Konferens om digitala översiktsplaner - och så nöjda är företagen med bygglovhanteringen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Företagarna nöjda med kommunernas bygglovhantering
 
Företagare blir allt mer nöjda med kommunernas myndighetsservice, enligt en mätning som SKL presenterat. Bygglov är det område där nöjdheten ökat mest. 25 000 företagare har bedömt kommunernas service kring information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.  Ta del av materialet här

Du har väl sett att alla SKL:s rapporter och skrifter finns att ladda ner eller beställa? Publikationerna finns här
 
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
 
Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
 
 
Digitaliserad information inom samhällsplanering, byggande och boende - webbseminarium 31 maj   
 
SKL medverkar i Boverkets och Lantmäteriets regeringsuppdrag för digitalisering inom samhällsplaneringenTorsdagen den 31 maj klockan 14.00-15.00 bjuder Boverket in till ett webbseminarium om digitaliseringsprocesser. Några av programpunkterna: 
  • Boverket och Lantmäteriet beskriver sina respektive uppdrag om digitalisering
  • Får jag lov-projektet - vad händer 2018?
  • Framtida planeringssystem och byggsystem – vilka förberedelser görs?
Välkommen till konferens:
På väg mot en digital översiktsplan
 
 
Översiktsplanen är kommunens strategiska instrument för framtida mark- och vattenanvändning och byggs upp av informationsmängder som sammanställs och avvägs i både text och kartbilder.

Hur kan kommunen göra detta i en digital miljö? Hur kan den fungera för dialog med både medborgare, företag och staten? Vad krävs av den kommunala organisationen för att både process och resultat ska bli bra? 

Om du är planerare – bjud gärna med en kollega från GIS-avdelningen och vice versa. 
  • Tid: 11 juni 9.30-16.00 
  • Plats: SKL, Stora Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm
  • Webbsändning: Det går även att följa konferensen live via webben.
  • Målgrupp: Kommunala översiktsplanerare och GIS-strateger. 
  • Kostnad: Deltagande på plats: 2500 kr. Detta inkluderar fika och lunch.
    Deltagande via webb: 1250 kr per uppkoppling.
Enkät om erfarenheter av digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen ute nu
 
SKL har i dagarna skickat ut en enkät med frågor om kommunernas erfarenheter av att ta fram digitaliserade, standardiserade detaljplaner. Enkäten kommer att vara öppen i fyra veckor. 

Kontakt: Christina Thulin
 
Konferens tillsammans med Tankesmedjan Movium: 
Grönskans betydelse för en hållbar stadsutveckling
 
 
SKL arrangerar tillsammans med Tankesmedjan Movium en konferens om hur man kan arbeta strategiskt med grönskans betydelse i den urbana miljön och för en hållbar stadsutveckling.

Syftet med konferensen är att sprida kunskap om hur man kan arbeta strategiskt med grönskans betydelse i den urbana miljön och för en hållbar stadsutveckling - nyttor som är livsviktiga för oss i en mer urbaniserad värld. Hur kan vi integrera detta synsätt tidigt i planeringen? Hur ser de praktiska verktygen ut?
  • Tid: 3 september 10.00-16.00
  • Plats: SKL, lokal Torget, Hornsgatan 20, Stockholm 
  • Webbsändning: Det går även att följa konferensen live via webben.
  • Målgrupp: Planerare, miljöhandläggare, chefstjänstemän i kommuner och på länsstyrelser inom plan-, bygg- och miljöområdet samt politiker inom plan-, bygg- och miljöområdet
  • Kostnad: Deltagande på plats: 2 600 kr. Detta inkluderar lunch och kaffe.
    Deltagande via webb: 1 300 kronor per uppkoppling. Delar av konferensen kommer att vara tillgänglig på hemsidan efter konferensen.
Boverkets webbutbildningar 
 
Ni missar väl inte de tematiska utbildningar som efter hand kommer till på Boverkets webbplats? Utbildningar finns för både politiker och tjänstemän som arbetar med plan- och byggfrågor. 
Välkommen till:
Bygglovschefskonferens 2018
 
 
På konferensen tar vi bland annat upp frågor kring samspel mellan politiker och tjänstemän inom kommunen gällande bygglovsfrågor, aktuella rättsfall och knepiga frågor kring bygglov, byggande och tillsyn.
 
  • Tid: 12 september 9.00-16.00 
  • Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm. 
  • Målgrupp: Du som arbetar som bygglovchef eller har motsvarande roll med ansvar för bygglovsfrågor i kommunen. 
  • Kostnad: 2600 kr. Detta inkluderar fika och lunch.
Så tillämpades plan- och bygglagen 2017
 
Under 2017 ökade antalet antagna och aktualitetsförklarade översiktsplaner, men antalet antagna ändringar till översiktsplanen minskade. Ingen kommun redovisade att de under 2017 använt sig av den nya möjligheten att i detaljplanearbetet begära planeringsbesked från länsstyrelsen. Den genomsnittliga handläggningstiden för avgjorda överklagade lov under 2017 varierade stort mellan länsstyrelserna, från 37 till 186 dagar.
SKL:s detaljplanekonferenser hösten 2018
Idé, gestaltning och genomförande - vad kan detaljplanen styra?
 
 
Gestaltningsfrågornas plats i detaljplaneringen är ett högaktuellt ämne. Vilka redskap har kommunen att arbeta med när det gäller gestaltning? Vad ryms inom detaljplaneringen och vad går att påverka med avtal?
Det pratas mycket om digitalisering av detaljplaner. Vad innebär det och hur griper sig kommunerna an den digitala utmaningen?
 
Välkommen till SKL:s årliga detaljplanekonferens, i år både i Stockholm och i Göteborg. Vi varvar kommunexempel med gruppövningar, diskussioner, rättsfall och omvärldsbevakning. Missa inte dessa dagar för inspiration och nätverkande!
  • Stockholm: 27-28 september, Elite Hotel Marina Tower
  • Göteborg: 12-13 november, Clarion Hotel Post  
  • Målgrupp: Kommunala handläggare och chefer som arbetar med detaljplanering. 
  • Kostnad: 4600 kr. I detta ingår luncher, fika och middag.
Fullständigt program kommer att publiceras på skl.se/kalender efter sommaren. 

Kontakt: Kristina Isacsson 
Pengar att söka: 
 
Energiomställning och minskad klimatpåverkan
 
Energimyndigheten utlyser 45 milj kr inom programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling.

Utlysningen syftar till energiomställning och minskad klimatpåverkan på lokal och regional nivå genom strategisk och effektiv tillämpning av befintlig lagstiftning med fokus på PBL, Miljöbalken och LoU.
Innovation kring ett mer hållbart samhälle
 
Vinnova har breddat årets utlysning ”Innovationer för ett hållbart samhälle” till att även omfatta området hållbara städer. Inom det området ligger tonvikten på projekt som utifrån principen om universell utformning främjar allas tillgång till stadens kvaliteter, möjligheter och tjänster.
Åtgärder för grönare städer
 
Nu kan kommuner söka bidrag för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer, t.ex naturmark, parker, planteringar, stränder och dagvattenanläggningar. 

Ansökan ska ha kommit till Boverket senast den 14 sept. Boverket kommer därefter att prioritera bland ansökningarna och besluta vilka som beviljas bidrag. 
 
 
Är ni årets kulturmiljökommun? 
 
Kulturmiljöarbete bedrivs i alla kommuner men på olika sätt. Att kommunerna har ett ansvar för att ta tillvara och spara kulturmiljöer är välkänt. Men kommunerna kan även använda kulturmiljön som en resurs i arbetet med tillväxt, attraktivitet och social sammanhållning.
Utmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma att kommunernas kulturmiljöarbete är viktigt och intressant. Kommuner kan nu ansöka om att tilldelas denna utmärkelse. 
 
 
Inbjudan: Smart City Expo i Barcelona 13-15 november
 
Vinnova inbjuder kommuner att delta i den internationella mässan Smart City, där fler än 18000 deltagare och 700 kommuner och städer samlas. Konferensen tar upp om bland annat byggande, energifrågor, mobilitet och mycket annat. 

Förra året deltog ett flertal svenska kommuner och projekt och nu bjuds alltså fler in. 

Kontakt: Magnus Agerström, Cleantech Scandinavia 
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.