Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om nya rapporter, pågående FoU-projekt, återkoppling från Branschdagarna 2018 och några axplock från omvärlden.
 
 
Nya rapporter
 
Skollokalernas betydelse för lärande
 
Rapporten är en översikt över aktuell svensk forskning och utvecklingsprojekt med fokus på relationen mellan elevers lärande och den fysiska miljön. Förstudien pekar på utvecklingsområden som Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med sina medlemmar kan arbeta vidare med.

Ladda ner rapporten
Framtidens fastighetsbehov - ekonomi
 
Rapporten ingår i antologin Framtidens fastighetsbehov, som ser framåt inom ett tiotal viktiga ämnesområden, såsom demografi, vård, skola, klimat och digitalisering.

Det är en tydlig trend för kommuner, landsting och staten att det nu görs stora investeringar och så kommer det att fortsätta de närmaste åren. För att kunna göra rätt prioriteringar krävs en god bild av det framtida fastighetsbehovet.

Ladda ner rapporten
 
 
Inbjudan till workshop – påminnelse!
 
Den 14 maj kl. 13–16 har du möjlighet att påverka hur framtida FoU-projekt ska redovisas. Då genomförs nämligen en idégenereringsworkshop på SKL.
Läs mer om vad idégenerering är här

Anmäl dig senast den 9 maj till Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.  SKL står vår eventuella resekostnader.
 
 
Återkoppling från Branschdagarna 2018
 
Den 24-25 maj genomfördes de årliga Branschdagarna, en mötesplats för beslutsfattare och politiker inom fastighetsfrågor i kommuner. Programmet var brett och omfattade bl.a. juridiska frågor, strategisk planering av stadsutveckling, finansiering, digitalisering, framtidens pedagogiska lokaler och äldreboende och hur skolbyggnaderna kan användas mer än 15 % av året.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
Kommunala fastighetsnyckeltal – Nytt datum för workshop!
 
Då för få anmälningar kommit in till planerad workshop där förslag på kommunala fastighetsnyckeltal skulle tas fram har vi tvingats ställa in. Då vi uppfattat att intresset ändå är stort görs ett nytt försök den 19 juni kl. 10.00–14.00

Kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för frågor och anmälan.
Moderniserad redovisning av projektresultat
 
Syftet med detta projekt är att ta fram olika redovisningsformat och upplägg för ett nav på en webbplats där projektresultat från samtliga tre fonder kan redovisas.

Status: Första workshop genomförd och andra på gång.

Efterlysning: Vi behöver personer som vill vara med och testa upplägg för framtidens presentation av projektresultat. Testerna kommer genomföras den 12 juni och det går bra att delta antingen på plats eller via Skype.

Kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du vill delta eller veta mer.
 
Kompetensförsörjning
 
Projektets syfte är att ta fram inspirerande exempel och strategier för offentliga fastighetsorganisationer så att de kan förbereda sig för framtidens kompetensöverföring och kompetensförsörjning.

Status: Uppstartsmöte har genomförts

Save the date! Den 13 september kommer en workshop genomföras där vi gärna vill ha många deltagare som vill dela med sig av sina erfarenheter och höra hur andra arbetat med kompetensförsörjningsfrågor. Mer information kommer senare men det går redan nu att anmäla sitt intresse till Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Vårbudget 2018

I mitten av april kom vårbudgeten och avseende fastighetsrelaterade frågor fanns få nyheter. Det som kan noteras är ökat stöd till Arbetsmiljöverket för att förebygga och förhindra sexuella trakasserier i arbetslivet, ökat stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande samt ökat solcellstöd. Läs mer på Regeringskansliets webbplats

SKL kritiskt till nya energiregler

Boverket föreslår nya byggregler för energianvändning. Förslaget riskerar att ge en ökad klimatpåverkan och minskad resurseffektivitet istället för tvärtom, skriver SKL i ett yttrande.
Läs mer här

Barngruppernas storlek fortsätter att minska

Trenden med allt mindre grupper i förskolan fortsätter. 2017 bestod den genomsnittliga barngruppen av 15,3 barn jämfört med 15,9 året innan.
Läs mer på Skolverkets webbplats

Statens konstråd

Statens konstråd bygger upp ett kunskapsnav för beställning och förvaltning av offentlig konst. Inom uppdraget att skapa kunskapsnavet, utlyses samarbetsmöjligheter för kommuner, fastighetsägare och fria konstaktörer. Ansökan senast den 20 maj.
Läs mer på Statens Konstråds webbplats

SLU Movium: Biologisk mångfald på gröna tak

Projektet ”Gröna tak – en bra biotop för insekter?”, finansierat och genomfört inom Movium Partnerskap, är nu klart och rapporterat. Projektet samfinansierades delvis av projektet BiodiverCity fas 3, där Vinnova är finansiär.

Studiens syfte var att bidra med kunskap kring insekters användande av gröna tak som biotop samt att studera skillnader mellan sedumtak och biotoptak med en mer varierande växtlighet. Denna kunskap ska kunna användas för att anlägga gröna tak med syftet att öka den biologiska mångfalden. Läs mer här
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se