Öppen förskola som arena för integration
 
Regeringen och SKL har tecknat en överenskommelse om en satsning med två syften: Att påskynda etableringen för utrikes födda kvinnor och öka deltagandet i förskolan för barn med utländsk bakgrund. Satsningen kommer att pågå under tre år: 2018 - 2020, och innebär bland annat att SKL ska kartlägga och sprida exempel på hur kommuner kan samordna öppen förskola och stöd i språkinlärning för utrikes födda kvinnor.
 
 
 
Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2018
 
Nu finns Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2018 på SKL:s webb. I rapporten berättar Göteborg, Vetlanda och Luleå om sitt arbete för att ge elever bättre förutsättningar att nå examen.
 
 
 
Webbsändning om förskolans kompetensförsörjning 20 april
 
Det är hög tid att sätta förskolans kompetensförsörjning på agendan. Det råder brist på både förskollärar- och barnskötarutbildade och rekrytering av nyutbildade räcker inte för att möta kompetensbehoven. Den 20 april anordnas en webbsändning om förskolans rekryteringsutmaning och exempel på insatser.
 
 
Nästa steg i arbetet med KARTA!
 
Den 23 mars hade SKL kick-off för de kommuner som anmält sig till förskolesatsningen KARTA, som går ut på att kartlägga utvecklingsbehov samt ta fram och testa nya arbetssätt i förskolan. KARTA bygger på PRIO:s framgångsrika metodik, men har anpassats särskilt för förskolan. Åtta kommuner kommer att utbilda förändringsledare i denna utbildningsomgång, som är en pilot. 
 
 
 
Prövning av barnets bästa - Ett verktyg för styrning och ledning
 
FN-kommittén för barnets rättigheter slår fast att prövningar av barnets bästa ska göras inför beslut och åtgärder som rör barn. SKL har tagit fram en skrift för att visa hur det kan gå till och hur de som ska göra prövningen kan tänka.



 
 
 
Försäkringskassans stöd för elever med förlängd skolgång
 
Försäkringskassan har tagit fram ett informationsmaterial till skolpersonal om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Materialet belyser vad skolorna kan göra för att stödja eleverna före, under och efter de får aktivitetsersättning. 
 
stöd för elever med förlängd skolgång
Handlingsplan för skolans digitalisering
 
Organisationen för handlingsplanen för skolans digitalisering får allt fastare former. De flesta medarbetarna är på plats och styrgruppen har träffats. – Att ha en organisation på plats är ett viktigt steg både för att få kraft i arbetet och kunna förankra och fatta kloka beslut, säger Annika Agélii Genlott, projektansvarig.
handlingsplan för skolans digitalisering
 
 
Anmäl er till Skolval 2018
 
MUCF har i uppdrag att ge skolor möjligheten att anordna val på sina respektive skolor. Skolval ger elever en konkret upplevelse av hur det är att rösta. Det är också ett tillfälle för skolorna att diskutera frågor om demokrati och politik. Sista dag för anmälan för att skolor garanterat ska få material i tid är 1 maj.
 
 
Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.

Kontakt: hanna.sallemark@skl.se