Välkommen satsning på välfärdsteknik i äldreomsorgen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL kommenterar vårdbudgetpropositionen
 
Regeringens satsning på ny teknik i äldreomsorgen välkomnas av SKL. Riktade statsbidrag är dock fortsatt problematiskt för att hantera kommunsektorns långsiktiga utmaningar.

–  Med välfärdsteknik finns stor potential för äldre personer att bo kvar hemma, känna trygghet och delaktighet i samhället, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Omsorg om äldre i ständig utveckling
 
 
Äldres möjligheter att leva ett långt och gott liv har aldrig varit större. Och vården och omsorgen om äldre har aldrig varit bättre. Men vi vet också att en åldrande befolkning ställer höga krav på välfärden – och för att möta dessa behöver vi arbeta på nya sätt.
 
 
 
Glädjande besked om höghastighetsbanor
 
– Det är glädjande att regeringen tar initiativ till breda samtal om framtidens höghastighetsjärnväg. Den är viktig för hela Sveriges tillväxt och utveckling, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
"Rimligt att staten avsätter extra resurser"
Viktigt med framförhållning i satsning på feriejobb
 
Satsningen på feriejobb i regeringens budget är positiv, men för att kommunerna ska kunna använda extrapengarna behöver informationen komma tidigare.
Satsning på 100 miljoner
 
 
Mer från SKL
 
Psykisk ohälsa är vår tids stora hälsoutmaning
"Hälften av invånarna i Sverige beräknas någon gång under sin livstid att drabbas av psykisk ohälsa i någon form - psykisk ohälsa är vår tids stora hälsoutmaning." Det skriver Ing-Marie Wieselgren i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Bygg nya banvallar snabbt och låna till investeringen
För att klara transportbehoven och klimatmålen måste vi satsa på järnväg. Det skriver en rad företrädare, bland annat Lena Micko, för kommuner, regioner, riksdag och näringsliv på DI debatt.
Debattartikel
 
 
Lärarens roll central i fjärrundervisningen
I Aftonbladet debatterar den pensionerade lärarutbildaren Stefan S Widqvist mot fjärrundervisning i skolan. Han påstår att fjärrundervisning innebär att ersätta lärare med en TV. Han har fullständigt missförstått vad det handlar om. Det skriver Kenneth Nilsson, ordförande för SKL:s utbildningsberedning i en replik.
Debattartikel
 
 
Hög tid att ta tag i fritidshemmens rekryteringsutmaning
Statistik från Skolverket om fritidshem visar att en viss förbättring har skett när det gäller personaltäthet och gruppstorlekar men att det finns skäl till oro över andelen utbildade. Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om att SKL nu kommer att intensifiera arbetet med fritidshemmens kompetensförsörjning. 
Skolbloggen
 
 
Så mycket bättre i Sveg
På Vårdblogen delar Hans Karlsson med sig av framgångsresan som hälsocentralen i Sveg har gjort. På två år har andelen patienter som är nöjda med tillgängligheten ökat från 38 till 79 procent.
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Fördelningen av regeringens pengar under mandatperioden till kommuner och landsting
Regeringen har under mandatperioden gjort satsningar på 35 miljarder på vård, skola och omsorg. Regeringen har sammanställt vad de samlade tillskotten till välfärden sedan 2014 motsvarar för varje kommun och landsting 2018.
Fördelning av tillskott komnuner och landsting

Stöd för förbättrad beredskap inom hälso- och sjukvården vid katastrofer och terrorism
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att stödja landstingen i deras arbete med katastrofmedicinsk beredskap och planering för civilt försvar inom hälso- och sjukvården.  Uppdraget ska slutredovisas senast 1 juni 2020

Ökning av kommunal personlig assistans för barn
Kommunalt beslutad personlig assistans är den LSS-insats som procentuellt sett ökat mest mellan 2016 och 2017. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Bland barn i åldern 0-12 år ökade kommunalt beslutad personlig assistans med 22 procent.
Betydligt fler pojkar än flickor som får insatser