Allt fler nyanlända i arbete efter två år
 
Drygt en tredjedel av de nyanlända arbetar eller studerar efter två år i etableringsprogrammet. I flera kommuner över hälften. Men resultaten varierar stort. Det visar nya siffror från SKL.

– Utvecklingen går framåt, och visar på effekter av allt det bra arbete som görs lokalt. Tidigare var mediantiden sju år för att hälften av de nyanlända skulle komma i jobb . Nu ser vi att det går betydligt snabbare och i vissa kommuner och regioner är hälften i jobb redan efter två år, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Innovation kräver mod att misslyckas
 
 
Välfärden behöver nya lösningar för att möta framtidens behov. Det är vi alla överens om. Men vad är det vi behöver göra? Ett av svaren är innovation. Men det svåra är hur vi tar tillvara på all den innovationskraft som finns i offentlig sektor.
 
 
Efterlängtat riksdagsbeslut om avtalssamverkan 
 
Riksdagen har nu fattat beslut om förenklad avtalssamverkan mellan kommuner, landsting och regioner. Det blir nu enklare och säkrare att samarbeta över kommungränserna.
SKL har drivit frågan i många år
Allt fler nöjda med digital service
 
Kommuner, landsting och regioner har vänt trenden. Allt fler anser att sektorn lever upp till deras förväntningar på digital service. Det visar en undersökning som SKL presenterat. 
Undersökning om digital offentlig service
 
 
Mer från SKL
 
SKL lanserar podd om politiskt ledarskap
SKL har lanserat en podcast om politiskt ledarskap. I podden förs samtal om uppdraget som toppolitiker i en kommun, ett landsting eller en region ur olika infallsvinklar. Podden leds av Peter Örn och samtalen berör både glädjen och utmaningarna i uppdraget.
Podcasten "Politiskt ledarskap"
 
 
Ekonomibloggen
På Ekonomibloggen skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog om användandet av gröna obligationer: "Användandet har gjort att samarbetet mellan personal på miljö- och finanssidan har ökat och att investeringarna kontrolleras så att de verkligen ger lägre miljöpåverkan."
Ekonomibloggen 
 
 
Möjligheter och utmaningar med nytt insamlingssystem
SKL är i stort positivt till regeringens förslag om ett utvecklat producentansvar och en mer fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Men flera delar behöver förtydligas.
Gränsdragningarna kan bli problematiska för kommunerna
 
 
Ettåriga satsningar löser inte den psykiska ohälsan
"Den allra viktigaste insikten i en diskussion om psykisk ohälsa är att det inte är något kortsiktigt, som vi kan lösa med satsningar under något eller några få år". Det skriver Ing-Marie Wieselgren, SKL, i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Nu tar vi nästa steg i skolans digitalisering
"Digitaliseringen av samhället påverkar eleverna. Digital kompetens är nödvändig för fortsatta studier, för att kunna delta i framtidens arbetsliv och för att kunna förstå och påverka." Det skriver SKL:s vd Vesna Jovic tillsammans med Skolverkets gd Peter Fredriksson i en debattartikel. 
Debattartikel
 
 
Guldlänken till Göteborgs Stad
Guldlänken 2018 tilldelas Göteborgs Stad för appen Anmäl hinder, som gör att invånarna digitalt och enkelt kan anmäla enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser. Appen är gjord så att andra kommuner fritt kan använda den.
Gjord i öppen källkod - fri att kopiera
 
 
Fler kommunala lantmäterier ökar byggandet
En effektivare byggprocess skulle kunna ge fler bostäder. För att effektivisera byggprocessen vill SKL att kommuner ska tillåtas samverka om kommunal lantmäterimyndighet.
39 kommuner har en egen lantmäterimyndighet i dagsläget
 
 
Konferens om framgångsrikt ledarskap i skolan
SKL, AcadeMedia, Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan och Svenskt Näringsliv bjuder den 19 juni in till en halvdagskonferens i Stockholm på temat ”Framgångsrikt ledarskap i skolan”. Syftet är att lyfta konkreta exempel på hur ett väl fungerande ledarskap kan skapa en positiv utveckling i skolan. 
Mer information och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden
 
Ny rapport visar AI:s potenitial och möjligheter i offentlig verksamhet
Vinnova har på uppdrag av regeringen gjort en analys av utveckling och potential för artificiell intelligens (AI) i Sverige. I analysen konstateras att Sverige har stor potential inom AI och att det kan bidra till både högre tillväxt och en effektivare offentlig verksamhet, men att det behövs en kraftsamling kring en nationell strategi för att utnyttja potentialen. 
Rapporten Artificiell intelligens i svenskt näringsliv och samhälle

Uppdrag till Statskontoret om översyn av stödet till konsumenter
Statskontoret har fått i uppdrag att bedöma hur stödet till konsumenter, i form av information och vägledning, fungerar i dag. I uppdraget ingår att överväga om det finns möjligheter till förbättringar.
Analysen ska presenteras 30 april 2019

Den första patientmiljarden betalas ut till landstingen och regionerna 
Regeringen har beslutat att betala ut Patientmiljarden, pengar varje landsting får av staten under 2018, som syftar till bättre tillgänglighet, närmare vård och kortare köer.
Detaljerna för genomförandet har beslutats i överenskommelse med SKL

Socialstyrelsens uppdrag att följa upp tillgänglighet i vården utvecklas 
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla sitt arbete med att följa upp hälso- och sjukvårdens tillgänglighet med fokus på väntetider.
Uppdraget ska redovisas senast 31 mars 2019