SKL anser att kommuner ska tillåtas samverka om kommunala lantmäterimyndigheter. 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fler kommunala lantmäterier ökar byggandet
 
Tillgång till fastighetsrättslig kompetens i planprocessen ger ett bättre plangenomförande och totalt snabbare byggprocess då planarbete och lantmäteriförrättning kan handläggas parallellt. I dag har 39 kommuner en egen lantmäterimyndighet.

En effektivare byggprocess skulle kunna ge fler bostäder. För att effektivisera byggprocessen vill SKL att kommuner ska tillåtas samverka om kommunal lantmäterimyndighet.
Välkommen till:
Bygglovschefskonferens 2018
 
 
På konferensen tar vi bland annat upp frågor kring samspel mellan politiker och tjänstemän inom kommunen gällande bygglovsfrågor, aktuella rättsfall och knepiga frågor kring bygglov, byggande och tillsyn.
 
  • Tid: 12 september 9.00-16.00 
  • Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm. 
  • Målgrupp: Du som arbetar som bygglovchef eller har motsvarande roll med ansvar för bygglovsfrågor i kommunen. 
  • Kostnad: 2600 kr. Detta inkluderar fika och lunch.
Ändring i PBL:  Bygglov får genomföras fyra veckor efter dagen för beslutet
 
Riksdagen har belsutat om en ändring i plan- och bygglagen. Genom ändringen införs en ordning som innebär att bygglov, rivningslov och marklov får verkställas fyra veckor efter det att beslutet har kungjorts, även om det inte fått laga kraft. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2018.
 
 
Webbseminarium om ändringar i Plan- och byggreglerna
 
Den 28 juni klockan 14.00 – 15.00 bjuder Boverket in till ett webbseminarium inför de ändrade regler som sker den 1 juli. Seminariet är gratis och går även att se i efterhand. 
SKL:s detaljplanekonferenser hösten 2018
Idé, gestaltning och genomförande - vad kan detaljplanen styra?
 
 
Gestaltningsfrågornas plats i detaljplaneringen är ett högaktuellt ämne. Vilka redskap har kommunen att arbeta med när det gäller gestaltning? Vad ryms inom detaljplaneringen och vad går att påverka med avtal och andra dokument?
 
Det pratas mycket om digitalisering av detaljplaner. Vad innebär det och hur griper sig kommunerna an den digitala utmaningen?
 
Välkommen till SKL:s årliga detaljplanekonferens, i år både i Stockholm och i Göteborg. Vi varvar kommunexempel med gruppövningar, diskussioner, rättsfall och omvärldsbevakning. Missa inte dessa dagar för inspiration och nätverkande!
  • Stockholm: 27-28 september, Elite Hotel Marina Tower
  • Göteborg: 12-13 november, Clarion Hotel Post  
  • Målgrupp: Kommunala handläggare och chefer som arbetar med detaljplanering. 
  • Kostnad: 4600 kr. I detta ingår luncher, fika och middag.
Fullständigt program kommer att publiceras på skl.se/kalender efter sommaren. 
Ny vägledning om ekosystemtjänster i den byggda miljön
 
Boverket har nu färdigställt en vägledning och metod för hur hur ekosystemtjänster kan bevaras, utvecklas och skapas genom tillämpning av plan- och bygglagen.
I den byggda miljön renar naturen luft, tar hand om dagvatten, ger hälsa och rekreation, ekosystemtjänster som skapar hälsosammare och bättre klimatanpassade städer och tätorter. 
 
 
Nordisk konferens om klimatanpassning 23-25 oktober
 
EU-politiker, toppforskare och näringsliv talar under en nordisk klimatanpassningskonferens om varför det är angeläget att snabba på klimatanpassningsarbetet. På programmet står bland annat hur olika nordiska huvudstäder valt att klimatanpassa samt hur man ska kunna engagera medborgare i klimatanpassningsarbetet.

SKL kommer at medverka i delar av programmet. Alla som arbetar med, eller på annat sätt är intresserade av klimatanpassning, är välkomna att delta.  
 
 
Vilken typ av  geodata behövs för klimatanpassning i kommunerna? 
 
Flera myndigheter i samverkan gör i höst  en analys av kommuners och länsstyrelsers behov av  geodata samt i vilken form data bör tillgängliggöras.

De bjuder nu in till tre olika, kostnadsfria, workshops på detta ämne. Syftet är att förbättra underlaget och stärka samordningen. Fokus är vilken typ av data som behövs vad gäller översvämning av hav, vattendrag och skyfall, ras, skred, erosion, värmeböljor och dricksvattenförsörjning. Workshoparna genomförs vid tre tillfällen:
Kontakt på Lantmäteriet: Sven Vasseur, 026-63 37 56, eller Eva Uggla, 0455-30 82 12. 
 
Årets tema: Vilken kompetens krävs i samhällsbyggandet?
SKL:s Trafik och gatudagar 2018
 
 
Välkommen till SKLs Trafik- och gatudagar – årets viktigaste mötesplats för infrastruktur och transporter. Programmet kommer att uppdateras kontinuerligt men vi kan redan nu presentera två av våra talare:
 
Eva Rosman, kommunikatör vid Slussenprojektet. En av Stockholms viktigaste knutpunkter är under ombyggnad – vad kan vi lära oss av projektet och vilka kompetenser krävs för framgång?
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.
  • Tid: 1 oktober 2018 10.00 - 2 oktober 2018 14.30
  • Plats: Clarion Hotel, Stockholm 
  • Målgrupp: Handläggare i kommunen som arbetar med trafik- infrastruktur, miljö- plan- och byggfrågor.
  • Kostnad: 5 200 kronor för medlemmar och 6 200 kronor för övriga deltagare. Priset inkluderar middag.
  • Sista anmälningsdag: 5 september 2018 
Aktuella utlysningar
 
Innovationer för ett hållbart samhälle  
 
Här finansierar Vinnova utvecklings- och innovationsprojekt som på ett innovativt sätt ska bidra till att lösa stora samhällsutmaningar. Projektens uppdrag blir att utveckla ny kunskap och kompetens för framtida nytta.

Kommuner, tillsammans med forskningsorganisationer, kan söka medel för kreativa och banbrytande idéer kring hur vi kan utveckla ett mer hållbart samhälle inom områdena miljö, transport och hållbara städer.
Viable Cities: Demonstration för livskraftiga städer
 
Har ni banbrytande idéer och intresse för demonstrationsprojekt för smarta och hållbara städer? Då kan ni söka medel för projekt som nyttjar digitalisering och medborgarengagemang för att påskynda omställningen till ett resurseffektivt och fossilfritt samhälle.

Inom innovationsprogrammet Viable Cities utlyser Energimyndigheten, Vinnova och Formas cirka 15 milj kr. Projekten ska bidra till omställning till hållbara, resurseffektiva städer med digitalisering och medborgarengagemang som starka drivkrafter för omställningen. 
 
 
Prisbelönt app som fler kan använda: 
 
Mobilapp för anmälan av enkelt avhjälpta hinder
 
Göteborgs stad har utvecklat en app där alla kan anmäla hinder i den offentliga miljön. Appen har öppen källkod så det är helt fritt för andra kommuner att kopiera och använda för att stärka tillsynen av lagen om enkelt avhjälpta hinder. 

Projektet har belönats med Guldlänken 2018. Kontakta projektledare Andreas Johansen för mer information om hur din kommun kan använda appen! 
 
 
Save the date: Att bygga stad för ungas aktiviteter, 24 januari 2019
 
FSKF anordnar tillsammans med Boverket, Stockholms Läns Landsting och Stockholms Stad en stadsbyggnadskonferens med fokus på framgångsrika metoder för att etablera kultur och idrott på platser där konkurrensen om marken är som störst. 
 
 
Ny färdplan för  bygg- och anläggningssektorn 
 
Färdplanen ska tydliggöra hur branschen, tillsammans med politiker och andra beslutsfattare, kan möjliggöra en omställning till ett fossilfritt Sverige. 
 
Färdplanen ska tillgängliggöra den samlade kunskapen om den klimatpåverkan som byggsektorns värdekedja bidrar till. Den ska belysa trender, drivkrafter, hinder, målbilder och affärsnytta med klimatarbetet till en bred grupp aktörer och roller.
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.