Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, aktuella kurser och konferenser samt några axplock från omvärlden.

Fastighetsgruppen har börjat lägga ut viss aktuell information löpande på fastighetssidorna på skl.se vilken sedan hänvisas till i dessa nyhetsbrev. Om du vill ha meddelande om när ny information läggs ut kan du prenumerera på uppdatering av sidan. Detta gör du genom att klicka på "Prenumerera" på startsidan och fylla i din e-postadress.
 
 
7,5 poängs KTH-kurs – Fastighetsföretagande i offentlig sektor
 
Syftet med kursen är att du ska få grundläggande kunskap om centrala ekonomiska frågor som berör fastighetsföretagens styrning på kort och lång sikt. Du ska få möjlighet att lära dig mer om fastighetsekonomi och kunna utveckla ett företagsekonomiskt synsätt i din yrkesroll. Kursen innehåller både teori och praktik och genomförs i samarbete mellan SKL och KTH i Stockholm.

Kursen genomförs 21-23 maj och 27-29 augusti med hemuppgift mellan utbildningstillfällena. Mer information om kursen hittar du i inbjudan och du anmäler dig här.

Sista anmälningsdag är den 16 april!
 
 
Branschdagarna den 24-25 april 2018 på Vår Gård i Nacka
 
SKL arrangerar konferensen Branschdagarna exklusivt för kommuner som är medlemmar i SKL:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor. För mer information om fonden och för tecknande av medlemskap.

Programmet spänner brett från lagen om offentlig upphandling, planering av kommunal service vid stadsutveckling, finansiering av fastigheter och ekonomisk omvärldsbevakning, digitala och standardiserade verktyg inom fastighetsförvaltning såsom Aff avtalssystem, AMA och CoClass, forskning kring lokaler för pedagogiska verksamheter, kapacitetsutredningar gällande skollokaler, allaktivitetshus i befintliga skolbyggnader, framtidens äldreboenden till miljömyndighetskrav på verksamhetslokaler.

Anmälan senast den 12 april. För mer information och anmälan
 
 
Två nya skrifter i serien Framtidens fastighetsbehov
 
Nu finns två rapporter inom serien framtidens fastighetsbehov att ladda ner i SKL:s webbutik. Rapporterna är en del i en större studie som syftar till att ta fram kunskap om framtidens fastighetsbehov utifrån ett tiotal viktiga ämnesområden. Det är en tydlig trend för både kommuner, landsting och staten att det nu sker stora investeringar och så kommer det att fortsätta de närmaste åren. För att kunna göra rätt prioriteringar krävs en god bild av framtida fastighetsbehov.

De rapporter som nu är klara handlar om Demografi samt Klimat- och miljöfrågor.

Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsrelaterade publikationer i webbutiken kan du hitta dessa två rapporter och mycket mer.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Fastighetsnyckeltal – kommuner
 
Projektets syfte är att ta fram förutsättningar för kommunerna att jämföra sig med varandra med hjälp av nyckeltal.

Status: Workshop genomförs den 15 maj, läs mer i inbjudan. Anmälan görs till saija.thacker@skl.se senast den 2 maj.


Moderniserad redovisning av projektresultat

Syftet med detta projekt är att ta fram olika redovisningsformat och upplägg för ett nav för hur projektresultat från samtliga tre fonder kan redovisas.

Status: Uppstartsmöte har genomförts med Bouvet.

Efterlysning: Vi söker dig som vill vara med i två workshops för att få fram behov och lösningsförslag. Dessa kommer genomföras den 3 maj på förmiddagen och den 14 maj på eftermiddagen. Det går endast att medverka vid ena tillfället. Frågor besvaras av Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, som även anmälan skickas till.
 
 
Kurser och konferenser
 
Chalmers Centrum för vårdens arkitektur – Temadag den 17 april

Chalmers Centrum för vårdens arkitektur (CVA) arrangerar tillsammans med SKL temadagen i SKL:s lokaler, Hornsgatan 20 i Stockholm. Temadagen sänds även live via webben.

17 april 2018 – Framtidens vårdcentral – ett närsjukvårdscentrum? Att bygga för framtidens vård utanför sjukhusen

Deltagande är kostnadsfritt. En enkel lunch och fika ingår.

Anmäl deltagare till cva.arch@chalmers.se. OBS! Endast ett fåtal platser i konferenslokalen kvar.

Chalmers CVA:s hemsida finner du mer information om temadagen.
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Nya energikrav i BBR på Boverksremiss till 11 maj

I Boverkets förslag skärps energikraven 2020 för både större småhus, flerbostadshus och lokaler. Boverket föreslår också nya primärenergifaktorer (PEF). Relationen mellan el och fjärrvärme blir där knappt 1,95. Det är fortfarande betydligt lägre än genomsnittlig COP/SPF för bergvärme och för frånluftsvärmepumpar som tar en andel av värmebehovet i kombination med fjärrvärme.

SKL kommer att svara på remissen och har tidigare framfört att det blir alltmer problematiskt i takt med att byggreglerna skärps om de har en snedstyrning som favoriserar värmepumpar framför fjärrvärme. Det går också på tvärs mot ställningstaganden i exempelvis Energikommissionen. SKL efterlyser teknikneutrala regler, vilket kan åstadkommas med andra viktningsfaktorer eller genom att ställa kravet på använd energi (nettoenergi) eller låga värmeförluster.

Remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6)

SKL:s yttrande 2015 i liknande remiss om NNE-byggnader

Inom SKL är Andreas Hagnell, andreas.hagnell@skl.se, kontaktperson i frågan och i fastighetsgruppen Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.

Boverksremiss om ändring i energideklaration för byggnader

Boverket föreslår att byggnadens energiprestanda i energideklarationen ska anges som primärenergianvändning istället för som tidigare specifik energianvändning. Det är en följd av EU:s energiprestandadirektiv. SKL kommer svara på remissen före 11 maj och ser framför allt problem med att klassningen styr mot viss av typ av uppvärmning, genom att främja värmepumpar framför fjärrvärme. (Se även kommentar till nya energikrav i BBR där samma problematik finns).

Enligt förslaget ska alla byggnader jämföras utifrån en skala som baseras på nybyggnation. SKL menar att det är mer relevant att jämföra med liknande byggnader. SKL kommer även föreslå Boverket att se över andra delar i regelverket för att bättre stödja arbetet med energieffektiviseringar. Exempelvis bör byggnader med dokumenterat god energiprestanda kunna undantas från krav på besiktning, så att fokus kan läggas på byggnader med sämre energiprestanda och åtgärdsförslag för dessa. Det borde också vara möjligt att använda intern expertis för att deklarera, vilket kan göras om föreskrifterna får samma definition av oberoende expert som förordning för energikartläggning i stora företag har.

Inom SKL:s fastighetsgrupp är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson i denna fråga.

Boverket föreslår klimatdeklaration av byggnader

Boverket föreslår i sin delrapport att regler införs med krav på klimatdeklarationer av byggnader. Det gäller vid uppförande av byggnader och i första steget för flerbostadshus och lokalbyggnader. Klimatdeklarationerna ska följa indelningen i en byggnads livscykel och de obligatoriska delarna avser produktionsskedet. Läs mer om förslaget under Aktuellt på SKL:s fastighetssidor eller direkt i Boverkets rapport.

Inom SKL:s fastighetsgrupp är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson i denna fråga.
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se