Nu kan du läsa slutrapporten för 2017, och missa inte psykiatrin i siffror den 15 maj!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Slutrapport - Överenskommelsen om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa för 2017
 
Slutrapporten 2017 visar att behov av långsiktiga satsningar kvarstår. Enligt försäkringskassan står psykisk ohälsa för 46 procent av alla pågående sjukskrivningar. Därför finns det även ett behov av att utveckla en första linje avseende psykisk ohälsa i primärvården för vuxna. Fortsatta insatser behövs även riktas till arbetsgivarna för att uppnå ett än mer utvecklat och omfattande förebyggande arbete. För att möta barns och ungas behov behövs verksamheter som både är lätta att hitta och lätta att få tid hos som dessutom kan erbjuda högkvalitativa insatser.

Läs slutrapporten för Överenskommelsen om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa för 2017
Vårdens innehåll i rättspsykiatrin – kartläggning 2017
 
Uppdrag Psykisk Hälsa (SKL) arbetar aktivt med att stödja förbättringsarbeten för att minska behovet av tvångsåtgärder inom psykiatrin. Cirka 1 600 personer vårdas varje år inom rättspsykiatrin. Vårdens innehåll är viktigt, då en bra vårdtid kan bli början på ett bättre liv, minskat lidande för personen själv och de närstående men också en investering för samhället. Det är också viktigt att den rättspsykiatriska vården är transparent och möjlig för samhället att ha insyn i. Uppdrag Psykisk Hälsa har gjort en kartläggning av vårdens innehåll i rättspsykiatrin

Läs rapporten Vårdens innehåll i rättspsykiatrin - kartläggning 2017 (PDF)
Välkommen till en konferens om psykiatrin i siffror 2018
 
För tredje året i rad arrangeras "Psykiatrin i siffror" av Uppdrag Psykisk Hälsa (SKL). Stort fokus kommer att ligga på resultatet från kartläggning av specialistpsykiatrin som innehåller data från 2017 för den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga landsting uppdelat på Barn- och ungdomspsykiatri, Vuxenpsykiatri och Rättspsykiatri. Socialstyrelsen kommer att berätta om sitt regeringsuppdrag med fokus på att förbättra uppföljningen av tvångsvården, informera om sitt arbete med att ta in ytterligare yrkeskategorier än läkare i PAR och visa sin offentliga databas för KVÅ-koder inom psykiatrin.

Läs mer om dagen och anmälan
Att uppmärksamma och bemöta självskadebeteende – stödmaterial för ungdomsmottagningar
 
Uppdrag Psykisk Hälsa och Nationella Självskadeprojektet har tillsammans tagit fram ett stödmaterial, "Att uppmärksamma och bemöta självskadebeteende" för ungdomsmottagningar som ett stöd för medarbetare som möter unga på ungdomsmottagningen. Det vänder sig till både den medicinska personalen och de yrkeskategorier som arbetar med samtalsstöd och behandlingsinsatser vid psykisk ohälsa. Materialet kan även användas av personer i kommuner och landsting med ansvar för att planera och vidareutveckla ungdomsmottagningarnas arbete.

Läs/spara ner stödmaterialet - Att uppmärksamma och bemöta självskadebeteende (PDF)
Intresseanmälan ERITA - internetbehandling för ungdomar med självskadebeteende och deras vårdnadshavare.
 
Nu testas om ERITA (Emotion Regulation Individual Therapy for Adolescents) via internet kan vara en terapiform som hjälper unga mellan 13−17 år som skadar sig själva. Behandlingen bygger på studier gjorda för vuxna och ungdomar med lovande resultat. BIP ERITA består av två internetförmedlade delar: en del som vänder sig till ungdomar och en del som vänder sig till ungdomarnas vårdnadshavare. Under hela behandlingen har både ungdomar och vårdnadshavare kontakt med en terapeut via internet.

Läs mer om behandlingen

Gå direkt till anmälningssidan
 
Vilka uppgifter samlar vi in av prenumeranter?
 
För dig som prenumererar på nyhetsbrevet är det bra att veta att ansvarig redaktör endast hanterar din e-postadress. Det krävs inloggning för att hantera adressregistret.