Ny ersättning för asylsökandes utbildningskostnader
 
Integration: Kommuner som frivilligt erbjuder asylsökande ungdomar mellan 18 och 20 år utbildning på nationella program i gymnasieskolan har från och med 1 juni möjlighet att söka statlig ersättning för kostnaderna.
Nytt metodstöd för samverkan kring nyanländas etablering
 
Integration: I denna revidering har metodstödet anpassats efter de nya reglerna för etableringsprogrammet som började gälla från den första januari 2018. Fokus ligger på strategisk samverkan med gemensam målsättning där viktiga områden är kompetensförsörjning, utbildning, jämställdhet och hälsa.
Nu kan kommuner ansluta sig till det nationella statistikverktyget för uppföljning av unga
 
Arbetsmarknad: Genom statistikverktyget ska man på ett enkelt sätt kunna följa upp de insatser som görs inom Arbetsförmedlingens och kommunernas samverkan avseende unga arbetssökande i åldersspannet 16-24 år.
Så fördelas pengarna för feriejobb till kommunerna
 
Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att fördela pengar till kommunerna för att förstärka satsningar på sommarjobb/feriejobb. Totalt rör det sig om 100 miljoner kronor. Medlen till respektive kommun fördelas efter antalet 15-17 åringar som är bokförda i kommunen. Hur mycket pengar varje kommun kan få framgår av en fördelningsnyckel.
Kompetensutveckling för att förebygga våld i nära relationer
 
Ekonomiskt bistånd: Kommunerna i Jönköpings län är först i landet med att erbjuda sina medarbetare inom ekonomiskt bistånd en högskolekurs kring våld i nära relationer.
Metodstöd för lokal samverkan mot överskuldsättning
 
Ekonomiskt bistånd: Konsumentverket har i samarbete med Kronofogden och Finansinspektionen tagit fram ett metodstöd till yrkesgrupper som möter riskgrupper för överskuldsättning.
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Från den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL. Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.