Nyhetsbrev Patientsäkerhet, april 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Patientsäkerhet innebär att skydda patienten från vårdskador. Patientsäkerhetsarbetet i Sverige har givit resultat, vi har bland annat ökat kunskapen om vårdskadornas omfattning, typ av vårdskador och hur de kan förebyggas. I Sverige är vården säkrare än i det flesta andra länder, men ändå är vårdskador fortfarande ett stort problem. Vi börjar få bra kunskap om vårdskador men nu behöver också ledarskapets, arbetsmiljöns, kulturens och teamets betydelse lyftas in i patientsäkerhetsarbetet. I detta nyhetsbrev hoppas jag att du blir inspirerad av att arbeta med patientsäkerhet och att  vi ses på patientsäkerhetskonferensen i september.
 
Agneta Andersson, samordnare
agneta.andersson@skl.se
Mayo Clinics och Intermountain Healthcare gästar årets patientsäkerhetskonferens
 
Några av världens bästa sjukvårdsystem gästar nationella Patientsäkerhetskonferensen 19-20 september!
Mayokliniken toppar listan över bästa sjukhus i USA för deras arbete med att minska sjukvårdskostnaderna och samtidigt öka kvaliteten för patienten. Nu är det klart att Tamara Buechler från Mayokliniken kommer till konferensen i höst och berättar om hur ständiga förbättringar och fokus på första linjens vårdpersonal har minskat vårdskador, förbättrat arbetsmiljön och ökat engagemanget. Från Intermountain Healthcare i USA kommer Brenda Reiss-Brennan och har fokus på hur ett teambaserat och holistiskt arbetssätt inom primärvården kan förbättra vården radikalt för patienter med måttlig depression.
Konferensen får också besök av Neelam Dhingra-Kumar från WHO som ger oss en inblick i de globala aspekterna av patientsäkerhet och Mirella Minkman frånVilans i Nederländerna föreläser om vad som krävs för att integrerad vård ska bli framgångsrik. Mer om Brenda Reiss-Brennan, Tamara Buechler, Mirella Minkman, Ane Aureen, Neelam Dhingra-Kumar och de andra här

Läs mer om årets stora patientsäkerhetskonferens, www.patientsakerhetskonferensen.se
Patientsäkerhetskonferens 2018 - Ta chansen att diskutera problem och möjligheter med andra
 
Nationella Patientsäkerhetskonferensen 19-20 september är en samlingsplats för alla som arbetar med och ansvarar för patientsäkerhetsfrågor. På konferensen kommer det att finnas nyheter inom området, inspiration kring hur vi kan arbeta ännu bättre och konkreta metoder som man kan börja använda direkt.

- Jag tror på mötet mellan människor, så mitt tips är att inte bara utnyttja konferensen till kunskapsinhämtning utan verkligen ta chansen att prata och diskutera med andra, menar projektledare Åsa Agerbring.

Konferensens program bygger till stor del på insända förslag från verksamheter över hela Sverige. Till årets konferens har det kommit in över 120 förslag. En rad olika arbetsgrupper sätter sedan samman programmet.

- Många olika professioner och intressen ska tillgodoses och tricket är att hitta ett så brett program som möjligt men ändå med djup. Men det är ju konferensens styrka tycker jag, säger Åsa och fortsätter. Här finns allt från fakta om vårdskador och forskningsresultat till praktiska och konkreta sätt hur man arbetar proaktivt och systematiskt. I år har vi satsat lite extra på att hitta intressanta programpunkter för de som är intresserade av patientsäkerhet inom kommunal vård, psykiatri och primärvård.

Ett område som kommer att belysas lite extra under konferensen är hur en god arbetsplats och en bra arbetsmiljö ger säkrare vård. Kunskapen om vilka skador som är vanligt förekommande och vad som behöver göras för att minska vårdskador är ofta välkända. I år fokuserar konferensen därför mer på patientsäkerhetskultur och arbete med förbättringar tillsammans med patienten.
 
Anmälan till Nationella Patientsäkerhetskonferensen öppnar den 17 april. Om traditionen håller i sig har över 1000 personer anmält sig redan första dagen. Mer information om anmälan och program finns på www.patientsakerhetskonferensen.se
 
Patientsäkerhet eget samordningsområde
inom systemet för kunskapssstyrning
 
Under 2018 etablerar landsting och regioner, med stöd av SKL, ett gemensamt system för kunskapsstyrning. Det är en viktig pusselbit för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.

Systemet består av 18 regionala programområden (NPO) som har i uppdrag se över och analysera kunskapsunderlagen samt arbeta för att ny kunskap kan genereras och systematiseras. Förtom programområdena består systemet också av sju nationella samverkansgrupper (NSG).
 
Alla nivåer inom vården måste engageras i ett systematiskt patientsäkerhetsarbete för att stödja processerna för bättre och säkrare resultat. Ett sådant arbete tar tid, kräver kunskap och långsiktigt engagemang. Därför är en utav de sju nybildade samverkansgrupperna just patientsäkerhet. Den nybildade gruppen kommer att hålla sitt första möte i slutet av april. Bland de tillsatta finns Pär Lindgren, Södra sjukvårdsregionen, Axel Ros, Sydöstra sjukvårdsregionen, Charlotta Nelsson Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, Elda Sparrelid, Stockholm Gotlands sjukvårdsregion, Marga Brisman, Västra sjukvårdsregionen och Agneta Andersson representant för Sveriges Kommuner och Landstings. Norra sjukvårdsregionen har ännu ej tillsatt.
 
Gruppen kommer att arbeta nära samverkansgruppen för uppföljning och analys där Tobias Dahlström, Uppsala-Örebros sjukvårdsregion är ordförande. Samarbetet kommer att handla om att stödja utveckling, drift och förvaltning av uppföljningssystem kopplat till patientsäkerhet inom t ex punktprevalensmätningar, överbeläggningsuppföljning, infektionsverktyget osv.
 
Fakta NPO
- En grupp per programområde
- Regionalt värdskap / placering
- Representation från samtliga regioner (6 ledamöter)

Stödresurser:
processledare från värdregion, metodstöd, statistik- och analysstöd samt annat stöd såsom ehälsa och kompetensutveckling
 
 
Resultat PPM Trycksår, VRI och BHK
 
Resultaten av punktprevalensmätningarna trycksår kommer att publiceras under vecka 16 på SKL hemsida för mätningar.
Resultaten av punktprevalensmätningarna vårdrelaterade infektioner (VRI) och basala hygienrutiner och klädregler (BHK) kommer att publiceras under vecka 20 på SKL hemsida för mätningar.

Läs vidare på SKL mätningar

Läs mer om trycksår
Vården i siffror
 
I mitten av april publicerar Vården i siffror en ny områdesrapport med rubriken ”Patientsäkerhet”. Områdesrapporten kommer att innehålla 15 patientsäkerhetsindikatorer.
 
Läs mer på vardenisiffror.se
 
Andelen vårdtillfällen med lindriga skador har ökat
 
Granskningsstudien av drygt 70 000 journaler är nu sammanställd och visar en statistiskt signifikant ökning av andelen vårdtillfällen med skador.
Ökningen avser framförallt temporära/lindriga skador (kategori E) som dock kräver insatser av hälso- och sjukvården. Ökningen av vårdskador under samma period är däremot inte statistiskt signifikant.
Rapporten, som publicerades i slutet av januari, är en fortsättning på serien Skador i vården och avser perioden mellan 2015 till och med första halvåret 2017.
Resultaten redovisas i fem kategorier (E-I) beroende på allvarlighetsgrad och är uppdelade i 10 olika skadetyper. Vanliga skador i kategori E är mindre allvarliga vårdrelaterade infektioner (VRI), trycksår samt blåsöverfyllnad, hud-skada eller ytlig kärlskada samt läkemedelsrelaterad skada. 
Frekvensen vårdskador var 75 procent högre hos utlokaliserade patienter jämfört med ej utlokaliserade patienter. Utlokaliserade patienter har ökat de senaste åren och författarna tror det kan vara en orsak till resultaten.
Läs hela analysen och rapporten i sin helhet, webbutik.skl.se
I juni 2018 kommer den mer utförliga  fem-årsrapport att publiceras.
TIPS
Kompetensförsörjning och patientsäkerhet - Hur brister i bemanning och kompetens påverkar patientsäkerheten
 
Socialstyrelsen har haft regeringens uppdrag att göra en kartläggning, nulägesbeskrivning och analys av hur brister i kompetensförsörjning och bemanning kan påverka risken för vårdskador i hälso- och sjukvården. Fokus har legat på akutsjukvård och förlossningsvård och har särskilt omfattat yrkeskategorierna läkare, sjuksköterska och barnmorska. Rapporten finns nu att beställa hos Socialstyrelsen.