Trafik och infrastruktur
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Konsekvensbeskrivning av direktivet om rena och energieffektiva vägtransportfordon
 
I november kom Europeiska kommissionens förslag på direktiv om rena och energieffektiva fordon. SKL har tagit fram en konsekvensbeskrivning av ett införande med analys och bedömning av hur kommuner och landsting påverkas samt vilka konsekvenserna blir för den offentligt upphandlade kollektivtrafiken.

Läs mer här
 
 
 
Fri kollektivtrafik på sommarlovet
 
I slutet av april beslutade regeringen om förordningen om stöd för att främja fri kollektivtrafik för ungdomar under sommarlovet. Trafikverket öppnar sin ansökan den 25 maj.

Läs mer här
 
 
Partnersamverkan presenterar ny miljörapport i Almedalen
 
Klimatutsläppen från transporterna ska minska med 70 procent till år 2030 och kollektivtrafiken är ett mycket viktigt medel att minska utsläppen av växthusgaser. Vid Partnersamverkans seminarium i Almedalen den 3 juli presenterar WSP en ny rapport om hur kollektivtrafiken kan bidra till klimatmålet för transportsektorn.

Läs mer här
 
 
Låt invånarna sätta betyg på kommunaltekniken!
 
Under vintern 2019 kommer enkäten ”Kritik på teknik” att genomföras för tionde gången sedan 1992.

Sveriges Kommuner och Landsting kommer innan sommaren skicka ut en inbjudan till alla kommuner att delta i den återkommande enkäten om kommuninvånarnas uppfattning om hur den kommunala tekniken – gata, park, VA respektive hanteringen av hushållsavfall – fungerar.

Är ni redan nu intresserade att anmäla er eller har frågor, så hör av er till Ulrika Appelberg, ulrika.appelberg@skl.se, tfn 08-452 71 42.
 
 
 
Ansök om bidrag från Skyltfonden för trafiksäkerhetsprojekt
 
Skyltfonden bildades hösten 1988 som ett komplement till de traditionella forskningsfonderna. Skyltfondens medel kommer från avgifter för personliga fordonsskyltar och ska främst användas till att stödja projekt inom trafiksäkerhetsområdet. Även kommuner kan ansöka.

Läs mer här
 
 
Ny skrift
Besöksnäring i kollektivtrafikplaneringen
 
 
Turismen skapar många arbetstillfällen i hela Sverige, ger stora ekonomiska värden och är en stor drivkraft för regional utveckling. 

Denna förstudie handlar om besöksnäring i planering av kollektivtrafik. Syftet är att ta fram metoder för att analysera behov av persontransporter med fokus på kollektivtrafik och en modell som beaktar besöksnäringens transportbehov. Den ska kunna användas av såväl trafikplanerare som de som arbetar mer specifikt för en hållbar besöksnäring, regionalt och kommunalt. 

En fallstudie genomfördes på väg 363 mellan Umeå och Ammarnäs i Västerbotten. Tanken är dock att modellen ska vara applicerbar i olika regioner och stråk, oberoende av geografi och befolkning.


Ladda ner rapporten
 
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Den 25 maj träder den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL, i enlighet med den nya lagen.

Längst ner på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.

Dina rättigheter som registrerad
 
 
 
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade – ny blankett
 
Med anledning av den nya dataskyddsförordningen (GDPR) har en ny blankett för ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade tagits fram.

Ansökningsblankett parkeringstillstånd för rörelsehindrade
 
 
Kurser och konferenser
 
Persontrafik 2018 – skolskjuts och färdtjänst
 
Välkommen till Persontrafik 2018 och skolskjuts- och färdtjänstdagar den 23-24 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Läs mer och anmäl dig här
 
Boka in årets Trafik- och gatudagar redan nu
 
Trafik- och gatudagarna är mötesplatsen för dig som jobbar med trafik och infrastruktur. Årets Trafik- och gatudagar äger rum den 1-2 oktober på Clarion Hotel Skanstull i Stockholm.

Mer information kommer innan sommaren.