Ny Europaanalys, hållbara fonder, värdebolag och amerikanska småbolag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En sommar med politiska vindar
 

Juni månad har passerat och sommarmånaderna brukar vanligtvis vara relativa lugna på världens marknader. Fotbolls-VM är i full gång och vinster skördas för spel- och sportföretagen, samtidigt som den ryska börsen ligger på plus för året. Däremot så blåser de politiska vindarna för fullt. Under juni månad fick vi det historiska mötet mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, bara dagar efter att Trump hamnat i storgräl med de mäktiga G7-länderna och handelstullar införts.

I Europa så visar nya tyska tillväxtprognoser att sämre tillväxt är att väntas framöver och högkonjunkturen snart nått toppen. Angela Merkel har överlevt en tuff regeringskris och frågorna över Italien är inte än besvarade. Mycket talar för att Europa har några tyngre år framför sig då tillväxttakten går ner.

Läs hela vår fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
 
Nya artiklar
Amerikanska småbolag har hittills i år haft en bättre utveckling på börsen, jämfört med storbolagen. Det visar både index och Morningstars fondöversikt. Orsaker till uppgången är att amerikanska småbolag är mindre känsliga för handelskrig och svängningar i dollarkursen, men även Trumps skattelättnader. Det framgår bland annat av en analys från JP Morgan.

Läs mer
 
De senaste årens starka börsuppgångar har medfört att aptiten för risk varit stor. Det har gynnat investerare som satsat på tillväxtaktier framför så kallade värdeaktier. Men med en tilltagande oro på världens finansmarknader och med historiskt högt värderade börser kan det finnas anledning att vikta om mot relativt lågt värderade värdebolag.

Läs mer
 
Hållbara fonder har blivit alltmer populära under senare år. I en undersökning som Swedbank låtit göra säger sig sju av tio vara villiga att spara i dem. Men vad är det för något? Och vad kan man förvänta sig om man sparar i dem?

Läs mer
Riksrevisionens granskning av Investeringssparkontot (ISK) har fått mest rubriker för de 42 miljarder kronorna som sparformen sägs ha kostat statskassan sedan 2012 i form av uteblivna skatteintäkter. Några saker kan vara värt att ha i åtanke när man läser den siffran:

Läs mer
 
 
Nya analyser
Halvvägs in på 2018 kan man konstatera att Europa fortsätter att släpa efter loket USA när det gäller både ekonomisk och börsrelaterad utveckling. I skrivandets stund ligger de bredare amerikanska börserna på cirka +3 % medan Europa ligger runt knappa nollstrecket. Skillnaderna är dels sektormässiga, där Europa saknar en stor del av tech-sektorn som har gått väldigt bra, men även makroekonomiska där Europa ser ut att ha drabbats hårdare av politiska företeelser.

Läs mer
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.