Över 200 kommuner har antagit SKL:s rekommendation
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fokus på kvalitet i särskilt boende för äldre
 
Över 200 kommuner har antagit SKL:s rekommendation om kvalitetsarbete i särskilt boende för äldre. En rapport har nu lämnats till regeringen, samtidigt som arbetet fortsätter.

– SKL:s rekommendation erbjuder ett stöd som underlättar för kommunerna att arbeta med kontinuerlig kvalitetsförbättring för de äldre, utifrån sina lokala förutsättningar, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Prioriteringar görs bäst lokalt
 
 
Vi i kommuner, landsting och regioner har stora uppgifter framför oss som påverkas av hur staten driver sin ekonomiska politik. För SKL är det särskilt viktigt hur regeringen väljer att se på framtiden för statsbidragen i kommande vårproposition.
 
 
Rapport av arbetet för psykisk hälsa 2017
 
SKL har lämnat en rapport till regeringen om vad som gjorts inom överenskommelsen ”Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017”. Behov av långsiktiga satsningar kvarstår.
Överenskommelsen omfattade 885 miljoner
Investeringar nödvändiga för välfärdens utveckling
 
Investeringsvolymen i kommuner och landsting har nästan tredubblats under 2000-talet. Från en årlig investeringsnivå på 65 miljarder (inklusive de kommunala bolagen) till en nivå på 155 miljarder per år 2017.
Annika Wallenskog i Ekonomibloggen
 
 
Mer från SKL
 
Äldrevård och omsorg jämförd
Vården och omsorgen om äldre har både förbättras och försämrats något jämfört med förra året. Det visar en gemensam rapport från SKL och Socialstyrelsen.
Öppna jämförelser 2017 Vård och omsorg om äldre
 
 
Du missar väl inte KOMMEK?
Den 22-23 augusti i Malmö är det åter dags för KOMMEK - konferensen och mässan som förra gången lockade över 2 500 deltagare från offentlig sektor. KOMMEK har över 60 programpunkter med tonvikt på ekonomi och styrning, men här erbjuds också inspiration och omvärldsbevakning. 
Mer info och anmälan
 
 
En heldag om hat och hot mot förtroendevalda
SKL arrangerar ett heldagsseminarium under Tylösandsdagarna kring hot och hat mot förtroendevalda. Lyssna bland annat till Lena Micko om hur hot och hat utmanar den lokala demokratin. Dessutom presenterar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) sin rapport om hur förtroendevalda omnämns i digitala miljöer. Rapporten är gjord på uppdrag av SKL.
22 maj i Halmstad - anmäl dig nu
 
 
Hjälp oss förbättra SKL:s webbplats
Svara på några frågor om startsidan på skl.se för att hjälpa oss att göra den bättre. Enkäten tar cirka 5 minuter att genomföra.
Svara på frågor om startsidan för SKL:s webbplats
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Proposition inlämnad: alla landsting ska ha det regionala utvecklingsansvaret
Regeringen föreslår att alla landsting i Sverige ska ha det regionala utvecklingsansvaret från och med 1 januari 2019.
Regeringens pressmeddelande

Regeringen föreslår förstärkt tillfälligt kommunstöd för ensamkommande ungdomar
Regeringen förstärker i vårändringsbudgeten det tillfälliga kommunstödet för att stödja de kommuner som vill låta ensamkommande ungdomar som rotat sig i kommunen bo kvar.
Den nya satsningen uppgår till 200 miljoner

Stort behov av utbildad personal på fritids
Endast fyra av tio av personalen i fritidshem har pedagogisk högskoleexamen. Skillnaderna mellan kommunerna är stora, visar Skolverkets statistik för läsåret 2017/18.
Statistiken på läns- och kommunnivå