Kollaps för rysslandsfonder, robotrådgivning och minskat bostadsbyggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Månaden som gick blev i stora drag en fortsättning på den mer volatila miljö som rått sedan slutet av januari. Marknadens fokus på risker är intakt, riskerna i sig har dock ändrats under resans gång. I denna miljö har riskfyllda tillgångar haft svårt att hävda sig, globala aktier var i stort sett oförändrade under mars, medan räntesidan generellt klarade sig bättre.

Som rubriken antyder är det en dragkamp på marknaden. Den eufori som präglade början på året är nedslagen, men inte försvunnen.

Tillväxten är fortsatt samordnad och får extra hjälp av en expansiv finanspolitik i USA, vilket kompenserar det faktum att Europa ser ut att plana ut efter ett överraskande starkt 2017.


Läs hela vår Fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
DNB - ECO Absolute Return +11,12%
 
Månadens bästa hedgefond
Jupiter Asset Management - JGF Global Absolute Return +2,88%
 
Månadens bästa räntefond
INVESCO - Gilt Fund (a) +5,21%

Avkastning per 2018-04-10, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar

Rysslandsfonder inledde 2018 starkt och följde under årets två första månader med i uppgången för det dollarviktade ryska RTS-indexet. I början på mars hade indexet ökat med 11 procent sedan årsskiftet. Ett stigande oljepris, sjunkande inflation och räntesänkningar från landets centralbank var samtliga faktorer som bidrog till den positiva stämningen.

Läs mer
 
Den senaste tidens börsturbulens, som till stor del orsakats av oro kring ett potentiellt eskalerande handelskrig mellan USA och Kina, har fått fondspararna att bli alltmer defensiva i sin exponering, vilket inneburit ett stort inflöde till så kallade blandfonder. Det visar statistik från fondbolagens förening.

Läs mer
 
Utvärdering av robotrådgivning enligt artikel i DI den 9/4; Under förra året lanserades det ett flertalet robotrådgivningsmodeller från ett antal marknadsaktörer.

Di har i artikel den 9/4 gjort en uppföljning av tre av dessa portföljer där inriktningen varit medelrisk. Vi har gjort en jämförelse hur vi står oss mot dessa, med vår modell för förvaltning, gentemot branschens största aktörer.

Läs mer
 
Sveriges byggindustrier spår att bostadsbyggandet kommer att minska kraftigt de kommande åren. Jämfört med toppen 2017, då det enligt SCB påbörjades 61 576 bostäder i Sverige, spås en minskning till 55 000 bostäder 2018 och till 46 000 bostäder 2019.

Läs mer
 
 
Nya analyser

Marknaden har nu väckts ur sin slummer och efter ett extremt stabilt 2017 har USA-marknaden till slut backat i en korrigering. Detta borde inte komma som en överraskning. Ända sedan 1930 har S&P upplevt en korrigering på minst tio procent* en gång om året i snitt. Även om toppen för den riskjusterade avkastningen antagligen ligger bakom oss, verkar det lite för tidigt att på det här stadiet betrakta den näst längsta börsuppgången sedan 1929 som förbi. Detta skulle sannolikt kräva en lågkonjunktur i USA, vilket inte är särskilt troligt i det här skedet.
 
Läs mer
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.