Läs mer om en utbildningssatsning i Skåne, nya böcker om barnets rättigheter och om jämställt föräldraskap.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Efter en vinter som hållit oss alla i ett järngrepp börjar vi äntligen se en ljusning både vad gäller snömängd och sol. Själv gläds jag åt de små förändringarna, en tussilago här och en snödroppe där. Tills det blir ett bakslag, då är det inte roligt. I väntan på ett mer stabilt vårväder är det roligt att kunna presentera SKL:s skrift: ”Prövning av barnets bästa” där vi beskriver prövningen som en process i form av en hage. Den 14 juni förväntas riksdagen fatta beslut om att inkorporera konventionen och om det blir så har vi tid att förbereda oss inför 1 januari 2020, då lagen träder i kraft. Vi är många som har väntat på det.

Elizabeth Englundh
Sakkunnig Barnets rättigheter, SKL
 
 
Malmö stad och Lunds universitet i samarbete om utbildning
 
2020 föreslås FN:s konvention om barnets rättigheter bli svensk lag. Malmö stad förbereder sig och vill genom omfattande kompetensutvecklingssatsningar bidra till att kommunens alla barn och ungdomar får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

– Vi vill att utbildningsinsatsen ska ge kunskap i Malmö stad kring vad det innebär att omsätta barnkonventionen i praktisk handling i våra olika verksamheter. Genom samarbetet med Lunds universitet hoppas vi kunna kombinera aktuell forskning och mångsidig kompetens med praktik och ge utbildningsdeltagarna verktygen för att kunna stärka barnets rättigheter i Malmö stad, säger Åsa Pahlmblad och Kajsa Magnusson, utvecklingssekreterare, Välfärdsavdelningen på Stadskontoret i Malmö stad.
Läs mer om utbildningssatsningen
Kajsa Magnusson och Åsa Pahlmblad, Malmö stad, ansvarar för en utbildningssatsning om att omsätta barnkonventionen i praktiken.

Foto: Sanna Jälevik
 
 
Utanförskap, våld och kärlek till orten
 
Barnombudsmannens årsrapport 2018 innehåller svar från drygt 900 barn om hur det är att växa upp på platser där barn statistiskt sett har sämre skolresultat, ekonomi och hälsa än i övriga landet. Det handlar om förorter till storstäderna, men också om glesbygdskommuner runt om i Sverige.
Barnombudsmannens årsrapport
Studie om människohandel och utsatta barngrupper
 
Länsstyrelsen har genomfört en fördjupad studie kring särskilt utsatta barngrupper. Studien visar att det finns barn som lever under misärliknade former i Sverige. Barnen lever mitt ibland oss men ofta i det så kallade skuggsamhället där de kan utnyttjas med liten risk för upptäckt.
Rapport från Länsstyrelsen
 
 
Vägledning för barnets rättigheter
 
Hur behöver en verksamhet rusta sig för att leva upp till FN:s konvention om barnets rättigheter? Hur blir barnets bästa på allvar en utgångspunkt i utredningar och beslut? Nu finns en ny bok där läsaren får tips om hur ett strategiskt barnrättsarbete kan gestalta sig: ”Så blir barnkonventionen konkret – 12 nycklar till ett strategiskt barnrättsarbete”, skriven av Emma Fagerstrand. Boken vänder sig främst till chefer eller strategiskt ansvariga i offentlig förvaltning som vill förstå vad barnrättsfrågan kräver och som vill få konkreta råd om nästa steg.
 
 
Verktyg för barnkonsekvensanalyser
 
Simrishamns kommun har arbetat fram ett verktyg för att göra barnkonsekvensanalyser i frågor som rör det enskilda barnet. Enligt barnkonventionen och svensk lagstiftning ska barnets bästa utredas och beaktas vid beslut och åtgärder som rör barn.
Ta del av verktyget (Word)
Prövning av barnets bästa - skrift från SKL
 
FN-kommittén för barnets rättigheter slår fast att prövningar av barnets bästa ska göras inför beslut och åtgärder som rör barn. Det finns emellertid en stor osäkerhet om vad det innebär för offentliga organisationer och verksamheter. I den här skriften görs en prövning av barnets bästa för att visa hur det kan gå till och hur de som ska göra prövningen kan tänka. Det är inte så svårt som det verkar, men det är viktigt att våga börja och verkligen göra det.
Prövning av barnets bästa 
 
 
Jämställt föräldraskap bra för barnet
 
Föräldraskap kan se olika ut, men en jämn fördelning av hem- och omsorgsarbete gynnar både barns och mammors hälsa. Forskning visar att en trygg omsorg från båda föräldrarna eller vårdnadshavarna är bra för barn på alla områden i livet. Båda föräldrarnas hälsa och levnadsvanor, liksom deras relation, spelar stor roll för barnets utveckling.

Mödrahälsovården och barnhälsovården har en viktig roll för att främja ett jämställt föräldraskap: enskilda pappasamtal, pappagrupper och ett inkluderande bemötande är exempel på insatser för att stärka män i sin föräldraroll.
Mer om jämställt föräldraskap på skl.se
Se filmen om enskilda pappasamtal på BVC i Lomma
 
 
 
Proposition för inkorporering av barnkonventionen - presentation från SKL
 
I mars kom regeringens proposition 2017/18:186 om inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter. SKL har tagit fram en PPT för er som vill ta del av de viktigaste delarna i propositionen.
Till presentationen på skl.se
 
 
Överenskommelse om öppen förskola som arena för integration
 
Regeringen och SKL har tecknat en överenskommelse om en satsning med två syften: Att påskynda etableringen i arbets- och samhällslivet för utrikes födda kvinnor samt att öka deltagandet i förskolan för barn med utländsk bakgrund. Satsningen kommer att pågå under 2018 - 2020, och innebär bland annat att SKL ska kartlägga och sprida exempel på hur kommuner kan samordna öppen förskola och stöd i språkinlärning för utrikes födda kvinnor.
Mer om arbetet med överenskommelsen
 
 
Handbok - Barnkonventionen i praktisk tillämpning inom förskolan och skolan
 
Boken förklarar barnkonventionens holistiska syn på barnets rättigheter och hur dessa ska implementeras inom förskola och skola. Alla barn är rättighetsbärare och har mänskliga rättigheter som ska främjas, respekteras, skyddas och förverkligas. Den här handboken bidrar till en ökad förståelse för hur förskolan och skolan kan förverkliga barnets rättigheter i det dagliga arbetet. Boken kommer ut den 17 april och är skriven av Susann Swärd.
 
 
Barnkonventionen föreslås bli svensk lag - skrift från SKL
 
Som framgår av den här skriften är nyckeln till ett framgångsrikt arbete med barnets rättigheter att hela organisationen är involverad. Det är inte ett fritt valt arbete utan något som vi alla ska förhålla oss till. Den som är förtroendevald har en avgörande roll genom att fatta bra beslut som går att genomföra och är grundade i barnets rättigheter. Ledningens roll är att skapa förutsättningar för att medarbetarna ska kunna genomföra besluten i organisationen. Medarbetarens uppgift är att använda rätt metoder för att tillämpa rättigheterna bland barn och unga.
SKL:s skrift Barnkonventionen föreslås bli svensk lag
 
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbete? Besök våra webbsidor där du kan få stöd.
Barnets rättigheter
Webbutbildning Barnkonventionen - från teori till praktik