Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om några pågående FoU-projekt och lite axplock från omvärlden.
 
 
Samordnad tillämpning av CoClass
 
Svensk Byggtjänst har ansvaret för utveckling och förvaltning av det nya gemensamma klassifikationssystemet CoClass. De övergripande strategiska principerna beslutas dock av en styrgrupp där SKL genom sitt delägarskap representerar sina medlemmar. Inför det första historiskt viktiga styrgruppsmötet den 26 juni finns chans att påverka den fortsatta utvecklingen av CoClass. Kontakta gärna bo.baudin@skl.se om du vill veta mer eller önskar dela med dig av dina synpunkter och idéer.

Efterlysning: Karlstad kommun och Stockholms stad har tagit initiativ till samverkan. Vi önskar kontakt med dig som vill delta i arbetet kring samordnad tillämpning av CoClass. Inledningsvis erbjuder SKL en webbaserad samarbetsyta för kunskapsutbyte.
Kontakta bo.baudin@skl.se för mer information.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Moderniserad redovisning av projektresultat
 
Syftet med detta projekt är att ta fram olika redovisningsformat och upplägg för ett nav på en webbplats där projektresultat från samtliga tre fonder kan redovisas.

Status: Tester ska ske under vecka 24-25.

Efterlysning: Vi behöver ett par personer till som vill vara med och testa upplägg för framtidens webbplats. Testerna kommer att genomföras under vecka 24-25.
Kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du vill delta.
 
Funktionsprogram/lokalprogram för bostäder för funktionshindrade och äldre
 
SKL ska tillsammans med SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) analysera ett antal kommuners funktionsprogram för bostäder med särskild service för funktionshindrade och äldre. Vi kommer att sammanställa en övergripande lista över särkrav inför avstämning med de fem byggföretag som har tecknat ramavtal för bostäder med SKI. Syftet är att underlätta för kommuner att använda SKI:s två ramavtal för bostäder vid behov av bostäder med särskild service. Förstudien ska vara klar senast under december 2018.

Efterlysning: Har din kommun ett funktionsprogram/lokalprogram för boenden för funktionshindrade och/eller äldre? I så fall vore vi tacksamma om du kan skicka ett mejl till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se
 
Moderna kontor
 
FoU-fonden Offentliga fastigheter har tagit beslut om projektet Moderna kontor, som kommer att pågå under perioden augusti 2018 – maj 2019. Projektet syftar till att fristående följa upp idéskriften Aktivitetsbaserade arbetsplatser med uppdaterad information och utökat stöd. Fokus kommer att ligga på hur de administrativa lokalerna kan utformas utifrån en generalitet, med målsättning att lokalerna enkelt kan ställas om efter förändrade behov utan att lokalerna behöver byggas om.

Efterlysning: Tre till fyra styrgruppsdeltagare sökes från kommun, landsting och statliga fastighetsägare. Kontakt för mer information och intresseanmälan: Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se
 
Solceller
 
Projektets syfte är att följa upp vilka erfarenheterna av installation av solceller är, vilka effekter (bl.a. skatteeffekter) och incitament nuvarande lagstiftning ger samt ge en framtidsspaning på hur solelutvecklingen kommer se ut.

Status: Upphandling av utredare klar.
 
 
SKL står bakom färdplan
 
SKL:s styrelse har fattat beslut om att ställa sig bakom färdplan för fossilfri bygg- och anläggningssektor vad gäller mål, inriktning och uppmaningar. Initiativet är en del av Fossilfritt Sverige och ett 10-tal färdplaner för olika initiativ och sektorer lämnades över till statsministern i april.

SKL kommer nu att arbeta med information till sina medlemmar avseende delar som berör dem och intressebevakning av uppmaningarna till riksdag och regering.
 
 
Klimatsmart och hållbar upphandling – hur gör man?
 
 
Upphandling är en strategisk ledningsfråga för kommunen. Det är angeläget att driva på arbetet med att ställa klimat- och hållbarhetskrav i den kommunala upphandlingen. Att ta del av aktuella ramavtal och uppföljningsstöd från SKL Kommentus kan vara en del i det arbetet. Ett annat sätt kan vara att använda Upphandlingsmyndighetens kriterier i större omfattning än idag. Upphandlingsmyndigheten kommer att berätta hur stödet ser ut och hur det kommer att utvecklas. Några kommuner ligger i framkant och arbetar med LCA och innovationsupphandling. Vad kan vi lära av dem?

Kom och lyssna på kommuner som har erfarenheter av nya arbetssätt och passa på att träffa kollegor från hela landet och berätta vad ni gör i din kommun.

Tid: 22 augusti alternativt 12 november 2018 kl. 10.00-16.00
Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm samt via webben

Mer information och anmälan 22 augusti 2018
Mer information och anmälan 12 november 2018

Grönskans betydelse för en hållbar stadsutveckling
SKL arrangerar tillsammans med Tankesmedjan Movium en konferens om hur man kan arbeta strategiskt med grönskans betydelse i den urbana miljön och för en hållbar stadsutveckling.

Tid: 3 september 2018 kl. 10.00-16.00
Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm

Mer information och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Nationell kartläggning av skolgårdar
 
Boverket och SCB har genomfört en nationell kartläggning av skolgårdar. En rapport gällande kartläggningen är publicerad på Boverkets hemsida. Kommuner kan höra av sig till Boverket för att få ut data sammanställd för den egna kommunens skolor.
 
Uppdrag att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö
 
Boverket ska på regeringens uppdrag bedriva ett samlat arbete med arkitektur och gestaltad livsmiljö. Inom ramen för detta ska Boverket ansvara för samordning, kompetensstöd och främjande insatser till offentliga aktörer på nationell, regional och lokal nivå.

Genom hög kvalitet på planering, byggande, inredning, drift och förvaltning av vårdens, förskolors och skolors lokaler, kan offentliga aktörer skapa långsiktigt hållbara fysiska miljöer. En medveten arkitektur, form och design tillsammans med konst och beaktande av kulturmiljöaspekter måste användas i högre utsträckning för att skapa omsorgsfullt gestaltade tillgängliga miljöer för alla.

För att uppnå detta, finns ett behov av vägledning riktat till de aktörer som ansvarar för den fysiska miljön vid förskolor, skolor samt vårdens lokaler. Läs mer

Efterlysning: Är din kommun intresserad av att medverka i referensgruppen för arbetet att ta fram en vägledning för förskolans och skolans fysiska miljö? Anmäl då gärna ditt intresse till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se
 
Sveriges Arkitekter – Bygga vackert
 
Nu höjer Sverige ribban för den arkitektur vi skapar! Arkitekturpropositionen är antagen av riksdagen och Sveriges Arkitekter svarar med en kurs skräddarsydd för den som handlar upp arkitekttjänster: Bygga vackert ges den 10 oktober 2018 med utgångspunkt i boken framtagen 2016 av SKL och Sveriges Arkitekter. Kursen är tänkt för den som är offentligt anställd beställare av arkitektur som vill få bättre verktyg för att formulera program och kvalitetskriterier vid olika upphandlingsförfaranden som tävlingar och markanvisningar. Läs mer

Publikationen Bygga vackert i SKL:s webbutik

Missa inte heller kurserna Driva dialog den 4 september 2018 och Prata arkitektur den 5 september 2018 om hur arkitekturens värdeskapande kommuniceras med en bredare allmänhet.

Driva dialog 4 september
Prata arkitektur 5 september
 
Ifous – förstudie om skolans fysiska miljö
 
Forskningsinstitutet Ifous kommer tillsammans med ett antal kommuner och forskare att utvärdera färdigbyggda skolors fysiska miljö. Projektet kommer att redovisas under våren/sommaren 2019. Vi räknar även med att redovisa projektresultat under konferensen Branschdagarna den 10-11 april 2019.

Läs mer på Ifous hemsida
 
Vinnova – Erbjudande till kommuner och landsting/regioner
 
Offentliga aktörer kan ansöka om ekonomiskt stöd från Vinnova för förberedelser av testbäddar.

Erbjudandet riktar sig till offentliga aktörer (testbäddsutvecklare) som vill skapa miljöer eller öppna upp sin verksamhet för utveckling och test av innovationer. Det ska ske i en verklig eller verklighetsnära miljö som tar sig an aktuella samhällsutmaningar. Där kan aktörer som företag, institut, akademi och ideella organisationer testa sina lösningar.

En testbädd är en fysisk eller virtuell miljö hos offentliga aktörer (t.ex. klassrum, torg, operationssal, idrottsanläggning, särskilt boende) där olika aktörer kan utveckla och testa nya lösningar.

Läs mer på Vinnovas hemsida
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se