Fler generella statsbidrag behövs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL föreslår ny modell för statens satsningar på skolan
 
Ökningen av riktade statsbidrag ger mer administration och försämrar förutsättningarna för kommuner, landsting och regioner att planera. SKL presenterar nu en ny modell för resursstyrning till skolan med en ökning av generella statsbidrag.
Debattartikel med SKL:s nya modell
 
 
 
Vd-krönika
Kultur för hela landet
 
 
Idag inleds nordiskt kulturpolitiskt toppmöte i Malmö. Ett möte som SKL anordnar tillsammans med Region Skåne, Regeringskansliet, Nordiska ministerrådet och Nordisk kulturfond för att utbyta erfarenheter och samtala om hur vi kan stärka kultursamarbetet mellan våra länder.
 
 
 
Företagare nöjda med kommunernas service
 
Företagare blir alltmer nöjda med kommunernas myndighetsservice. Det visar en mätning som Sveriges Kommuner och Landsting presenterar i dag. Bygglov är det område där nöjdheten ökat mest.
Öppna jämförelser – Företagsklimat
Stort behov att motverka hot och hat
 
En tredjedel av kommunerna, landstingen och regionerna har genomgått utbildning inom hot och hat mot förtroendevalda. Det är ett resultat av SKL:s och regeringens satsning under två år.
4 000 förtroendevalda har utbildats
 
 
Mer från SKL
 
Ekonomirapporten presenteras via webbsändning 15 maj
Behoven av välfärdstjänster ökar och bristen på arbetskraft förväntas att tillta. Den 15 maj presenterar SKL vårens ekonomirapport, men förslag på åtgärder som krävs för att möta framtidens utmaningar.
Följ livessändningen kl 10.00 15:e maj
 
 
Hans Karlsson lämnar SKL
Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg, lämnar SKL den 31 oktober. Hans Karlsson tillträder i höst en tjänst som verksamhetschef för slutenvård Arvika.
Rekryteringen av ny chef inleds inom kort
 
 
Snabbare väg till jobb inom flera vårdyrken
Arbetsmarknadens parter inom välfärden har tagit viktiga steg för att säkra kompetensförsörjningen i vård och omsorg. Nu tas nästa steg i utbildningar för undersköterskor och vårdbiträden. Det skriver bland annat Lena Micko i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Utredningen om socialtjänstlagen duckar för huvudfrågan
Delbetänkandet i översynen av socialtjänstlagen har kommit. Det saknas konkreta besked om det viktigaste - möjligheten till tidiga insatser utan att inleda utredning, skriver Lena Micko i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Staten har råd med snabbspår för snabbtåg
"Många forskare menar att höghastighetstågen inte är samhällsekonomiskt lönsamma och ger marginell miljönytta. Om någon forskare före 1854 räknat på stambanorna skulle de säkert även då kommit fram till att de inte var samhällsekonomiskt lönsamma, inte heller Göta kanal eller Öresundsbron." Läs Annika Wallenskogs inlägg på Ekonomibloggen.
Ekonomibloggen
 
 
Myt att sjuksköterskor flyr yrket
Att sjuksköterskor flyr yrket är en seglivad myt. SKL:s personalstatistik visar att 91 procent av sjuksköterskorna år 2015 arbetar kvar i yrket följande år och att 89 procent arbetar kvar i samma landsting eller region. Det skriver Agneta Jöhnk.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Besparingskrav tas bort från LSS-utredningen
Regeringen har beslutat att ta bort de krav på besparingar som tidigare funnits i utredningsdirektiven i LSS-utredningen.
Utredningstiden förlängs till 15 december 2018

Boverket föreslår större Attefallshus
Boverket föreslår att byggnadsarean för Attefallshus ökas från 25 till 30 kvadramteter. 
Bostadsministern positiv till förslaget 

Ämnesbetyg kan ersätta kursbetyg i gymnasieskolan
Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå en modell för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan, som ska ersätta dagens system med kursbetyg.
Utredningen ska redovisa sina förslag senast 30 november 2019

195 miljoner för kortare väntetider i cancervården
Regeringen har beslutat att betala ut 195 miljoner kronor till landstingen, som ska gå till att korta köerna i cancervården. Beslutet är en del av överenskommelsen om cancervården mellan regeringen och SKL för 2018.
Pressmeddelande med tabell över fördelningen landstingvis av medlen

Trygghetsboende till äldre
Regeringen föreslår en ny särskild boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende. Syftet är att ge kommuner en tydligare möjlighet att erbjuda boende för äldre kvinnor och män som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service. Målgruppen är de äldre som i dag har svårt att få plats på ett särskilt boende.
Föreslås träda i kraft 2 april 2019