Ny dataexportfunktion gör det enklare att forska och följa upp behandlingar i Stöd och behandling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Digital version av Min vårdplan Cancer testas och införs i vården
 
Bodil Westman
Det senaste året har en elektronisk Min vårdplan (e-MVP) utvecklats i e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. 2017 gjordes en mindre pilot där e-MVP testades i tre verksamheter i tre landsting. Många patienter såg då fördelar med att ha all information om sin cancersjukdom samlad på ett och samma ställe, tillgängligt dygnet runt oavsett var de befann sig.
– Ett viktigt mål med e-MVP Cancer är att den som är sjuk ska kunna få en helhetsbild över vården, säger Bodil Westman, regional samordnare för kontaktsjuksköterskor på RCC Stockholm-Gotland.
Till nyheten
 
Anette Cederberg
Att lyckas med implementering av SoB
 
SKL och Inera erbjuder stöd till landstingsledningar och verksamheterna för att öka användandet av e-tjänsten Stöd och behandling i regioner och landsting. Både ledning och verksamhet behöver bli involverade för att lyckas arbeta på nytt sätt.
– Vi insåg att det finns ett behov av stöd som bygger på de regionala förutsättningarna, säger Anette Cederberg, programansvarig för nyutveckling av Stöd och behandling på SKL.
Till nyheten
 
Utlåtanden klara för 14 behandlingsprogram
 
Cecilia Björkelund
Fjorton utlåtanden om internetbaserade behandlingsprogram är nu publicerade på skl.se. I höst färdigställer den nationella kompetensgruppen även en vägledning om stödprogram.
– Vi ska först definiera vad stödprogram är i förhållande till annan information och i förhållande till behandlingsprogram. Det finns flera likheter med behandlingsprogram, men också skillnader, säger Cecilia Björkelund, ordförande i kompetensgruppen.
Till nyheten
 
Ny sida på skl.se för granskade behandlingsprogram
 
Under 2017 och 2018 har internetbaserade behandlingsprogram för depression och ångestsyndrom granskats av Nationella kompetensgruppen för internetbaserat stöd och behandling. Nu finns utlåtanden för 14 program enkelt tillgängliga på SKL:s webbplats.
Till utlåtanden
Lägesbild över stöd- och behandlingsprogram i landstingen
 
Våren 2018 uppdaterades listan med vilka behandlingsprogram landsting och regioner använder för internetbehandling. Idag erbjuder samtliga landsting internetbaserade behandlingar, tolv landsting erbjuder även stödprogram via plattformen Stöd och behandling.
Till nyheten
 
Enklare att forska och följa upp i Stöd och behandling
 
För att bättre stödja forskning och uppföljning har dataexportfunktionen utvecklats i Stöd och behandling. Bakgrunden är att den information som finns i Stöd och behandling ska tas bort efter en viss tid, oftast ett till två år, enligt de gallringsrutiner som finns i varje landsting. Information som berör behandlingen ska å andra sidan alltid journalföras.När data måste gallras ut efter relativt kort tid är det svårt att bedriva långsiktig forskning på de stöd och behandlingar som ges via plattformen.
Till nyheten
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
Dina rättigheter som registrerad
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
Anmälan nyhetsbrev
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.