För chefer och ledare i skolan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För chefer och ledare i skolan
Skolportens Veckobrev
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
ANNONS: Skolporten - Temadag inkludering 21 september Stockholm
 
Vecka 16

17 april 2018

Hur ser satsningarna på skola och utbildning ut i regeringens vårbudget som presenterades igår? I veckobrevet hittar du bland annat Altingets genomgång av budgeten.

Skolutveckling är ämnet för den mest lästa avhandlingen på Skolporten.se 2017. En intressant intervju med forskaren Katharina Jacobsson som skrivit avhandlingen hittar du i nyhetsbrevet nedan. Missa inte heller Skolportens sammanställning med de 10 mest lästa avhandlingarna under förra året!

God läsning!
John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 

Skolan i vårbudgeten
 
Vinnare är bland annat vuxenutbildningen och SFI, men fortbildning av vissa lärare får ge vika i regeringens vårändringsbudget.
Altinget
För att regeringens mål om en jämlik kunskapsskola för alla ska nås krävs att resurserna i större utsträckning fördelas efter behov.
Utbildningsdepartementet
Skolsatsningarna är sedan tidigare kända, men många viktiga frågor lämnas tyvärr ändå obesvarade – som statens roll i skolpolitiken, menar Åsa Fahlén. ”Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge”, säger hon.
Skolvärlden
"Vägen till en jämlik kunskapsskola, som håller samma höga kvalitet i hela landet, går genom tydliga satsningar på fler lärare och bättre arbetsvillkor. Detta saknas i vårbudgeten", säger Johanna Jaara Åstrand.
Lärarförbundet
Budget 2018, satsningar på skolan. Tabell (pdf).
Utbildningsdepartementet
Sveriges Skolledarförbund: Här ökar skolledarlönerna mest
 
I fjol ökade lönerna för skolledarna i Nybro med i genomsnitt 13,5 procent. Bäst i Sverige. Därför delar Sveriges Skolledarförbund ut årets skolledartårta till kommunen.
Sveriges Skolledarförbund
Skolporten nr 2/2018 ute nu!
 
Annons
Lär mer och prenumerera här

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning.

Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Lär mer och prenumerera här
Skolorna höjer säkerheten
 
Sju av tio kommuner har höjt säkerheten vid sina skolor de senaste åren, visar en enkät som Dagens Samhälle gjort. På vissa skolor finns numera alltid en väktare.
Dagens Samhälle
Arbetsmiljöverket fick förra året rekordmånga anmälningar om hot och våld inom skolan. På fem år har antalet fördubblats.
Dagens Samhälle
”Vi vill ha en trygg och säker skola för elever och personal”, säger Matz Nilsson.
Dagens Arena
"Vi hade attacken mot Kronans skola i Trollhättan 2015. Jag är övertygad om att i dag så vet man som rektor och huvudman vilket ansvar man har för säkerheten", säger Gustaf Fridolin.
Aftonbladet
Det blir allt vanligare med skärpt säkerhet och ökade kontroller på landets skolor. Hör Lina Hultqvist, Sveriges Elevkårer, Cecilia Granestrand, journalist, och Jörgen Jonsson, gymnasiechef. (webb-radio)
Sveriges Radio
Dags att se över tilldelningen av Lärarlönelyftet?
 
Annons
Läs mer här

Med Arete Akademis bedömningsprotokoll kan du erbjuda alla dina lärare samma möjlighet att argumentera för sin kompetens och yrkesskicklighet. Bedömningsgrunden blir transparant och likvärdig. Du kan göra din övergripande bedömning och får ett tydligt underlag för din fördelning.

Läs mer här
Skolverket: Hjärnforskare ska få tycka till om läroplanen
 
Skolverket har tänkt om och välkomnar nu elevhälsans yrkesgrupper och hjärnforskare i arbetet med skolans styrdokument. ”Men ska kunskapskraven sänkas är det en fråga för regeringen”, säger Peter Fredriksson.
Lärarnas tidning
Alliansen ändrar sig och stödjer Läsa, skriva, räkna-garantin
 
Efter att regeringen slopat kravet på mer dokumentation ändrar sig alliansen och väljer att stödja förslaget om tidiga stödinsatser på lågstadiet.
Lärarnas tidning
Stopp för estetiskt ämne för alla elever
 
Regeringen åker på nytt bakslag när allianspartierna och Sverigedemokraterna stoppar förslaget om att återinföra estetiska ämnen i gymnasiet.
Sveriges Radio
Nyhet: Ifous fokuserar på att bygga skola
 
Annons
Läs mer om rapporten och hur du som skolhuvudman kan delta

Hur bygger man utifrån lokala förutsättningar en skola som på bästa sätt främjar och bidrar till alla barn och elevers utveckling och lärande? Vilka forskningsresultat finns inom t.ex. arkitektur, didaktik och pedagogik kring skolbyggnaden och lärmiljöns betydelse för lärandet? Utifrån såväl forskning som erfarenheter, vad bör en huvudman tänka på vid planering av nybyggnation eller renovering? Dessa frågor hoppas nästa rapport i serien Ifous fokuserar på att kunna besvara.

Läs mer om rapporten och hur du som skolhuvudman kan delta
100 skolor i försök med digitala nationella prov
 
Skolverket har valt ut 100 skolor som ska delta i en försöksverksamhet med digitala nationella prov. Skolorna kommer att testa de tekniska lösningar som behövs för att kunna införa digitala nationella prov. Ett syfte är också att undersöka skolors beredskap att genomföra digitala prov. En lista med alla utvalda skolor finns bifogad.
Skolverket
Lärarförbundet: För hög belastning på fritidshem
 
Tre av fyra lärare i fritidshem har för hög arbetsbelastning. 15 procent hinner inte ta rast. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet.
Lärarnas tidning
Mer tid för kvalitet och arbetsglädje – 2 000 lärare i fritidshem om sin arbetssituation. (pdf)
Lärarförbundet
De 10 mest lästa avhandlingarna på Skolporten.se 2017
 
En forskningsbaserad strategi är ingen garanti för att skolutveckling sker. Egna initiativ, till och med konflikter kan vara det som aktiverar processer, konstaterar Katharina Jacobsson, som skrivit 2017 års mest lästa avhandling på Skolporten.se.
Skolporten
Här hittar du de 10 mest lästa avhandlingarna 2017. Sammanställningen är gjord av Skolportens redaktion.
Skolporten
Elevhälsa, 19-20 sept i Stockholm
Läs mer och boka din plats
Ledord i arbetet med en fungerande elevhälsa är salutogent förhållningssätt med tvärprofessionella team. Men hur får man det att fungera i praktiken? Vilka är framgångsfaktorerna när man ska utveckla sitt elevhälsoarbete och arbeta hälsofrämjande
Läs mer och boka din plats
FoU: Forskning och Utveckling
 
När flerspråkiga elever får möjlighet att använda alla språk som de kan i undervisningen ökar möjligheten att utveckla litteracitet i dessa språk. Anne Reath Warren hoppas att hennes forskning kan leda till bättre organisation kring modersmålsämnet. 
Skolporten
Både i Sverige och Frankrike kämpar lärarna med uppdraget att även fostra eleverna till goda medborgare. Hindren är främst hög arbetsbelastning och allt fler uppgifter som inte har med skolan att göra, menar Jannete Hentati som forskat om hur lärare i båda länderna upplever sin yrkesvardag.
Skolporten
Svensk skola måste sluta se elever ur ett bristperspektiv och i stället börja se deras möjligheter, menar specialläraren Jonas Monsén. På Sett-mässan föreläste han om hur alla lärare ska lyckas skapa undervisning som passar alla elever.
Skolvärlden
Glömstaskolan i Huddinge trotsar lärarbristen. Genom att jobba i så kallade ”lärarteam” har man i prövande tider lyckats hålla nere ­personalomsättningen och anställer endast behöriga lärare.
Dagens Nyheter
På Ferlinskolan i Filipstad får alla lärare besök av rektor i klassrummet åtföljt av ett uppföljande samtal som ger tillfälle till att gemensamt reflektera kring undervisningen.
Framtidens lärande