För chefer och ledare i skolan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
ANNONS: Barnombudsmannen Årsrapport 2018
 
För chefer och ledare i skolan
Skolportens Veckobrev
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
ANNONS: Skolportens Elevhälsa
 
Vecka 15

10 april 2018

"Det finns ju ingen poäng med att ha arbetsuppgifter som eleverna inte kan förstå sig på och vi har absolut tagit till oss av reportageserien", säger Skolverkets Peter Fredriksson när han kommenterar Ekots inslag om krångliga kursplaner och svårbegripliga hemuppgifter. Läs mer om det i nyhetsbrevet nedan.

Har du hittat till Skolportens fokussidor? Här sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom ett visst område eller ämne. Nya fokussidor tillkommer kontinuerligt. Du är välkommen att skicka in förslag till redaktionen@skolporten.se

Vänliga hälsningar
John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 
ANNONS: Dustin -En it-partner för offentlig sektor
 

Skolverkets generaldirektör vill ha tydligare kursplaner
 
Efter kritiken mot krångliga kursplaner i skolan och svårbegripliga hemuppgifter säger nu Peter Fredriksson att han är självkritisk. Och det tar han med sig när Skolverket nu tar fram nya kursplaner.
Sveriges Radio
Gustav Fridolin och Jan Björklund nöjda med Skolverkets besked.
Sveriges Radio
Hör Per Thullberg, fd generaldirektör Skolverket, Isak Skogstad, lärare och debattör, och Katarina Gunnarsson, reporter Studio Ett. (webb-radio)
Sveriges Radio
Få straffas för stora barngrupper
 
Sju av tio kommuner har för stora barngrupper och personal är förtvivlade över att inte räcka till. Samtidigt har den myndighet som ska granska förskolan bara en gång de senaste sex åren hotat en kommun med vite för att barngrupperna är för stora, visar KA:s granskning.
Kommunalarbetaren
ANNONS: Draftit - Ett processverktyg för digital hantering av kränkande behandling
 
De 15 mest efterfrågade kompetenserna hos lärare
 
Är du osäker på vilka egenskaper skolledare söker hos dig som arbetssökande lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna i jobbannonser för lärare.
Skolvärlden
100 miljoner i vårbudgeten mot sexuella trakasserier
 
I sviterna av metoo-kampanjen satsar regeringen nu 100 miljoner kronor i vårdbudgeten. Hälften av summan kommer att gå till skolan. 
Dagens Nyheter
Färre kränkningar och mindre stress hos lärarna
 
Nordinskolan i Smålandsstenar hade tidigare problem med kränkningar, brister i arbetet med elevhälsan och stressade lärare. I höstas tillsattes tre mentorstjänster och det ansvaret lyftes bort från lärarna. Både skolledning, lärare och elever vittnar nu om att förändringen har haft positiv effekt.
SVT Jönköping
Kraftig ökning av orosanmälningar i Göteborg
 
Anmälningarna om barn som far illa i Göteborg ökar dramatiskt. Flest anmälningar görs i stadsdelen Angered. Samtidigt ska stadsdelen nu skära ner på insatserna för barn och unga.
SVT Väst
Dags att se över tilldelningen av Lärarlönelyftet?
 
Annons
Läs mer här

Med Arete Akademis bedömningsprotokoll kan du erbjuda alla dina lärare samma möjlighet att argumentera för sin kompetens och yrkesskicklighet. Bedömningsgrunden blir transparant och likvärdig. Du kan göra din övergripande bedömning och får ett tydligt underlag för din fördelning
Läs mer här
Kritik mot satirprogrammet Svenska nyheters skolkö-sajt
 
I fredags publicerade redaktionen bakom SVT:s satirprogram Svenska nyheter webbverktyget Skolko, som gör det möjligt för föräldrar att skicka massansökningar till friskolor runtom i landet. Nu kommer upprörda gensvar från friskolor, som menar att de överbelastas av ansökningar från sajten.
Sveriges Television
Efter hård kritik från Friskolornas riksförbund försvarar SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” sitt ansökningsverktyg som gjorde det möjligt att söka till alla friskolor samtidigt.
Svenska Dagbladet
Utredaren Björn Åstrand vill införa karriärsteg som i Nordamerika
 
Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand föreslår att lärare ska få större möjlighet att göra karriär inom yrket, som i USA och Kanada.
Lärarnas tidning
Så ska skolan bättre stötta elever med språkstörning
 
I dag glöms elever med språkstörning bort trots att gruppen är väldigt stor. Det menar logopeden Anna Eva Hallin som tycker att det är på tiden att svensk skola får en ökad kunskap om språkstörning.
Skolvärlden
Temadag om inkludering, 21 sep 2018
Läs mer och boka din plats

Hur kan skolan arbeta för att utveckla inkluderande lärmiljöer? Vilka strategier och processer fungerar för att skapa ett meningsfullt sammanhang för alla elever? Hur arbeta för en ökad måluppfyllelse och bemöta och undervisa elever i behov av särskilt stöd? Skolportens temadag vill ge dig både teoretiska och praktiska perspektiv för att främja förutsättningarna för lärande. Välkommen!
Läs mer och boka din plats
FoU: Forskning och Utveckling
 
En ständigt pågående jakt efter att både nå och upprätthålla social status, förhålla sig till kompisar samt stress kring skolprestationer. Strävan efter perfektion präglar ungas vardag, konstaterar Linda Hiltunen som forskat om hur gymnasieungdomar själva skattar sin psykiska hälsa.
Skolporten
Det skiljer åtskilligt mellan den skrivna strategin om entreprenörskap och vad som faktiskt händer ute på skolorna. Det upptäckte Karin Axelsson i sin forskning om hur entreprenörskap inom utbildningsområdet tolkats och utvecklats i förskola, skola och universitet.
Skolporten
En rektor är ofta en person med god självinsikt och en önskan att vara en pedagogisk ledare. Men för många kommer verkligheten emellan. Det visar en ny avhandling från Åbo Akademi om skolledare, gjord i finlandssvenska skolor.
Skolporten
Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.
Skolvärlden