Nyheter från SKL
 
 
Omsorg om äldre i ständig utveckling
 
Äldres möjligheter att leva ett långt och gott liv har aldrig varit större. Och vården och omsorgen om äldre har aldrig varit bättre. Men vi vet också att en åldrande befolkning ställer höga krav på välfärden – och för att möta dessa behöver vi arbeta på nya sätt.
Vården och omsorgen om äldre utvecklas hela tiden
Fokus på kvalitet i särskilt boende för äldre
 
Över 200 kommuner har antagit SKL:s rekommendation om kvalitetsarbete i särskilt boende för äldre. En rapport har nu lämnats till regeringen, samtidigt som arbetet fortsätter.
SKL:s rekommendation erbjuder ett stöd som underlättar för kommunerna att arbeta med kontinuerlig kvalitetsförbättring för de äldre
Uthyrning av läkare momspliktigt
 
Uthyrning av läkare momspliktigt enligt Skatterättsnämndens majoritet. Förhandsbesked har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.
Mer information på skattedagen den 16 maj
 
SKL välkomnar satsning på ny välfärdsteknik i vårbudget
 
Regeringens satsning på ny teknik i äldreomsorgen välkomnas av SKL. Riktade statsbidrag är dock fortsatt problematiskt för att hantera kommunsektorns långsiktiga utmaningar.
SKL ser som glädjande att regeringen föreslår 350 miljoner kronor till välfärdsteknik inom äldreomsorgen i vårändringsbudgeten för 2018
 
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Kan reserverad upphandling skapa arbetstillfällen för personer långt från arbetsmarknaden?
Arbetsintegrerande sociala företag bidrar till att människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden kan få jobb. Projektet Sysselsättning genom offentlig upphandling tittar närmare på hur fler sådana organisationer ska kunna delta i offentlig upphandling för att uppnå sysselsättningsmål.
Sysselsättning genom offentlig upphandling - Upphandlingsmyndigheten
 
 
Momssmäll kan stänga vårdcentraler i glesbygden
Investors vårdbolag Aleris riskerar 90 miljoner kronor i ökade kostnader om det införs moms på inhyrd vårdpersonal. Aleris utesluter inte att konsekvensen kan bli att man lägger ner vårdcentraler i glesbygden.
Momsplikt på inhyrd personal - SvD
 
 
Ökade tillståndskrav och mer mångfald i välfärden
Regeringen har överlämnat proposition Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden till riksdagen. Förslaget innebär att ägare och ledning för välfärdsföretag och organisationer kommer att lämplighetsprövas. Även förenklade upphandlingsregler föreslås.
Tillsynsmyndigheterna får fler verktyg att avvisa oseriösa aktörer från välfärdssystemet - Regeringskansliet
 
 
Uppdaterat stöd för ökad klimathänsyn i upphandling
Klimatförändringarna räknas som en av vår tids största utmaningar och både Sverige och EU har satt upp ambitiösa klimatmål. Offentlig sektor, med sin samlade köpkraft, har en viktig roll i omställningen mot ett fossilfritt samhälle.
Så här kan du kan upphandla med klimathänsyn - Upphandlingsmyndigheten
 
 
IVO:s lämplighetsprövning leder till en mer seriös assistansmarknad
IVO har 2017 granskat närmare 200 privata assistansföretag. För 16 företag har tillstånden återkallats. Lämplighetsprövningen har på detta sätt gett IVO möjligheter att arbeta för den enskildes och det allmännas bästa.
Ekonomisk misskötsamhet är vanligt vid återkallat tillstånd - IVO