Överenskommelser mellan SKL och MSB om civilt försvar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Överenskommelser mellan SKL och MSB om civilt försvar
 
SKL har slutit två överenskommelser med MSB om kommuners, landstings och regioners arbete med civilt försvar. För landsting och regioner omfattar överenskommelsen även krisberedskap.

– En viktig del i överenskommelserna är statens ansvar för att tillhandahålla stöd i form av till exempel vägledningar och utbildningar. Det är en förutsättning för att det civila försvaret ska kunna byggas upp på ett likartat sätt, säger Vesna Jovic, vd på SKL.
 
 
Vd-krönika
Hundra nyanser av sjukvård
 
 
De medicinska resultaten blir allt bättre. Samtidigt finns utmaningar med minskat förtroende för vården och på många håll en ansträngd situation på grund av rekryteringssvårigheter. Det finns mycket att diskutera runt sjukvården – och det gör vi så gärna – inte minst i Almedalen.
 
 
Neonatalvården behöver fler specialistutbildade
 
Äntligen – det regionala utvecklingsansvaret flyttas
 
Riksdagen har beslutat att alla landsting ska få det regionala utvecklingsansvaret från årsskiftet. Nu ges varje landsting bättre möjlighet att utvecklas utifrån sina unika förutsättningar.
"Decentraliserande och stärker demokratin"
 
 
Mer från SKL
 
Koordinatorn är uppskattad i rehabiliteringsarbetet
Antalet rehabiliteringskoordinatorer har ökat i landsting och regioner. Det är framförallt sjukhusen och den specialiserade vården som fått fler koordinatorer.
En viktig länk för att förbättra samverkan runt patienten
 
 
Feriejobb är en bra start
Agneta Jöhnk skriver på Arbetsgivarbloggen om hur feriejobb är en första inblick i yrkeslivet för många killar och tjejer. Hon tipsar också om en checklista för arbetsgivare - hur feriejobben kan öka intresset för att arbeta i välfärden.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Svensk sjukvård – bättre än sitt rykte
Resultaten för hälso- och sjukvården i Sverige blir överlag allt bättre. Befolkningen tycks dock bli alltmer missnöjd med vården. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver i Ekonomibloggen om att fokus tappas från att vi har en bra vård – som också kan bli bättre.
Ekonomibloggen
 
 
Skarpt legitimationskrav för fritidshemmet
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om riksdagens beslut att ta bort det undantag i skollagen som gör att högskoleutbildade fritidspedagoger inte har behövt legitimation för att få undervisa i fritidshem. Det innebär att ett skarpt legitimationskrav införs även för undervisning i fritidshem.
Skolbloggen
 
 
Dags att anmäla sig till KOMMEK
22-23 augusti är det dags för KOMMEK - en av landets största mötesplatser för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner, landsting och regioner. Under två dagar i Malmö får du kunskap, inspiration och möjlighet att nätverka. Träffa gärna oss på SKL i vår monter eller delta på något av våra 30-tal seminarier.
Mer information och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden
 
Finansdepartementet: välfärdsbehoven ökar i takt med att vi lever allt längre
Finansdepartementet har presenterat sin senaste prognos för ekonomin och de offentliga finanserna, samt en ny analys av de demografiska behoven framåt.
"Till 2026 behöver 2 000 förskolor, skolor och äldreboenden byggas"

Förslag att LAS-åldern höjs till 69 år
Regeringen föreslår i en promemoria att den så kallade LAS-åldern ska höjas till 69 år. Förslaget syftar till att fler som vill ska ha möjlighet att arbeta längre och ge arbetstagare större möjlighet att själva välja när de ska gå i pension. 
Ska ge flexiblare möjligheter för arbetsgivare att behålla personal efter uppnådd LAS-ålder

Ny generaldirektör för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Regeringen har utsett Jean-Luc af Geijerstam till generaldirektör och chef för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Tidigare varit verksam i olika chefsroller vid eHälsomyndigheten

Regeringen om framtidens äldreomsorg
Regeringen har presenterat sin syn på framtidens äldreomsorg i en skrivelse till riksdagen, Framtidens äldreomsorg – en nationell kvalitetsplan: "De kommande åren står svensk vård och omsorg inför behov av både strukturella förändringar och investeringar till följd av den demografiska utvecklingen."
Regeringen listar tre prioriteringar: personal, välfärdsteknik samt trygghet och kvalitet