Krönika om nya avtalssamverkan 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krönika: Åsa Furén-Thulin
 
Samverkan nyckel till en mer jämlik socialtjänst
 
Riksdagens ja till avtalssamverkan gör det enklare för kommunerna att samarbeta. Men det kan också minska bemanningsföretagens makt och bidra till en mer jämlik, jämställd och likvärdig socialtjänst. 
 
 
Gästkrönika: Fredrik Hjulström  
Samma utmaningar i hela Europa
 
 
I slutet av maj samlades nästan 600 ledare inom socialt arbete till Europeiska socialchefsnätverket i Sevilla, Spanien. Det är slående vad mycket vi kan lära av varandra. 
 
 
Stöd kring stimulansmedel för välfärdsteknik 2018
 
SKL har tagit fram förslag till hur regeringens stimulansmedel för välfärdsteknik kan användas. Regeringen aviserade i sin vårbudget att 350 miljoner kronor kan användas av kommunerna under 2018, för bl.a. teknikinköp och investeringar i förutsättningar för implementering av välfärdsteknik. För att underlätta för kommunerna beskriver SKL möjliga användningsområden. 
 
 
Ny möjlighet till uppehållstillstånd 
 
Från den 1 juli 2018 kommer cirka 9 000 unga vuxna, före detta ensamkommande barn, att kunna söka och få uppehållstillstånd om de studerar, eller har för avsikt att studera. SKL tagit fram en promemoria om vad de nya reglerna innebär för kommunerna. 
 
 
Brukarundersökningar i socialtjänsten 
 
September–oktober är det dags för de nationella brukarundersökningarna inom individ- och familjeomsorgen, funktionshinderområdet och om ensamkommande barn och ungas boendesituation. Undersökningarna är öppna för alla kommuner som stöd i arbetet med brukarmedverkan och systematiskt förbättringsarbete. Resultatet redovisas i Kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Vill din kommun vara med? Sista anmälningsdag 1 augusti (31 augusti för funktionshinderområdet).
 
 
Spara tid på dokumentation i barn- och ungdomsärenden
 
SKL har tillsammans med 29 kommuner i sex län drivit ett utvecklingsarbete för att underlätta och effektivisera dokumentationen i socialtjänstens barn- och ungdomsärenden. I projektets slutrapport visar SKL att det går att förenkla dokumentation av journal och beslutsunderlag med bibehållen kvalitet. Utvecklingsarbetet har finansierats av Socialdepartementet.
 
 
 
Kurser & konferenser 
 
Funktionsnedsättning
 
Konferens: Funktionshinder i tiden 
 
Nu är det dags att anmäla sig till konferensen Funktionshinder i tiden 8–9 november. Temat är delaktighet och medverkar gör bland andra Staffan Landin, med bakgrund på Hans Roslings stiftelse Gapminder, och Harriet Wallberg, särskild utredare för reglering av yrket undersköterska. Arrangör: SKL, Socialstyrelsen            
 
 
Uppföljning och analys
 
Analysera och utveckla individ- och familjeomsorgen
 
10 september och 6 november visar SKL och RKA (Rådet för främjande av kommunala analyser) hur du kan analysera och förstå olika nyckeltal för individ- och familjeomsorgen. Teori varvas med praktik för en mer träffsäker verksamhetsutveckling på hemmaplan. Sista anmälningsdag 20 augusti. 
 
 
 
Kompetensförsörjning
 
Fler vägar in – breddad rekrytering
 
Hur kan vi tänka utanför boxen och rekrytera personer vi vanligtvis inte är så bra på att anställa? 26 september bjuder SKL på ett seminarium om EFS-projektet Fler vägar in och nya sätt att klara kompetensförsörjningen. Antal platser är begränsat – först till kvarn!  
 
 
Uppföljning och analys 
 
Introduktion – nyckeltal i socialtjänsten 
 
1 oktober håller SKL och RKA (Rådet för främjande av kommunala analyser) introduktionsutbildning om nyckeltal i socialtjänsten. Vad finns det för nationell data och hur kan den användas för verksamhetsutveckling? Delta på plats eller via webben. Sista anmälningsdag 31 augusti. 
 
 
Barn och unga
 
Gängvåld och kriminalitet bland unga
 
20 september håller SKL en heldagsutbildning om brottsförebyggande arbete med barn och unga. Vad är socialtjänstens roll, vilka metoder finns och hur ser gränssnittet ut till andra verksamheter? Delta på plats eller via webben. Sista anmälningsdag 15 september.    
 
 
 
Säker vård
 
Nationell patientsäkerhetskonferens
 
19–20 september hålls Sveriges största konferens för dig som jobbar med säker vård i kommun, landsting, region och privat eller idéburen sektor. Konferensen erbjuder över 40 seminarier och ger ett nationellt och internationellt perspektiv på hur vi kan öka patientsäkerheten över organisations- och professionsgränser. I år satsas extra på programpunkter om patientsäkerhet inom kommunal vård, psykiatri och primärvård. 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Ny föreskrift om uppgifter för kommunal hälso- och sjukvård
 
2019 behöver kommunerna lämna in fler uppgifter än tidigare till Socialstyrelsens register över hälso- och sjukvårdsinsatser. Skyldigheten gäller vårdåtgärder som utförts av legitimerad personal där kommunen är vårdgivare. Åtgärderna ska vara klassificerade enligt den mest detaljerade nivån i KVÅ (Klassifikation av vårdåtgärder). Socialstyrelsen har tagit fram ett urval av koder ur KVÅ och ICF som kan användas i dokumentation och för statistik.
 
 
 
Regeringen inför ny boendeform för äldre
 
Det ska bli lättare för äldre som är för friska för ett vanligt äldreboende, att få en bostad med omsorg och service. Lagen om ny särskild boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende, träder i kraft den 2 april 2019.
 
 
Nya råd för måltider i äldreomsorgen
 
Undernäring är en av de största utmaningarna i äldreomsorgen. I Livsmedelsverkets nya råd om måltider i hemtjänst och på äldreboenden sätts individen i centrum och matglädjen blir en tydligare del av omvårdnaden.
 
 
Reviderad handbok om bostad med särskild service 
 
Socialstyrelsen har uppdaterat handboken Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS. Den nya versionen innehåller förändringar inom lagstiftning och nya domstolsavgöranden som har betydelse för insatsen. 
 
 
Webbutbildning för att förebygga fallolyckor
 
För att lyckas med fallpreventionen krävs samlad kompetens från olika professioner. Socialstyrelsen har tagit fram webbutbildningen ”ett fall för teamet” som riktar sig till dig som jobbar inom social omsorg och hälso- och sjukvård. 
 
 
 
Placerade barns skolgång – modell för samverkan 
 
Placerade barn och unga har samma rätt till utbildning och skolgång som andra. För att säkra den rätten krävs samverkan mellan socialtjänst och skola. Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten har tagit fram en modell för samverkan, SAMS, som stöd för dig som arbetar med placerade barn och unga. 
 
 
 
Webbsändningar på SKL play 
 
Livesändning 22 augusti
 
10.00–11.00 Sociala barn- och ungdomsvården
13.30–14.30 Agenda för integration
16.00–17.00 Vård- och omsorgsnytt
 


Vill du medverka eller få information med länk innan sändningen? Kontakta karin.falck@skl.se
 
 
 
Så hanterar SKL dina personuppgifter
 
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL. Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.