Framtidens välfärd - SKL i Almedalen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det här gör SKL i Almedalen 
 
Hur möter vi rekryteringsutmaningen i välfärden? Under Almedalsveckan har SKL samlat sina tre seminarier under temat Framtidens välfärd och diskuterar frågan om hur vi möter rekryteringsbehovet i välfärden samtidigt som bristen på arbetskraften i Sverige är stor. I de tre seminarierna gör vi nedslag i vården, skolan och välfärden i stort.  
SKL i Almedalen
 
 
 
Vd-krönika
Det går att minska studieavbrotten
 
 
Det är examenstider och när vi möts av studenternas glädje känns framtiden ljus. Samtidigt är det viktigt att lyfta problemet med att långt ifrån alla ungdomar fullföljer sin utbildning och går miste om viktiga kunskaper på sin väg ut i livet.
 
 
Emil Broberg talesperson i jämställdhetsfrågor i CEMR
 
Emil Broberg är ny ordförande i den europeiska samarbetsorgansationen CEMR:s Standing Committee for Equality och har också utsetts till talesperson för CEMR i jämställdhetsfrågor.
Emil Broberg är SKL:s 3:e vice ordförande 
Vuxenutbildning viktig för kompetensförsörjning
 
Den privata och den offentliga sektorn står tillsammans inför stora utmaningar att hitta rätt kompetens för att upprätthålla samma service och produktivitet som idag. Det skriver SKL tillsammans med Svenskt Näringsliv.
Debattartikel
 
 
Mer från SKL
 
Kommunens Kvalitet i Korthet förnyas
 Den årliga undersökningen Kommunens Kvalitet i Korthet, KKiK, ses just nu över. Cirka 260 kommuner deltar i mätningen av kommunernas service, kvalitet, effektivitet och medborgares delaktighet. Syftet med översynen är att hitta områden och mått som på bästa sätt mäter kvalitet utifrån dagens utmaningar.
En ny resultatrapport kommer i januari 2019
 
 
Ny möjlighet till uppehållstillstånd
Från den 1 juli 2018 kommer cirka 9 000 unga vuxna, före detta ensamkommande barn, att kunna söka och få uppehållstillstånd om de studerar, eller har för avsikt att studera. SKL har i en promemoria samlat aktuella frågor och besvarat dessa utifrån befintligt regelverk
PM med frågor och svar
 
 
Jämställd vård behandlar kvinnor och män både lika och olika
Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen om jämställdhetsarbetet i hälso- och sjukvården som delvis följer en annan logik än i samhället i övrigt: "...det finns biologiska och fysiologiska skillnader mellan kvinnor och män: ibland ska det vara lika, men ibland måste det vara olika för att bli jämställt."
Vårdbloggen
 
 
Ny modell för att beräkna kommunal miljötaxa
SKL har tagit fram en ny modell för taxa inom miljöbalkens område. Den nya, behovsstyrda, taxemodellen gör det möjligt för kommunerna att prioritera tillsyn där behovet är störst.
Modellen består av fyra delar
 
 
 
Nytt avsnitt av podden Politiskt ledarskap
Hur bevarar och utvecklar vi förtroendet för demokratin? I dagens avsnitt förs ett samtal om demokratin, som är en central del i uppdraget som toppolitiker i en kommun, ett landsting eller en region. Gästerna delar med sig av hur demokratin påverkades "när världen kom till Norberg" och om oron för vart demokratin är på väg. 
Avsnitt 2: Uppdrag demokrati
 
 
SKL analyserar innebörden av förenklad avtalssamverkan
1 juli träder beslutet om förenklad avtalssamverkan i kraft. SKL analyserar nu på vilket sätt kommuner, landsting och regioner kommer att kunna samarbeta med stöd av lagändringen. Inom vissa områden kommer ett fördjupat samarbete med Upphandlingsmyndigheten att vara nödvändigt.
SKL:s analysarbete
 
 
Nytt från omvärlden
 
Utbildningsmaterial för bättre bemötande i vården för personer med psykisk ohälsa 
Socialstyrelsen ska ta fram och sprida utbildningsmaterial till personal som arbetar med sjukvård för personer med psykisk ohälsa, i syfte att förbättra bemötandet.
Uppdraget ska slutredovisas senast 30 november 2019

Regeringen vill se fler idéburna aktörer i välfärden
Regeringen har tillsatt en utredning som ska definiera vad som utgör en idéburen aktör i välfärden. Med en tydligare definition ska det bland annat bli lättare för organisationerna att söka bidrag och ingå samverkansavtal med det offentliga. 
Syftet är att främja ett ökat idéburet deltagande i välfärden