Många gymnasielärare vill byta jobb
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För dig som arbetar i gymnasiet/vux
Gymnasiebrevet
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
Skolportens konferens specialpedagogik för gymnasiet 17-18 sept
 
12 april

Fyra av tio gymnasielärare vill byta jobb. Det konstaterar Luleå tekniska universitet i en rapport om lärares arbetsvillkor. Här vittnar lärare om stress, brist på kompetensutveckling och stundom svagt stöd från chefer.

Forskare Helena Wallström pekar på ytterligare en faktor som komplicerar gymnasielärares arbete - mentorskapet. Ett viktigt uppdrag men som också tär på lärarnas planeringstid.

Diskussionen om lärares möjlighet att vara just lärare är viktigare än någonsin.

God läsning!
Susanne Sawander, Redaktör

Fler klarar gymnasiet
 
Andelen elever som tar examen i gymnasieskolan ökar. Samtidigt kvarstår problemet att nästan var tredje elev inte når hela vägen fram. Det visar en ny rapport från SKL.
Sveriges Kommuner och Landsting
Här kan du jämföra nyckeltal om studieresultat och resurser på kommunnivå.
Sveriges Kommuner och Landsting
Antipluggkulturer bland pojkar kan brytas med samtal om studieteknik och möjligheten att utvecklas. Det visar Fredrik Zimmerman i sin forskning.
Skolporten
Många gymnasielärare vill byta jobb
 
Stress, bristfällig kompetensutveckling och svagt stöd från rektor. I en enkät gjord av Luleå tekniska universitet uppger fyra av tio gymnasielärare att de vill byta jobb.
Skolvärlden
I den här rapporten beskrivs, utifrån ett unikt enkätmaterial, hur lärare skattar sina arbetsvillkor. (pdf)
Luleå tekniska universitet
Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Anita Varga undervisar i svenska för invandrare på Komvux i Enköping. 
Skolvärlden
På Ung företagsamhet Skaraborgs årliga mässa utsågs Louise Samuelsson på Plusgymnasiet till årets UF-lärare.
sla.se
Svårt förena mentorskap med undervisning
 
Medan mentorsuppdraget kräver flexibilitet och förmåga att möta elevernas behov i stunden, styrs lärarnas undervisningsarbete utifrån fasta tidsramar. Uppdragen är svåra att förena, visar Helena Wallström i sin avhandling.
Skolporten
Val 2018 speglas i skolan
 
Vem bjuder in? Vilka ska stå på gästlistan? Och hur hanterar man dem som hamnar utanför?
Gymnasiet
Nära en halv miljon elever röstade i förra skolvalet. I år är målet att skapa större intresse bland elever på yrkesprogram.
Gymnasiet
Läraren och S-politikern Niklas Sigvardsson uppmanar sina elever att vara kritiska mot honom precis som mot andra källor.
Gymnasiet
Värva medlemmar till ungdomsförbundet och informera om sin politik. Det är några av poängerna med att besöka skolor, enligt partierna.
Gymnasiet
Välfärd, inkomstklyftor och skattetryck. Gymnasie­läraren Per Alsterlund ser luckor i första­gångsväljarnas politiska ordförråd.
Gymnasiet
Vi satsar på moderna språk!
Skolportens konferens i moderna språk!
Under höstterminen 2018 arrangerar vi nu fortbildningsdagar för dig som undervisar i spanska, tyska eller franska! Som språklärare står du inför utmaningen att skapa en verklighetsförankrad och varierad undervisning som ska motivera elevgruppen och bibehålla intresset för språket. Ta del av föreläsningar om bl.a. digitala verktyg samt hur du kan stimulera till muntlig aktivitet i klassrummet. Välkommen!
Läs mer och boka plats!
Alliansen föreslår ny yrkesutbildning
 
Alliansen vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasiet. ”Det ska vara helt fokus på yrkesämnen”, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.
Svenska Dagbladet
Delredovisning av uppdrag avseende en försöksverksamhet med yrkesprov i yrkesutbildningen.
Skolverket
Feedback och bekräftelse av handledaren är centralt för att utveckla sin identitet som yrkeslärare. Det visar forskaren Eivor Romar som utforskat.
Skolporten
Valtider och källkritik
 
För gymnasielärarna väntar en viktig uppgift i att träna sina elever i en ny mer avancerad form av källkritik, menar Ewa Thorslund, direktör på Statens medieråd.
Gymnasiet
För unga är nätet en möjlighet att få kunskap, kontakter och utvecklas socialt. Samtidigt är det en plats där man kan utsättas för mobbning och falska identiteter.
Statens medieråd
Anpassningar som alla tjänar på
 
Lärarna Sandra Aadalen och Emelie Sköld på ESS gymnasiet tipsar om sju anpassningar som alla elever tjänar på.
Pedagog Stockholm
Elevers frågor förbättrar matteundervisning
 
Att ge utrymme för elevernas frågor i matematikundervisningen bidrar till att innehållet blir behandlat på ett mer komplext sätt, visar Tuula Maunulas avhandling.
Skolporten
Trots höga ambitioner att förändra undervisningen fastnar lärare i matematikens traditionella uppgiftsdiskurs. Det visar forskare Ann-Sofi Röj-Lindberg.
Skolporten
Sociologi - så kan ämnet stärkas
 
Rapport från Sveriges Sociologförbund (SSF) som syftar till att stärka sociologiämnet på gymnasiet.(pdf)
Sveriges Sociologförbund
Social bakgrund påverkar vidare studier
 
En ny studie från UKÄ visar att en stor grupp unga väljer bort universitet och högskola trots att de har höga betyg från gymnasieskolan.
Universitetskanslersämbetet