Medling i förhandlingarna om nytt läraravtal.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medling i avtalsförhandlingarna
 
SKL och Pacta har tillsammans med Lärarnas Samverkansråd beslutat att tillkalla medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal.

Det nuvarande avtalet, som löpte ut den 31 mars och förlängdes i början av april, gäller tillsvidare under medlingen. Avtalet omfattar omkring 200 000 lärare, skolledare samt studie- och yrkesvägledare.

I en intervju med Lärarnas tidning, berättar Niclas Lindahl, förhandlingschef om beslutet att tillkalla medlare och om de fortsatta förhandlingarna.

SKL kritiserar Lärarförbundets attack
 
 
Lärarbristen i fokus
 
Vi och lärarfacken vill ofta precis samma saker – nämligen att se skolor fyllda av elever med hög måluppfyllelse och lärare som trivs.

Vi har haft fyra månader av konstruktiva samtal men har nu gemensamt beslutat att tillkalla medlare i förhandlingarna. Medling är ganska odramatiskt, såväl vid 2010 som 2012 träffade vi och lärarorganisationerna avtal efter medling.

Det skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef i en replik på Dagens Samhälles debattsida.

Lärarbristen är SKL:s huvudfokus i avtalsförhandlingarna
Framtidens chefer
 
För att utveckla välfärden behövs bra chefer som kan leda och driva förändring tillsammans med medarbetarna. I en ny rapport diskuterar SKL hur välfärden blir mer attraktiv för nya chefer.

– Vi måste identifiera och odla talanger oavsett vilken ålder, kön eller etnisk bakgrund de har. Vi måste även kunna erbjuda alla nya chefer ett bra chefstöd och ge dem bra förutsättningar, säger Caroline Olsson, sektionschef.

Så ska välfärden hitta och utveckla framtidens chefer
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Rekryteringsstrategier som säkrar framtidens välfärd
Enligt SKL:s senaste ekonomirapport behöver antalet sysselsatta i välfärden fram till 2025 öka med 124 000 personer för att bibehålla dagens verksamhetsnivå.
 
Flera olika åtgärder och insatser krävs för att säkra kvaliteten och utveckla välfärdstjänsterna de kommande åren. Det skriver Agneta Jöhnk, avdelningschef i sitt senaste blogginlägg.

SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
Notiser
 
Försäkringslösning gällande AGS-KL
I samband med avtalsförhandlingarna 2017 träffades en principöverenskommelse om att utmönstra Allmänna bestämmelser (AB) § 28 mom. 9 avseende sjuklön ur AB och ersätta den med en försäkringslösning i Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL).

SKL och Pacta är nu överens med samtliga motparter om hur försäkringslösningen ska se ut. AGS-KL tillförs en ny förmån, Särskild AGS-KL-förmån.

Cirkulär 18:9
 
 
OSA-kollen lanserad
Suntarbetsliv har nu lanserat OSA-kollen, ett nytt verktyg som stöd i arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA.

Verktyget innehåller information och föreskrifter om OSA men även gruppövningar, poddavsnitt samt filmer med efterföljande reflektionsfrågor.

Suntarbetsliv drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta.

OSA-kollen
 
 
Minskade kostnader för inhyrd personal
9 av 21 landsting och regioner minskade sina kostnader för inhyrd personal under första kvartalet i år. Största förändringen syns inom primärvården, som är det område med störst andel inhyrd personal.

– En stabil och varaktig bemanning skapar också bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett långsiktigt utvecklingsarbete där alla är med och bidrar till ökad kvalitet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg.

Allt fler minskar sina kostnader för inhyrd personal
 
 
Viktiga steg för att säkra kompetensförsörjningen i vård och omsorg
För ett år sedan presenterade Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting en avsiktsförklaring om kompetenshöjning i äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Nu är en ytterligare en pusselbit klar, det vill säga utbildningsinnehållet inför arbete som vårdbiträde och undersköterska.

Det skriver Lena Micko, ordförande för SKL tillsammans med Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister samt Tobias Baudin, ordförande för Kommunal i en debattartikel.