Var femte kommentar om lokala förtroendevalda innehöll hat, hot och kränkningar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utbrett hat mot lokala förtroendevalda visar ny studie
 
Var femte kommentar om lokala förtroendevalda innehöll hat, hot och kränkningar. Det är ett av resultaten i FOI:s studie om hur kommunstyrelseordföranden omnämns i digitala miljöer.

- Förtroendevaldas insatser ska givetvis kunna debatteras och kommenteras. Personangrepp och hat- eller hotfulla kommentarer är dock helt oacceptabelt och utgör dessutom ett hot mot vårt demokratiska system, säger säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Äldre i arbete viktigt för välfärden
 
 
Såhär i maj ett valår kan det vara svårt att få plats i debatten. Men genom vår ekonomirapport, som kom i förra veckan, nådde budskapet ändå ut om vikten att ställa om arbetssätten för att minska rekryteringsbehoven framöver, utan att tumma på välfärdens kvalitet.
 
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Den 25 maj träder den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL, i enlighet med den nya lagen.

Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
 
 
Medlare utsedda för lärarförhandlingarna 
 
SKL och Pacta har kommit överens med Lärarnas Samverkansråd om att tillkalla Aida Hadzialic och Kurt Eriksson som medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal.
Avtalet omfattar 200 000 skolpersonal
Boverket favoriserar energislag
 
Boverkets byggregelförslag innebär en kraftig favorisering av vissa energisystem – i strid med nationella målsättningar för energisystemet. Det skriver bland andra Gunilla Glasare, SKL, i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Mer från SKL
 
Förstå allvaret – vi måste jobba på nya sätt
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver på Ekonomibloggen om Ekonomirapporten som presenterades förra veckan: "Det är viktigt att den demografiska utvecklingen och de kommande årens brist på personal i välfärden diskuteras."
Ekonomibloggen
 
 
Breddad rekrytering och fler vägar in till välfärden
Arbetsförmedlingen har presenterat en rapport om hur situationen på arbetsmarknaden ser ut för personer med funktionsnedsättning. Caroline Olsson skriver på Arbetsgivarbloggen: "Det framgår att sysselsättningsgraden är betydligt lägre än för övriga befolkningen. Det här vill vi ändra på.". 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag till en modernare könstillhörighetslagstiftning
Regeringen vill ersätta den nuvarande lagen om könstillhörighet med två nya lagar: en lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorgan och en lag om ändring av det kön som står i folkbokföringen, det som brukar kallas ”juridiskt kön”. Den nya lagstiftningen innebär att ändring i folkbokföringen skiljs från medicinsk vård och behandling.
Liknande lagar finns redan i bland annat Norge och Belgien

Sverige klättrar i digitaliseringsrankning
Sverige har klättrat från en tredje till en andraplats i EU-kommissionens index för hur länder i EU har lyckats med digitalisering. Sverige får högre poäng jämfört med förra mätningen för fast bredband, snabbt bredband, digital kompetens och internetanvändning. 
2018 års index för digital ekonomi och digitalt samhälle (DESI)

Elisabeth Dahlin ny barnombudsman
Regeringen har utnämnt Elisabeth Dahlin som barnombudsman. Hon tillträder sin tjänst 17 september 2018.
Är sedan 2008 generalsekreterare för Rädda Barnen

Försöksverksamhet med fjärr- och distansundervisning får fortsätta
Regeringen har beslutat att förlänga giltighetstiden av försöksverksamheter med fjärr- och distansundervisning. 
Bland andra Torsås och Värmdö får fortsätta med sina försökverksamheter