Förskoleuppropet kräver mindre barngrupper och bättre förutsättningar i förskolan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Annons KAMPANJPRIS SKOLPORTENS KONFERENSER
 
För dig som arbetar i förskolan/förskoleklass
Förskolebrevet
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
Med anledning av GDPR: Uppdatera din prenumerationavregistrera dig, ta del av vår personuppgiftspolicy

14 juni 2018

Förskolepersonal tillhör en av de största riskgrupperna för sjukskrivning, enligt färsk statistik från Försäkringskassan. Även en ny rapport från Lärarförbundet visar att förskollärare upplever hög arbetsbelastning och stress på jobbet. "Samvetsstress", att inte hinna med alla barn, är vanligt – något som ökar risken att drabbas av psykisk ohälsa.
 
Nyligen demonstrerade pedagoger runt hela Sverige med krav om mindre barngrupper och bättre förutsättningar i förskolan, under initiativet Förskoleuppropet. 

Uppropets krav handlar också om att förskolor ska ge barn med särskilda behov de resurser som krävs, att det sätts in vikarier samma dag när ordinarie personal är borta och ökad lön, bland annat.

Kanske skulle det behövas en skolkommission även för förskolan.

Det menar Ingegerd Tallberg Broman, senior professor i pedagogik vid Malmö universitet, i Skolportens artikel Skolan och valet 2018. Artikeln hittar du i nyhetsbrevet nedan!

Nu önskar jag en trevlig sommar! Förskolebrevet är tillbaka igen i höst.
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin
Följ mig gärna på Twitter: @MoaDuvarci
 
Förskoleuppropet
 
Med Förskoleupproret har tystnadskulturen brutits. Vi kräver kraftfulla åtgärder och nytänkande, skriver fyra förskollärare från Förskoleupproret.
Kommunalarbetaren
På flera platser i Sverige den 26 maj samlades pedagoger inom förskolan med krav om bland annat mindre barngrupper och bättre förutsättningar i förskolan. Förskolans upprop har nu nått riksdagen. "Jag blir förbannad på att det ser ut så som de beskriver", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Aftonbladet
Lagen kan skärpas för att minska barngrupperna
 
Om inte kommunerna lyckas minska barngrupperna enligt Skolverkets rekommendation kan regeringen tänka sig att skärpa lagen. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
SVT Sörmland
På flera av Eskilstunas kommunala förskolor har man börjat mäta barngruppsstorlek utifrån mindre grupper som barnen på en avdelning delas in i. Men enligt Skolverket kan man inte räkna på det sättet.
SVT Sörmland
Mindre barngrupper men större andel outbildad ­personal. Det visar ny statistik för landets ­förskolor.
Chef & Ledarskap
Rapport: Obalans mellan krav och resurser
 
Lärarförbundets rapport visar att förskollärare upplever hög arbetsbelastning och stress på jobbet (pdf).
Lärarförbundet
Förskolechefer har tungt personalansvar
 
Chefer i förskolan har ansvar för betydligt fler anställda än andra chefer, enligt en ny undersökning. Lärarförbundet kräver nu ändring i skollagen.
Lärarnas tidning
"Rapport om kommunala förskolechefer" (pdf).
Lärarförbundet
I Ydres förskolor är bara 30 procent av personalen förskollärare. Helena Adolfssons strategi som chef är att skapa en samsyn i hela personalstyrkan kring undervisning och kvalitetsarbete.
Chef & Ledarskap
NYA BÖCKER: Utvecklingsarbete i åtta steg, kollegialt lärande och utforskande arbetssätt. Det är fokus för tre böcker om förskolan som Peter Fowelin tipsar om.
Chef & Ledarskap
Förskolechef, 29-30 november i Göteborg
 
Förskolechef, 29-30 november i Göteborg
Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och pedagogisk professionsutveckling. Konferensen syftar till att belysa din yrkesroll från olika perspektiv. Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.
Kampanjpris! Boka senast sista juni!
Pedagogernas roll viktig för svenskan
 
Det är viktigt att tala svenska i förskolan. Det menar Tünde Puskas, universitetslektor och forskare med inriktning på bland annat etnicitet och språk på Linköpings universitet.
Lärarnas tidning
Vid kommunens tillsynsbesök upptäcktes att det inte fanns någon personal i småbarnsgruppen som talade svenska.
Norrköpings Tidningar
Regeringen uppdrar åt Statens kulturråd att under år 2018 genomföra en satsning på läsfrämjande insatser i förskolan. Syftet är att stärka förskolornas läsfrämjande arbete och skapa intresse för läsning hos både barn och föräldrar (pdf).
Utbildningsdepartementet
"Religiösa påtryckningar inte förenligt med lagen"
 
Göteborgs-Posten har ringt runt till 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö och frågat om de kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja. Fler än sex av tio förskolor svarade ja, trots att det kan bryta mot lagen.
Sveriges Television
Nu kallar utbildningsminister Gustav Fridolin Skolinspektionen och de ansvariga för skolverksamheten i Stockholm, Göteborg och Malmö till ett möte. Enligt Fridolin handlar det om solklara brott mot skolans värdegrund.
Sydsvenska Dagbladet
Det inte är normalt att sätta slöja på små barn. Denna praktik är inte ens en konservativ tolkning av islam, det är radikalism, det är extremism. Och det finns ingen anledning för förskolan att vika sig för sådant, skriver Lisa Magnusson på ledarplats.
Dagens Nyheter
Det ska inte råda någon som helst tvekan för personalen på landets förskolor, att de inte ska tvinga på barn ett religiöst plagg som barnet själv har valt att ta av sig. Det går emot barnets religionsfrihet såväl som dess integritet, skriver Gulan Avci (L).
Aftonbladet
Förskoleklassen
 
En värmevåg möter rektor Semira Vikström då hon öppnar skolgrinden. Förskoleklassen leker och dansar på gården. Barn springer fram och kramar. Medarbetare ropar hej. ”Åh, bästa starten på dagen. Det är så speciellt!”.
Skolledaren
Framgångsrika lärande lekgrupper
 
Specialpedagogen Maria Nygren på Lövgärdets förskolor upptäckte ett mönster: De barn som inte lekte hade nästan alltid svårt med det sociala samspelet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogik i förskolan, 2-3 okt i Stockholm
 
Specialpedagogik i förskolan, 2-3 okt i Stockholm
Välkommen till Skolportens årliga konferens med fokus på barn i behov av särskilt stöd i förskolans lärmiljö. Med bland annat föreläsningar om lek, språkstörning, samtalsmetodik, språkutveckling hos barn med autism erbjuder vi dig som är specialpedagog en möjlighet att fokusera på de yngre barnen.
Kampanjpris! Boka senast sista juni!
Politik
 
Regeringen ändrar läroplanen för förskolan. Bland annat föreslås ett ökat fokus på läsandet, mer hållbarhet och jämställdhet.
Dagens Nyheter
Ökad likvärdighet, mer stöd till skolledare och satsningar på förskolan. Det är några av de viktigaste skolpolitiska punkterna inför valet, säger forskarna i Skolportens artikel "Skolan och valet 2018". 
Skolporten
Skolporten bad de åtta riksdagspartierna att rangordna sina tre viktigaste skolpolitiska frågor inför valet. Så här svarade deras skolpolitiska talespersoner.
Skolporten
Riksdagen säger ja till regeringens modifierade förslag om att elever i förskolan och grundskolan ska vara garanterade extra stöd tidigt om de har problem med att läsa, skriva och räkna.
Expressen
Forskning och utveckling
 
Ny forskning: 1-2-åringars kognitiva förmågor utvecklas bättre på förskolan än hemma. Hufvudstadsbladet
Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet enligt skollagen – en stor utmaning för såväl kommuner, skolor/ förskolor som lärare och skolledare. Piteå kommun har beslutat om strategier och konkreta satsningar på forskning i skolan.
Piteå kommun
I ett skolutvecklingsprojekt i Halland, "From Great To Excellent", arbetar fyra kommuner gemensamt för att förskolebarn och skolelever ska kunna prestera bättre. Arbetet studeras av ett forskarlag på Högskolan i Halmstad. 
Samspel
En ny avhandling visar hur viktigt lärarstödet och instruktionerna är för hur elever i förskoleklassen engagerar sig i berättande med digitala verktyg.
Göteborgs universitet
Forskning från Norge visar att barn presterar bättre i skolan om andelen män varit hög i förskolan. ”Det här visar att det är viktigt med mångfald”, säger Tobias Skogsberg, barnskötare och Kommunals huvudskyddsombud i Luleå.
Kommunalarbetaren