Så har VGR lagt upp sin regionala etablering — Detta är Nationellt kliniskt kunskapsstöd — Mall för jävsdeklaration finns snart på projektplatsen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Få senate nytt om Landsting och regioners system för kunskapsstyrning!
 
Om du inte får utskicket direkt till din e-postadress idag men skulle vilja få det, registrera dig här!
 
 
Verkstad av kunskapsstyrning i VGR med regional modell för lärandesystem
 
Västra götalandsregionen (VGR) har arbetat fram en modell för att driva hälso- och sjukvårdens utveckling med fokus på kvalitet och utfall för patienten. Modellen kopplar ihop sammanhållen kunskapsstyrning med det regionala kvalitetsarbetet.

I modellen byggs en kunskapsorganisation upp där arbete i regionala programområden, som speglar de nationella programområdena i Landstings och regioners system för kunskapsstyrning, samt så kallade regionala och lokala processteam är centrala. Dessa grupper fokuserar på att stödja framtagande av, implementera och utvärdera kunskapsbaserad vård. I sitt arbete får de i sin tur stöd från kompetensgrupper (till exempel inom omvårdnad och primärvård) samt stödfunktioner som motsvarar nationella samverkansgrupper.
 
– Den regionala modellen ger oss struktur och visar hur olika delar är beroende av varandra. En viktig del är ansvar, mandat och beslutsnivåer vilket vi kan tydliggöra i modellen, säger Lars Rex, som tillsammans med Tomas Bremholm är samordnare för sammanhållen kunskapsstyrning i VGR.

Läs mer i nyheten på webben:
>> Så säkrar modellen patientes perspektiv och koppling till vårdkedjan
>> Tips för regional etablering

VRG:s rapport om modellen (länk till projektplatsen)

Foto: Bosse Haglund, SÄS
 
 
På gång just nu
 
Rutiner för jävsdeklaration. För ledamöter i nationella grupperingar som utses från respektive sjukvårdsregion görs jävsdeklaration "hemmavid" enligt i landstinget/regionen gällande rutiner. Processledaren för respektive nationellt programområde samlar sedan in jävsdeklarationerna och lägger dem på projektplatsen. För att underlätta för landsting och regioner har ett förslag till mall för jävsdeklaration tagits fram som inom kort kommer att läggas upp på projektplatsen.

Vägledning initiala uppgifter utskickad. Nationella programområden har fått ut ett stöd i arbetet med att identifiera vad som ingår i respektive NPO och till att börja identifiera de främsta förbättringsområdena. Vägledningen kommer inom kort att kompletteras med en mall för disposition av kartläggning.
 
 
Hört talas om Nationellt kliniskt kunskapsstöd?
 
Landsting och regioner tar tillsammans med SKL fram ett gemensamt kunskapsstöd för vårdpersonal i primärvården. Detta kallas för Nationellt kliniskt kunskapsstöd (NKK) och siktet är inställt på att det framöver ska inrymma kunskapsstöd för hela hälso- och sjukvården.

Visionen med NKK är att bidra till att varje patient ska få bästa möjliga vård utifrån bästa tillgängliga kunskap. Från och med 2018 är utvecklingen av kunskapsstödet knuten till Landsting och regioners system för kunskapsstyrning.

Kunskapsstödet består idag av mer än 350 nationella rekommendationer för utredning, behandling och uppföljning inom primärvård. Landsting och regioner kan komplettera innehållet med specifika tillägg för exempelvis vårdnivå, remissrutiner och läkemedelsval.
 
En förstudie har gjorts till grund för det fortsatta arbetet med att anpassa NKK till att inrymma hela hälso- och sjukvården. Under 2018 pågår även arbete med en revision av befintligt innehåll och utveckling av kvalitetssäkringsprocessen, administrationsverktyg och granskningsfunktioner, samt utveckling av organisationen kopplat till kunskapsstyrning.

Innehållet i kunskapsstödet kommer att vara tillgängligt via Ineras plattform för öppen data och kan till viss del ses redan nu via en nationell visningsyta.

Se betaversionen av plattformen 

Läs mer om Nationellt kliniskt kunskapsstöd
 
 
Nationellt primärvårdsråd och stärkt kraft att driva primärvårdsfrågorna "på hemmaplan"
 
Ledamöterna i det nationella primärvårdsrådet har fastställts, bland annat enligt principen att det ska vara två representanter per sjukvårdsregion och en sammantaget bred representation av professioner och kompetenser i gruppen. Även det sjukvårdsregionala och lokala arbetet i primärvårdsfrågan ska stärkas upp. 
 
Lista ledamöter Nationellt primärvårdsråd på webben
 
Kopplat till sammanhållen kunskapsstyrning bildas även sjukvårdsregionala och lokala primärvårdsråd. Detta ger större kraft att driva primärvårdsfrågorna och även till att kunna utgå från lokala och sjukvårdsregionala förutsättningar. Förhoppningen är att stärka och utveckla primärvården och förbättra resultaten för patienterna. En annan uppgift blir också att bidra till utvecklingen av nära vård där primärvården ska vara basen.  
 
Värdskapet för det nationella primärvårdsrådet ligger under 2018 vid SKL vilket innebär att ordförande och processledare tillhandahålls därifrån. Ordförande är Emma Spak, som även är samordnare vid SKL för nära vård. Processledare är Sofia Kialt som även ingår i stödfunktionen för kunskapsstyrning vid SKL.
 
 
Nytt om framgångsfaktorer för behandling och prevention vid ohälsosamma levnadsvanor
 
Skriften, framtagen av det Nationella levandsvanerådet, publicerades i maj och vänder sig till hälso- och sjukvårdsledningar, verksamhetschefer och medarbetare i landsting och regioner. Syftet är att erbjuda stöd och ge inspiration för fortsatt arbete med rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer på samma område, även de publicerade i maj.
 
Läs skriften

Levandsvanearbete och kunskapsstyrning
 
 
Kontakt med sjukvårdsregionala projektledare 
 
För frågor som rör sammanhållen kunskapsstyrning och den sjukvårdsregionala etableringen kan ni kontakta er sjukvårdsregionala projektledare.

Stockholm – Gotland, Björn Wettermark, bjorn.wettermark@sll.se
 
Uppsala – Örebro, Marianne van Rooijen, marianne.van.rooijen@akademiska.se
 
Västra, Lars Rex , lars.rex@vgregion.se
 
Södra, Christer Lindbladh, christer.lindbladh@skane.se
 
Sydöstra, Susanne Yngvesson Strid, susanne.yngvesson.strid@rjl.se
 
Norra, Susanne Waldau, susanne.waldau@vll.se
 
 
Öppet forum – tider fram till sommaren
 
18 juni (måndag) kl. 12.30-13.30
 
Öppet forum är en plattform för oss alla att lyfta frågor, synpunkter och idéer. Tillsammans tar vi fram de bästa lösningarna och arbetssätten! Anslut till Skypemötet via länken som publiceras i projektplatsen. Tips – tänk på att ha ett par hörlurar tillgängliga för bra ljud och mikrofon.
 
 
Storträff med workshop den 5 september – registrera ditt deltagande
 
Två heldagsträffar (5 september och 21 november) ordnas nationellt under hösten i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning, detta för att underlätta uppstarten av nationella programområden (NPO) och nationella samverkansgrupper (NSG). Fokus ligger på gruppernas första uppgifter. Syftet är också att underlätta samarbeten mellan grupperna. Dagarna kommer att innehålla erfarenhetsutbyte samt utbildningsinslag.

Anmäl ditt deltagande till den 5 september här
 
 
Så här hanteras dina personuppgifter
 
För detta utskick används ett av SKL inköpt webbverktyg. Vid SKL eftersträvas en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas.
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen GDPR. Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data, i detta fall din e-postadress som finns med på utskickslistan.
 
Vill du inte längre ha med din e-postadress på utskickslistan? Längst ner i utskicket finns en avregistreringslänk där du kan avregistrera dig från nyhetsbrevet.
 
Dina rättigheter som registrerad >>>
https://skl.se/tjanster/omskl/dataskyddinomskl.16126.html
 
 
 
Om utskicket
 
Detta utskick riktar sig till dig som har ett uppdrag i landsting och regioners system för kunskapsstyrning, samt till dig som arbetar med närliggande frågor. Syftet med sammanhållen kunskapsstyrning är att skapa förutsättningar för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig och användas vid varje möte mellan vårdpersonal och patient. 

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa — tillsammans gör vi varandra framgångsrika!

Läs mer om kunskapsstyrning på webben