Läs om Barnrättsarbetet i Emmaboda kommun och om en ny podd om barnrättsperspektiv.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Midsommar har just passerat och Sverige går mot högsommar ännu en gång. Det är en vacker tid för den som tycker om sol och värme, men det finns även en säkerhet i det cykliska. Det är tryggt att veta att sommaren kommer tillbaka varje år. Igenkänning bidrar till att skapa trygghet för människan. För det lilla barnet är både rutiner och igenkännande viktiga för sammanhanget i livet, och det är vi vuxna som bidrar till att skapa den tryggheten. Den 13 juni beslutade Sveriges riksdag att barnkonventionen ska inkorporeras i Svensk lag 1 januari 2020.  Det är ett stort steg i arbetet med barnets rättigheter och innebär att fler organisationer och verksamheter behöver förändra rutiner och arbetssätt för att arbeta rättighetsbaserat. I det här nyhetsbrevet vill vi därför visa exempel på hur en kommun kan besluta och arbeta för att lägga en grund för barnets rättigheter i den kommunala verksamheten. Kommunen är Emmaboda kommun i Kalmar län.  

Vi som arbetar med barnets rättigheter önskar en glad sommar!
Elizabeth och Ulrika
 
 
Barnrättsarbetet i Emmaboda kommun
 
 
 
Barnets bästa engarerar
 
- I Emmaboda vill vi barnets bästa, det är vi ense om, säger Ann-Marie Fagerström, kommunalråd i Emmaboda kommun.

Kommunledningskontoret är väldigt engagerade i den här frågan och det är ju viktigt utifrån den roll vi har, men det behövs en sammanhållen politik även när det gäller barnets rättigheter och den ska genomsyra arbetet i alla nämnder.
Foto: Björn Boode
Läs hela intervjun med Ann-Marie Fagerström (pdf)
 
 
 
Foto: Björn Boode
Duktiga medarbetare
 
Som kommunchef är jag lyckligt lottad som har duktiga medarbetare som arbetar med frågan, säger Anette Strömblad, kommunchef i Emmaboda kommun.
Läs hela intervjun med Anette Strömblad (pdf)
Foto: Björn Boode
Modell för barnrättsarbetet
 
Om fem år, då har vi en modell för att arbeta med barnrättsperspektivet i Emmaboda kommun, säger Tommy Persson, samordnare för barnrättsfrågorna i kommunen.
Läs hela intervjun med Tommy Persson (pdf)
 
 
Emmabodas barnrättsarbete - både strategiskt och systematiskt
 
Emmaboda kommun är ett exempel på en organisation som har en god grund för att kunna utveckla ett barnrättsbaserat arbetssätt i hela organisationen.

Arbetet är både strategiskt och systematiskt. Strategiskt genom att fullmäktige har beslutat att hela organisationen ska arbeta med utgångspunkt i barnkonventionen, att det finns en funktion som är centralt placerad, som är satt att samordna det arbetet, och att det även finns en arbetsgrupp som ska bidra till att föra ut frågan i sina förvaltningar.

Även om barnets rättigheter ännu inte finns framskrivna i alla styrande dokument är kommunchefen inte främmande för att göra det nu när konventionen ska inkorporeras i svensk lag. Hon säger sig heller inte vara främmande för att det kan komma fler politiska beslut om barnets rättigheter.

Systematiken är de kortleksövningar som ska genomföras i alla arbetsgrupper. Det kommer att ge kunskap på grundläggande nivå. Kortleksövningarna innebär att arbetsgrupperna, med hjälp av SKL:s kortlek om barnrätt, diskuterar och problematiserar artikel 1, 2, 3.1, 6 och 12.
Erfarenhet visar att, även om inte alla är med från början, så kommer ett systematiskt och strategiskt arbete leda till att alla ansluter sig vartefter.

Ledningen har beslutat att arbetet rör hela organisationen och inte bara de verksamheter som möter barn. Det pågår också aktiviteter på olika nivåer, så att frågan ständigt är aktuell för medarbetarna. Kommunalrådet menar också att barnrättsarbetet i kommunen är så säkrat idag att det inte kommer att det inte är en risk om det blir majoritetsskifte efter valet i höst.

Elizabeth Englundh
Öva barnets rättigheter med SKL:s kortlek
 
 
 
 
Ny podd från SKL – vad innebär ett barnrättsperspektiv?
 
Hur förhåller sig begreppet barnrättsperspektiv till begrepp som barnperspektiv, barnets perspektiv, barns perspektiv, barnsyn och barnkompetens? Här förs ett samtal om hur begreppen förhåller sig till varandra och vilka innebörder som kan ges till de olika begreppen. För en organisation som säger sig beakta ett visst perspektiv i sina verksamheter är det bra att medarbetarna tillsammans diskuterar begreppet och dess innebörd. I samtalet ges förslag på vilken innebörd de olika perspektiven kan ha.

Foto: SKL
Elizabeth Englundh, SKL
Peter Björklund, Folkhälsochef i Norra Örebro län
Agneta Widerståhl, Barnombudsman, Stockholms stad
Lyssna på podden
 
 
På gång efter sommaren hos Barnombudsmannen
 
Den 20 november 2018 anordnar Barnombudsmannen konferensen "Att ta barnrättsarbetet vidare - om hur man kan jobba effektivt med barnrätt". Under hösten och vintern 2018 erbjuds webbseminarier för olika yrkesgrupper som behöver verktyg för att arbeta med att implementera barnkonventionen.
Läs mer på webben
 
 
Barnrättsbyråns nya rapport - Sveket
 
I rapporten berättar ungdomar om sina erfarenheter av vad som har hänt sedan de kom till Sverige. Även myndighetspersoner från polisen, socialtjänsten och Migrationsverket samt representanter från Stockholms Stadsmission och engagerade lärare intervjuas.

De personer som intervjuats i rapporten vittnar om rättsosäkerhet, barnfientliga system, ogenomtänkta lagändringar, myndigheter som inte ges förutsätt­ningar att göra ett gott arbete och en växande grupp ungdomar som puttas ut ur samhället till ett liv med stora risker för människohandel och exploatering.
Till rapporten
 
 
Kompetensutveckling från SKL - senaste nytt
 
En viktig del av arbetet med barnets rättigheter är att utveckla sin kompetens inom området. SKL tar löpande fram skrifter, presentationer och poddar som kan användas i detta syfte. Här har vi samlat de senaste produktionerna.

Publikationer
Prövning av barnets bästa 
Barnets rättigheter i budgetprocessen
Barnkonventionen föreslås bli svensk lag

Poddar
# 3 Barnrättsperspektiv – vad innebär det?
#2 Ett arbete som aldrig blir färdigt
#1 Förberedelser inför att barnkonventionen blir svensk lag
 
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbete? Besök våra webbsidor där du kan få stöd.
Barnets rättigheter
Webbutbildning Barnkonventionen - från teori till praktik
 
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
 
Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
 
Dina rättigheter som registrerad