Hälso- sjukvårdsrapport 2018 - öppna jämförelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hälso- och sjukvård – utveckling och jämförelser
 
Allt färre dör i stroke och allt fler överlever cancer. Samtidigt skiftar förtroendet för vården. Det är några av resultaten i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018. Landstingens och regionernas resultat jämförs med varandra.

– Detta är ett stöd till landsting och regioner för att utveckla verksamheten, men bidrar också till öppenhet om sjukvårdens kvalitet och effektivitet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Hälso- sjukvårdsrapport 2018 - öppna jämförelser
 
 
Vd-krönika
Demokratin – vårt uppdrag varje dag
 
 
Vi har ett högt valdeltagande i Sverige. Det tyder på en stark tilltro till demokratin och till vårt valsystem. Men för att det ska förbli så behövs ett ständigt pågående arbete för engagemang och delaktighet, och en medvetenhet om risken för aktörer som är ute efter att störa systemet.
 
 
 
Politiska läget i kommuner och landsting inför valet
 
76 olika partikonstellationer styr landets kommuner och åtta olika konstellationer styr landstingen. I höstens kommunval väntas över 300 partier delta och tre folkomröstningar genomföras.
SKL:s övergripande information om valet
SKL förbättrar medlemsservicen
 
SKL startar ett kontaktcenter för att öka tillgängligheten och förbättra servicen för dig som behöver rådgivning och service.
SKL:s kontaktcenter startar oktober 2018
 
 
Mer från SKL
 
Lindriga skador i vården ökar
Lindriga skador i vården ökar något, men allvarliga skador ökar inte. Det visar den senaste journalgranskningsrapporten från SKL.
Risker när patienter vårdas på annan avdelning
 
 
Bra förslag med mindre detaljstyrning
Detaljstyrningen behöver minska nationellt, regionalt och lokalt. Det slår Tillitsdelegationens fast i huvudbetänkandet. SKL ser särskilt positivt på generella statsbidrag som huvudprincip.
Generella statsbidrag skapar långsiktighet
 
 
SKL och regeringen överens om ökad patientmiljard
SKL och regeringen har kommit överens om ytterligare 600 miljoner kronor inom ramen för den befintliga patientmiljarden.
Ska gå till att korta köerna och att anställa bristkompetenser
 
 
Nyckeltal ska stödja sektorns arbete med Agenda 2030
SKL har överenskommit med regeringen att nyckeltal ska tas fram så att kommuner, landsting och regioner ges bättre förutsättningar att arbeta med Agenda 2030.
Delaktighet på den lokala och regionala nivån är centralt
 
 
Ansvaret för våra vägar behöver förtydligas
SKL anser att ansvarsfördelningen för Sveriges vägar behöver förtydligas. Indragning av allmän väg får inte innebära en övervältring av kostnader på kommunerna och enskilda fastighetsägare.
Väglagen kan behöva ses över
 
 
Det behövs ett samråd om professionsutveckling i skolan
SKL vill, liksom regeringen, utveckla en tydligare och mer likvärdig struktur för lärare och skolledares professionsutveckling. Förslaget till professionsprogram kan utgöra en bra början.
SKL motsätter sig förslaget om ett statligt professionsprogram
 
 
Helhetsgrepp för att motverka studieavbrott
Genom individanpassat stöd och tydliga rutiner för uppföljning kan antalet elever som gör studieavbrott minska. Det visar slutrapporten av SKL-projektet Plug in.
Metoder som fungerar för att motverka studieavbrott
 
 
Brukarnas upplevelser ska förbättra socialtjänsten
Mer än varannan kommun har använt brukarundersökningar för att utveckla sin LSS-verksamhet. Bland annat det visar årets Öppna jämförelser för socialtjänsten.
SKL:s analysarbete
 
 
Landsting och regioner sviker inte folkhögskolorna
Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) menar att landsting och regioner smiter från sitt ansvar att stötta folkhögskolorna. Detta när landsting och regioner faktiskt är en av de största finansiärerna och garanterna för en levande folkhögskola. Det skriver Katrien Vanhaverbeke, sektionschef SKL, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debattartikel
 
 
Ökad och säker cykling – så här kan man arbeta
SKL har presenterat sin slutrapport om ökad och säker cykling för infrastrukturminister Tomas Eneroth. Rapporten handlar om hur kommuner och regioner kan arbeta med beteendepåverkande insatser för att få fler att cykla istället för att ta bilen. På SKL:s webb finns flera inspirationsfilmer och exempel på cykelfrämjande åtgärder som genomförts.
Ökad och säker cykling
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Högspecialiserad vård i fokus för uppdrag till Socialstyrelsen
Socialstyrelsen ska löpande följa upp och återrapportera om genomförandet av, och tidsplanen för, den nya beslutsprocessen för nivåstrukturering av nationellt högspecialiserad vård.
Uppdraget ska delredovisas senast 15 december

Förslag om längre läkarutbildning
Läkarutbildningen utökas till sex år och får en ny examensbeskrivning, enligt ett nytt förslag från regeringen. 
En längre och mer anpassad utbildning till läkarexamen ska kunna leda till legitimation

Regeringen inför en ny boendeform för äldre
Det ska bli lättare för gamla, som är för friska för ett vanligt äldreboende, att få en bostad med omsorg och service. Lagen om ny särskild boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende träder i kraft den 2 april 2019.
Pressmeddelande
 
Legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården
Regeringen har beslutat om att legitimation ska införas för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Nu införs därför en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.
Ändringen i högskoleförordningen träder i kraft 1 augusti 2018

Delbetänkande "Styrning och vårdkonsumtion ur ett jämlikhetsperspektiv" lämnat
Regeringens särskilde utredare Göran Stiernstedt har överlämnat sitt delbetänkande i utredningen Styrning för en mer jämlik vård (S 2017:08). Utredningen syftar till att utreda hur vården kan bli mer jämlik och behovsbaserad, samt hur skattemedel kan användas på ett bättre sätt för att utveckla hälso- och sjukvården.
Uppdraget ska slutredovisas 30 juni 2019