Ettåriga satsningar löser inte den psykiska ohälsan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ettåriga satsningar löser inte den psykiska ohälsan
 
Bristen på långsiktighet är ett av våra största problem. Ända sedan år 2009 har regeringen och Sveriges kommuner och landsting (Uppdrag Psykisk Hälsa) träffat överenskommelser inom området psykisk hälsa/ohälsa. Dessa överenskommelser har växt med tiden – både avseende pengar och fokusområden. Samtliga överenskommelser har dock varit ettåriga.
- Det är helt enkelt svårt att genomföra långsiktiga, genomgripande förändringar. Detta har SKL påtalat för staten under många år. För att komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan krävs kraftfulla insatser över lång tid och trots att regeringens satsning i år omfattar 1,4 miljarder kronor, riskerar vi att inte nå den effekt som vi ju alla vill se, mycket på grund av att satsningen är ettårig, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef på Uppdrag Psykisk Hälsa (SKL).

Läs hela debattartikeln
Satsning på förbättrade skolprestationer och psykiskt välbefinnande genom fysisk aktivitet i skolan
 
Uppdrag Psykisk Hälsa har deltagit i Vinnovas utlysning för social innovation och har blivit beviljade medel för att ta fram en programlogik för en satsning på förbättrade skolprestationer och psykiskt välbefinnande genom fysisk aktivitet i skolan. Satsningen utformas som en social investering och tas fram i samarbete med fem kommuner och ett landsting. Satsningens programlogik beräknas vara klar och redo att testas i ett antal kommuner i början av 2019.

Läs mer om arbetet på uppdragpsykiskhalsa.se
Nytt digitalt verktyg för elevhälsoteam och rektorer
 
Ett webbaserat metodstöd för elevhälsan med stödmaterial för elevhälsoteamet, inklusive rektor har arbetats fram med Uppdrag Psykisk Hälsa (UPH) tillsammans med professionsföreningarna för skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer och yrkesgrupper med specialpedagogisk kompetens. Metodstödet för elevhälsa är ett webbaserat I metodstödet kan du läsa om hur man kan arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande med elevhälsa ur organisations-, grupp- och individperspektiv. Det här är en betaversion av metodstödet. Det innebär att alla texter i nuläget är att betrakta som arbetsmaterial som kommer granskas och revideras under 2018.

Till webbplatsen metodstod.se
Reslutatet av psykiatrin i siffror
 
Psykiatrin i siffror arrangerades för tredje året i rad av Uppdrag Psykisk Hälsa (SKL). Fokus låg på resultatet från kartläggningen av specialistpsykiatrin som innehåller data från 2017 för den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga landsting uppdelat på Barn- och ungdomspsykiatri, Vuxenpsykiatri och Rättspsykiatri. Dagen filmades och kan tillsammans med resultatet ses på Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats.

Till dagen som handlade om Psykiatrin i siffror
Genombrott.nu har ökat med 100 nya arbetsplatser 2018
 
Den 24 maj passerade verktyget genombrott.nu 100 nya arbetsplatser som börjat använda stödet under 2018. Det finns totalt 420 anslutna arbetsplatser och dessa har genomfört och avslutat 2750 olika förbättringsidéer – PDSA.

Läs mer om genombrott.nu