Välfärdsbehoven ökar och likaså bristen på arbetskraft. SKL Föreslår en rad åtgärder.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL:s ekonomirapport: brist på arbetskraft framöver
 
SKL:s senaste ekonomirapport visar ett starkt 2018, men tillväxten i skatteunderlaget dämpas nästa år. Välfärdsbehoven ökar och bristen på arbetskraft likaså. SKL föreslår en rad åtgärder.

– Vi har länge flaggat för de demografiska utmaningarna som väntar runt hörnet. Det krävs en långsiktig planering för att även fortsättningsvis kunna leverera en välfärd av hög kvalitet, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Så påverkas ekonomin av de demografiska faktorerna
 
 
 
Vd-krönika
Med barnens bästa i fokus
 
 
Aldrig förr har så många barn gått i förskolan. Och antalet kommer att öka. Därför behöver alla vi som ansvarar för förskolans utveckling göra ännu mer för att få fler att utbilda sig till förskollärare eller barnskötare, och att de som redan arbetar i förskolan ska trivas och utvecklas.
 
 
Medling mellan SKL och  lärarfacken om nytt avtal
 
Minskade kostnader för hyrpersonal i flera regioner
 
I nästan hälften av landets landsting och regioner, 9 av 21, sjunker kostnaderna för hyrpersonal, jämfört med motsvarande period förra året. Sammantaget har kostnaderna dock ökat med 6 procent. 
Kostnadsökningen har bromsat in
 
 
Mer från SKL
 
Den nya dataskyddsförordningen - detta måste du prioritera!
Ta del av webbinariet där SKL:s jurister Staffan Wikell och Pål resare, samt GDPR-koordinator Olof Raab, går igenom de viktigaste åtgärderna inför att den nya dataskyddsförordningen träder i kraft den 25 maj.  
Se webbinariet i efterhand (längd: 6:27)
 
 
Självstyret hotas i förslag till biblioteksstrategi
Den 8 maj presenterade Kungliga Biblioteket ett utkast till en nationell biblioteksstrategi. Enligt SKL handlar den tyvärr mer om att ge staten ett större ansvar än om hur man kan stärka kommuner och regioner i sitt uppdrag.
Strategin missar bibliotekens potential
 
 
Digitalisering av nationella prov - hösten 2018
Hösten 2018 blir det obligatoriskt i skolorna att genomföra några av de nationella skrivproven digitalt. Skolverket ska inleda ett samarbete på försök med 100 skolor i samband med att upphandlingen av tillhörande it-system blir klart.
Vägledning ska underlätta och stötta arbetet 
 
 
Effektivisering är inte av ondo
"Jag vet att ordet 'effektivisering' har en negativ klang och till och med har blivit ett skällsord. Jag tycker det är synd. Effektivisering handlar om att vara rädd om våra gemensamma resurser och se hur vi kan arbeta smartare." Läs Per-Arne Anderssons inlägg på Skolbloggen.
Skolbloggen
 
 
Fem konferenser om förlossningsvården
"Engagemang, nyfikenhet och förbättringsvilja! Det är tre ord som på ett bra sätt sammanfattar våra regionala konferenser om förlossningsvård och kvinnors hälsa som vi genomfört de senaste veckorna." Läs Eva Estlings inlägg på Vårdbloggen.
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Modersmålsundervisningen ska utredas
Regeringen tillsätter en utredning som ska se över modersmålsundervisningen och studiehandledningen för modersmål i skolan. 
Professor Nihad Bunar har utsetts till särskild utredare

Enligt Socialstyrelsen har satsningen på psykisk ohälsa gett få resultat
Staten har betalat ut drygt 1,5 miljarder kronor till kommuner och landsting i riktade insatser de senaste två åren. Syftet med satsningen har varit att stävja den ökande psykiska ohälsan och på sikt öka tillgängligheten till vård och behandling. Det har inte gett så många konkreta resultat, anser Socialstyrelsen i en uppföljning.
Stor variation i handlingsplaners innehåll

Skolverket ger tips inför skolors arbete med säkerhet och krisberedskap
Skolverket presenterar ett material som ger skolor och förskolor stöd i arbetet med att förbättra säkerhet och krisberedskap. Det innehåller konkreta råd om hur skolor och förskolor bör agera i en akut situation och hur de kan arbeta förebyggande. 
Viktigt med helhetsperspektiv