Studieavbrott - en fråga med konsekvenser långt utanför klassrummet
 
Under de senaste veckorna har det varit examenstider i skolor runt om i Sverige. Men långt ifrån alla ungdomar som lämnar årskurs nio i grundskolan eller årskurs tre i gymnasiet kommer att ha fullständiga betyg på avslutningsdagen - vilket i förlängningen försvårar deras etablering på arbetsmarknaden. Projektet Plug In, som SKL drivit sedan 2012, visar på att det finns metoder och arbetssätt som fungerar för att motverka studieavbrott. Projektet sammanfattas nu i en rapport, en webbsändning och ett seminarium i Visby under Almedalsveckan.
Allt fler nyanlända i arbete
 
Integration: Drygt en tredjedel av de nyanlända arbetar eller studerar efter två år i etableringsprogrammet. I flera kommuner över hälften. Men resultaten varierar stort visar nya siffror från SKL.
Ny möjlighet till uppehållstillstånd
 
Integration: Från den 1 juli 2018 kommer cirka 9 000 unga vuxna, före detta ensamkommande barn, att kunna söka och få uppehållstillstånd om de studerar, eller har för avsikt att studera.
Brukarnas upplevelser ska förbättre socialtjänsten
 
Ekonomiskt bistånd: Mer än varannan kommun har använt brukarundersökningar för att utveckla sin LSS-verksamhet visar årets Öppna jämförelser för socialtjänsten.
Kommunernas kostnad för SSBTEK sänks
 
Ekonomiskt bistånd: Merparten av Sveriges kommuner har nu gått över från manuell till digital hantering för underlag för bedömning av ekonomiskt bistånd. Nu sänks kostnaderna för tjänsten SSBTEK ytterligare.
Konferenser:
 
Motverka studieavbrott
 
Vad säger forskning och erfarenhet om verksamma metoder, rutiner och systematisk uppföljning för att minska studieavbrott och öka närvaron i skolan?
Den 2 juli kl: 10.00 - 11.00 i Specksrum 5, Visby.
Breddad rekrytering
 
Fler vägar in – breddad rekrytering är ett projekt som undersöker nya sätt att klara kompetensförsörjningen i kommunala verksamheter. Projektet anordnar ett seminarium i Gävle den 26 september.
Språkstöd och integration på öppna förskolan
 
Välkommen till en konferens med fokus på den öppna förskolan som arena för språkstöd och integration. Genom insatser som främjar språkkunskaperna hos utrikes födda föräldralediga, kan den öppna förskolan bidra till en snabbare etablering, framför allt för kvinnor. Konferensen äger rum den 6 december på Stockholm Waterfront.
Gymnasiekonferens 2018
 
Konferensen ger en orientering i aktuella gymnasiefrågor som rör gymnasieskolan och syftar till att ge kunskap, inspiration och möjlighet till erfarenhetsutbyte.
Gymnasieantagning
 
För dig som arbetar med antagning till gymnasieskolan anordnar vi i år konferensen Gymnasieantagning i praktiken – lagstiftning, tillämpning och erfarenhetsutbyte i Stockholm den 17 oktober och i Göteborg den 23 oktober.
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.