Öppen förskola som arena för integration
 
Integration: Regeringen och SKL har tecknat en överenskommelse om en satsning med två syften: Att påskynda etableringen för utrikes födda kvinnor och öka deltagandet i förskolan för barn med utländsk bakgrund.
Utredning om asylmottagande lyfter den lokala nivån
 
Integration: I slutet av mars presenterade Mottagandeutredningen sitt slutbetänkande. Det är tydligt att utredningen tagit intryck av kommunernas erfarenheter, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Var med och utveckla ekonomiskt bistånd
 
Ekonomiskt bistånd: SKL har startat ett utvecklingsprojekt med mål att bryta långvarigt biståndsmottagande och rusta verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd. Det finns endast ett fåtal platser kvar, så gör en intresseanmälan snarast möjligt, säger Leif Klingensjö, sektionschef på SKL.
Yrkesintroduktion inom ekonomiskt bistånd
 
Ekonomiskt bistånd: Nu finns en yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd tillgänglig på Kunskapsguiden.se. Det webbaserade stödet är framtaget av Socialstyrelsen, i samarbete med SKL, kommuner och berörda myndigheter och ger en samlad bild av vad som kan ingå i ett lokalt introduktionsprogram.
Dataskyddsförordningen GDPR för socialtjänst
 
SKL jobbar aktivt med att tolka vad den nya dataskyddsförordningen innebär praktiskt för socialtjänsten.
Bättre framförhållning för feriejobben behövs
 
Arbetsmarknad: Regeringens satsning på feriejobb är positiv, men för att kommunerna ska kunna använda extrapengarna behöver informationen komma tidigare, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
Kommuner kan söka medel för att minska segregationen
 
Intresseanmälan för att söka statsbidrag hos Delegationen mot segregation är nu öppen. Kommuner och landsting samt ideella föreningar och stiftelser kan anmäla intresse för att få stöd i arbetet för att minska och motverka social och ekonomisk segregation. Intresseanmälan är öppen till och med 15 maj 2018.
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.