Sverige är i topp när det gäller medicinska resultat och effektivitet.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sverige i topp i internationell jämförelse av sjukvård
 
En ny internationell jämförelse av sjukvården i femton länder visar att Sverige är i topp när det gäller medicinska resultat och effektivitet. Väntetiderna är på fjärde plats.

– Svensk sjukvård har en fortsatt stark position när den jämförs med andra länder. Det som är viktigt för de allra flesta är att vården räddar liv och att överlevnaden för de mest vanligt förekommande sjukdomarna är hög, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Svensk sjukvård i internationell jämförelse 2018
 
 
Vd-krönika
Rätt kompetens på rätt plats
 
 
Kompetensförsörjningen i välfärden är en hjärtefråga för SKL. Så är det för att det är den största utmaningen för kommuner, landsting och regioner. Liksom för industri, handel och alla andra arbetsmarknadssektorer det kommande decenniet.
 
 
Skolans storlek avgör inte resultaten
 
Det är för enkelt att säga att skolans storlek påverkar studieresultaten. Det visar en ny rapport från SKL som undersöker orsakerna bakom skillnader i resultat mellan små och större skolor.
Viktigt ta hänsyn till bakomliggande faktorer
Fler får hjälp av psykiatrin och BUP
 
Besöken på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har ökat med 18 procent mellan 2016 och 2017. Inom vuxenpsykiatrin är ökningen sex procent. Det visar en ny kartläggning från SKL.
Bemanningen har ökat
 
 
Mer från SKL
 
Bra med fokus på patienten i delbetänkandet om nära vård
Regeringens utredare har lämnat sitt delbetänkande "God och nära vård - En primärvårdsreform". SKL välkomnar och delar utredningens syn att utgångspunkten för en nära vård måste vara att det är patienter och brukares behov som ska vara i fokus.
SKL kommenterar delbetänkandet
 
 
Nationell plan för infrastruktur presenterad
Regeringen har presenterat sin nationella plan för infrastrukturen 2018-2029. SKL är positivt till att utbyggnaden av nya stambanor för höghastighetståg ska påbörjas under perioden.
Positivt att satsningen på järnvägsunderhåll ökar kraftigt
 
 
SKL välkomnar förslag till förordningar för Regional- och Socialfonden
EU-kommissionen har presenterat sina förslag till förordningar för Regional- och Socialfonden. Stödet till Sverige föreslås ligga kvar på ungefär samma nivå som tidigare. SKL anser att strukturfonderna utgör viktiga utvecklingsresurser för kommuner och regioner och med dessa medel kan många viktiga satsningar fortgå.
SKL:s kommentar
 
 
 
Lagförändringar ska ge gymnasieelever bättre förutsättningar
På Skolbloggen benar Per-Arne Andersson ut lagändringarna kopplat till gymnasieutbildningen som klubbades igenom i riksdagen nyligen: "Beslutet innebär att den ketchupeffekt jag tidigare skrev om på bloggen nu är här."
Läs om lagändringarna i korthet på Skolbloggen
 
 
Verktyg som förbättrar arbetsmiljön
På Arbetsgivarbloggen tipsar Caroline Olsson om flera verktyg som kan bidra till att förbättra arbetsmiljön. Det handlar bland annat om arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud, samt verktyg för att arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Trafikverket får uppdrag att bidra till bredbandsutbyggnad
Trafikverket ska ta fram en modell för hur anläggning av bredband i landsbygd kan ske inom statliga vägars vägområde. Regeringen har som mål att 95 procent av hushåll och företag ska ha minst 100 Mbit/s senast 2020.
Pressmeddelande

Vinnova får ny generaldirektör
Regeringen har utsett Darja Isaksson till generaldirektör för Vinnova (Verket för innovationssystem). Hon tillträder sin befattning den 20 augusti 2018.
Kommer närmast från rollen som konsult och digital strateg

Ny generaldirektör och chef för Statskontoret
Annelie Roswall Ljunggren är från den 1 juni ny generaldirektör och chef för Statskontoret. 
Är i dag statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi