Har tagit intryck av kommunernas erfarenheter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utredning om asylmottagande lyfter den lokala nivån
 
Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända. Det är tydligt att utredningen tagit intryck av kommunernas erfarenheter, menar SKL.

– Mottagandeutredningen har lyssnat på kommunerna, det vi har fört fram om våra erfarenheter från 2015 och på bristerna i mottagningssystemet. Och det är viktigt att utredningen så tydligt lyfter den lokala nivåns betydelse, säger Lena Micko, ordförande för SKL
 
 
Vd-krönika
Det öppna samhället vårt gemensamma ansvar
 
 
Vi har alla ett ansvar att ta hand om varandra, och ge alla människor en chans. Inte generalisera på grund av namn, bakgrund eller härkomst. Försöka tänka bortom förutfattade meningar och utgå från att alla vill och kan bidra.
 
 
Bemanningen inom förlossningsvården ökar
 
SKL har lämnat en rapport till regeringen om hur medlen använts som ingick i överenskommelsen 2017 om förlossningsvård och kvinnors hälsa. En stor del har använts till bemanning.
Stora variationer mellan landstingen
Bättre gymnasieresultat i många kommuner
 
Andelen elever som tar examen i gymnasieskolan ökar. Samtidigt kvarstår problemet att nästan var tredje elev inte når hela vägen fram. Det visar en ny rapport från SKL.
Öppna jämförelser Gymnasieskola 2018
 
 
Mer från SKL
 
Förlängning av avtal med lärarfacken i avvaktan på nytt
SKL och Pacta förhandlar för närvarande med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd om ett nytt avtal. Parterna har gemensamt beslutat om att förhandla vidare. Därför förlängs det nuvarande avtalet, som löper ut den 31 mars, medan förhandlingen pågår.
Avtalet omfattar omkring 200 000 medarbetare
 
 
Pedagogisk utformning i fokus vid ramavtal för förskolor
Nu påbörjar SKL och SKL Kommentus en upphandling av förskolor. Tanken är att få till ett ramavtal som ger kommunerna möjlighet att köpa byggnader med pedagogisk utformning till ett bra pris.
2017-2020 kommer det att behöva byggas mer än 600 förskolor
 
 
 
Nu inleder vi arbetet för att stärka läraryrket
För att fortsätta stärka läraryrket och få fler att vilja bli lärare behöver vi skapa bättre möjligheter att kunna utvecklas i yrket, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre studier och forskning, och Kenneth Nilsson, ordförande i SKL:s utbildningsberedning.
Debattartikel
 
 
Attraktivt att arbeta inom välfärden
Agneta Jöhnk skriver på Arbetsgivarbloggen om SKL:s nya statsistik som visar att fler väljer att arbeta i välfärden: "Att vi lyckas knyta till oss nya medarbetare är naturligtvis roligt men också en nödvändighet för att vi ska klara kompetensutmaningen."
Arbetsgivarbloggen
 
 
Finansieringsprincipen är till för att följas
En granskning från Riksrevisionen visar att staten inte följer finansieringsprincipen. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver i Ekonomibloggen om att det behövs transparens, framförhållning och avstämningar när staten beslutar att ge kommuner, landsting eller regioner utökade uppdrag.
Ekonomibloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Exporten ökar i alla län 2017
Under 2017 ökade exporten i alla Sveriges 21 län. Det är första gången under 2000-talet. 
Sveriges export per län 2017

Miljard ska stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i skolan
Kommuner och huvudmän för fristående skolor kan begära ut en miljard från Skolverket för att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Nu är det klart hur mycket var och en kan få. Bidraget fördelas utifrån elevantal och med hänsyn till socioekonomiska faktorer.
Lista över hur mycket bidrag respektive kommun och huvudman kan begära ut

De flesta barn och ungdomar erbjuds en meningsfull fritid på LSS-boenden
IVO:s frekvenstillsyn av landets cirka 200 bostäder med särskild service för barn och ungdomar visar att barnen och ungdomarna erbjuds goda möjligheter till både individuella och gemensamma fritids- och kulturaktiviteter.
IVO:s frekvenstillsyn 2017

Carl Fredrik Graf ny landshövding i Östergötlands län
Regeringen har utsett ordföranden i kommunstyrelsen i Halmstad, Carl Fredrik Graf, till ny landshövding i Östergötlands län. 
Tillträder 1 september 2018