Regeringen satsar på 50 miljoner kr till böcker i förskolan, ny forskning om pedagogisk dokumentation och mycket mer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För dig som arbetar i förskolan/förskoleklass
Förskolebrevet
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
19 april 2018 

Forskning om förskolan intresserar många. Det visar bland annat den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning 2017 som medföljde senaste numret av Skolportens magasin.

Flera doktorsavhandlingar om förskolan finns med på 10 i topp-listan över mest lästa avhandlingar på Skolportens webbplats under förra året. Bland annat kom Sara Dalgrens "Att göra pedagogisk praktik tillsammans. Socialt samspel i förskolans vardag" på andra plats. Här hittar du hela listan och länkarna till avhandlingarna!

Tips! I appen Skolporten läser du hela bilagan Pedagogisk forskning utan kostnad! Ladda ner appen i App Store eller Google Play.

Trevlig läsning!
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin
Följ mig gärna på Twitter: @MoaDuvarci
 
50 miljoner till böcker i förskolan
 
Regeringen satsar 50 miljoner kronor i vårens tilläggsbudget för att stimulera läsandet på förskolor. Pengarna ska gå till inköp av litteratur.
Svenska Dagbladet
För att stimulera läsandet på förskolan satsar regeringen 50 miljoner kronor i vårbudgeten, så att förskolor över hela landet får möjlighet att köpa in fler böcker, skriver Elisabet Knutsson och Niclas Malmberg, MP.  
Dagens Samhälle
Språk
 
Liberalerna föreslår att det ska bli obligatoriskt för barn till nyanlända att gå i förskola från tre års ålder så att de lär sig bättre svenska.
Sveriges Radio
I Huddinge kommun har man en gemensam språkstrategi för förskolorna som ska underlätta arbetet med språk och flerspråkighet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Går det att dansa fram en motorcykel eller ett mattetal? Ja, utan tvekan! På förskolan Trädgården används dans för att lära ­barnen allt ifrån trädsorter till känslor.
Kommunalarbetaren
Få straffas för stora barngrupper
 
Sju av tio kommuner har för stora barngrupper och personal är förtvivlade över att inte räcka till. Samtidigt har den myndighet som ska granska förskolan bara en gång de senaste sex åren hotat en kommun med vite för att barngrupperna är för stora.
Kommunalarbetaren
Förskoleupproret har fått lokala konsekvenser. I Kungälv larmar två förskoleenheter om arbetsmiljöproblem. ”De insåg att de inte är ensamma i sin situation och i svallvågorna av upproret vågar man nu höja rösten”, säger Peter Hvass, Lärarförbundets ordförande i Kungälv.
Lärarnas tidning
Anställda inom förskolan slår larm om en verksamhet i kris. En som vittnar om stora problem är förskolläraren Margitha Thelander.
P4 Jämtland
Lösningen för att få förskolläraryrket populärt igen stavas återgång till gamla tiders arbetsglädje och inflytande. Portfoliomodellen med loggbok på fickan var bättre än dagens dokumenterande, skriver förskolläraren Eva Olsson.
Lärarnas tidning
Specialpedagogik i förskolan, 2-3 okt i Stockholm
 
Specialpedagogik i förskolan, 2-3 okt i Stockholm
Välkommen till Skolportens årliga konferens med fokus på barn i behov av särskilt stöd i förskolans lärmiljö. Med bland annat föreläsningar om lek, språkstörning, samtalsmetodik, språkutveckling hos barn med autism erbjuder vi dig som är specialpedagog en möjlighet att fokusera på de yngre barnen.

Läs mer och boka din plats!
Specialpedagogik
 
Vänta inte till förskoleklass! Barn med beteendesvårigheter behöver extra stöd redan i förskolan. Barn som är aktivt engagerade i förskolans vardag mår bättre samt lär sig och utvecklas mer, visar ny forskning.
Högskolan i Jönköping
Barn som har koncentrationssvårigheter är inte lika engagerade i förskolans vardag som andra barn, visar Madeleine Sjöman i sin avhandling. Läs hela avhandlingen här.
Skolporten
En ny modell för barnhälsan på förskolorna i Billdal har satt fokus på det främjande och förebyggande arbetet. Hela arbetslaget involveras i regelbundna möten för ”barnens bästa”.
Pedagog Göteborg
Barn med koncentrationssvårigheter i förskolan har en ökad risk att prestera sämre i skolämnen. Det visar nya rön från Sofiastudien vid Karlstads universitet.
P4 Värmland
Alla anställda inom förskolan och skolan i Norrtälje kommun ska utbildas i hur man bemöter barn med npf. Kommunen satsar även på att förändra lärmiljön.
Specialpedagogik
Undervisning i förskolan
 
Skolverket lämnar nu över förslag på reviderad läroplan för förskolan till regeringen. I förslaget har bland annat begreppet undervisning och förskollärarens ansvar förtydligats.
Skolverket
Skolverkets rapport "Undervisning i förskolan – en kunskapsöversikt" riktar sig till barnskötare, förskollärare, förskolechefer och huvudmän, och andra som är intresserade av undervisning i förskolan (pdf).
Skolverket
För första gången finns begreppet undervisning med i en läroplan för förskolan. Men Lärarförbundet protesterar mot att förskollärarens lagstadgade uppdrag att bedriva undervisningen inte klargörs tillräckligt tydligt.
Lärarnas tidning
Vi behöver småbarnsskolor, organiserade som grundskolan, men tillrättalagda för våra minsta, skriver Birgitta Strömbom, grundaren av småbarnsskolan Liten Lär.
Svenska Dagbladet
Svensk förskola skapar rubriker i New York Times
 
Förskolan Sjöfararen i Hammarbyhöjden jobbar hårt för att motverka könsstereotypa normer bland barnen. Personalens normkritiska pedagogik har väckt stor uppmärksamhet på andra sidan Atlanten.
Stockholm Direkt
In Sweden’s preschools, boys learn to dance and girls learn to yell.
The New York Times
Skolporten nr 2/2018
Skolportens magasin nr 2/2018
 

Tema: Skola på vetenskaplig grund? Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning.

Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset: 2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr

Tips! Du kan även köpa lösnummer i appen Skolporten!

Läs mer om Skolportens magasin här
Internationellt
 
Från och med augusti måste norska förskolor ha en viss bemanning. Regeringen har beslutat att det ska vara max tre barn per anställd på en småbarnsavdelning. På en storbarnsavdelning gäller max sex barn per anställd.
Kommunalarbetaren
Forskere har sammenlignet kvaliteten på barnehager i ulike land. Resultatene for de norske barnehagene er skuffende, mener forsker.
Forskning.no
Precis som Sverige har policynivån i England börjat snegla på vad man kanske borde tillföra för att kompensera så tidigt som möjligt och förbereda inför årskurs 1.
Skola och samhälle
Pedagogisk dokumentation ger en tillrättalagd bild
 
Den pedagogiska dokumentationen i förskolan ger en pseudobild av verksamheten. Det konstaterar Frida Lindroth som i sin licentiatavhandling utforskat vad förskolläraren väljer – och väljer bort – i den pedagogiska dokumentationen.
Ifous
Digitala medier i förskolan
 
Sedan år 2011 har Kärrtorps förskolor haft ett samarbete med West Midlands Preschools i Birmingham, England. Lärare och pedagoger i de två länderna har besökt varandras förskolor och utbytt erfarenheter om små barn och digitala medier. Projektet har utmynnat i nya utforskande arbetssätt tillsammans med barnen.
Pedagog Stockholm
Förskolechef, 29-30 november i Göteborg
 
SKOLPORTENS ANNONS Förskolechef, 29-30 november i Göteborg
Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och pedagogisk professionsutveckling. Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet. Välkommen!

Läs mer och boka din plats!