Rekrytering av ny chefer kräver att arbetsgivare utmanar sig själva.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Så ska välfärden hitta och utveckla framtidens chefer
 
För att utveckla välfärden behövs bra chefer som kan leda och driva förändring tillsammans med medarbetarna. I en ny rapport diskuterar SKL hur välfärden blir mer attraktiv för nya chefer.

För att lyckas med rekryteringen av nya chefer måste välfärdens arbetsgivare utmana sig själva och lyfta personer med olika bakgrund och erfarenheter.

– Vi måste identifiera och odla talanger oavsett vilken ålder, kön eller etnisk bakgrund de har. Vi måste även kunna erbjuda alla nya chefer ett bra chefsstöd och ge dem bra förutsättningar, säger Caroline Olsson, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting.
 
 
Vd-krönika
Sveriges viktigaste chefsjobb
 
 
Att vara chef i välfärden är ett spännande och utvecklande jobb. Det vet vi som arbetar där, och det behöver vi bli ännu bättre på att visa upp.
 
 
 
Digitalisering kräver fördjupad samverkan
 
Slutbetänkandet ”Reboot – omstart för den digitala förvaltningen”, föreslår en strategi för digitalisering av offentlig sektor, med fokus på en effektiv styrning. 
– Det är bra med ökad tydlighet, men vi tror mer på mjuka styrmedel än lagar, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
SKL föreslår årliga förhandlingar
SKL kritiskt till nya energiregler
 
Boverket föreslår nya byggregler för energianvändning. I förslaget favoriseras värmepumpar framför fjärrvärme. Enligt SKL riskerar förslaget att ge en ökad klimatpåverkan och minskad resurseffektivitet istället för tvärtom.
Viktigt med teknikneutrala regler
 
 
Mer från SKL
 
Systematiskt förbättringsarbete minskar tvångsåtgärder
SKL avvisar flera förslag från utredningen om tvångsåtgärder i psykiatrin. SKL vill se ett fortsatt systematiskt förbättringsarbete med fokus på förebyggande och frivilliga insatser.
SKL befarar att förslagen inte får rätt effekt
 
 
Vad görs åt lågt intresse för EU-politik?
Utredningen ”EU på hemmaplan” visade att mer än hälften av alla medborgare anser sig oinformerade om hur EU-politiska beslut hänger ihop med politiken på hemmaplan. Det skriver Lena Micko, ordförande för SKL, med flera, i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förebyggande arbete viktigt för framtidens socialtjänst 
Socialtjänstens möjligheter att arbeta förebyggande, för att möta problem i dagens samhälle såsom hemlöshet och ungdomskriminalitet, lyfts fram i ett delbetänkande.
"Ju förr desto bättre – vägar till en förebyggande socialtjänst"

Regionala skillnader bland adhd-diagnoser utreds
Socialstyrelsen får i uppdrag att ta reda på vilka faktorer som kan förklara regionala skillnader i diagnostisering och läkemedelsbehandling av adhd. Myndigheten ska även utreda hur psykosociala och socioekonomiska faktorer påverkar adhd bland barn.
Regeringens pressmeddelande