Lärdomar från läkemedelsarbetet och nyttan av att arbeta tillsammans - Nya Nationella programområden startas upp
- Nytt partnerskap med myndigheter - Sätt agendan för höstens öppna forum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyttan av att arbeta tillsammans – erfarenheter från läkemedelsarbetet
 
Vad gör den Nationell samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik? Hur hänger den ihop med NT-rådet och arbetet på landstings- och regiongemensam nivå inom ordnat införande av nya läkemedel och terapier? Vilka framgångar och lärdomar finns, och hur kan de Nationella programområdena samarbeta med läkemedel och medicinteknik?

På dessa frågor svara Sofie Alverlind, sakkunning och processtöd i Nationell samverkansgrupp för läkemedel och medicinteknik samt koordinator för NT-rådet, i en kort intervju. Klicka på bilden för att komma till filmen (som är strax under 4 minuter).

Läs mer!
Nationellt ordnat införande av nya läkemedel och NT-rådet
Nationella samverkansgrupper
Sofie Alverlind om Nationell samverkansgrupp för läkemedel och medicinteknik
 
 
Jämlik fotsjukvård vid diabetes
 
Fotundersökning är av stor betydelse för möjligheten att undvika fotkomplikationer vid diabetes. Denna skrift beskriver hur en fotundersökning vid diabetes ska utföras. På uppdrag av den nationella arbetsgruppen för diabetes har en expertgrupp utfört en genomgång av befintliga vårdprogram och behandlingsriktlinjer från flera landsting och regioner gällande fotsjukvård vid diabetes. Syftet har varit att skapa ett nationellt vårdprogram för prevention av fotkomplikation för personer med diabetes. Målet är jämlik och kunskapsbaserad fotsjukvård i hela Sverige.
Läs mer.
 
 
 
Nya Nationella programområden startar upp
 
Vid junimötet i Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) beslutades att starta upp tre nya programområden, Medicinsk diagnostik, Rehabilitering och habilitering samt Äldres hälsa. Beslut togs även om att Levnadsvanor ska bli ett Nationellt programområde.

Nomineringsprocess för representanter i Medicinsk diagnostik, Rehabilitering och habilitering och Äldres hälsa går via NSK-regiongrupp under tidig höst. Nominering till Levnadsvanor sker senare i höst.

Värdskap för områden
En intresseanmälan för sjukvårdsregionalt värdskap för Medicinsk diagnostik, Rehabilitering och habilitering, Äldres hälsa, samt vilande värdskap för Cancer, Psykisk hälsa respektive Primärvårdsrådet som för närvarande ligger vid SKL (så länge statlig finansiering finns) gick ut till NSK-regiongrupp i slutet av vecka 26. För Nationellt programområde Levnadsvanor har Norra sjukvårdsregionen värdskap.
 
 
Vad vill du att Öppet forum ska handla om i höst?
 
Till hösten fortsätter öppet forum, som är en timmes digitala möten för alla som verkar i kunskapsstyrningsarbetet. Istället för att ha en helt öppen agenda kommer vi till höstens möten att ha olika teman.
 
Förslag på teman är goda exempel och lärdomar från exempelvis cancerområdet, läkemedelsområdet, Nationella Kvalitetsregister och Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Det digitala mötet har en informell karaktär där vi alla får möjlighet att lyfta aktuella frågor och reflektioner.
 
Vilka goda exempel eller lärdomar du vill att Öppet forum ska handla om i höst? Skicka gärna tankar och idéer om innehåll och upplägg till Kunskapsstyrning-vard@skl.se.
 
 
Tips på nyhetsbrev/flöden
 
I den sammanhållna kunskapsstyrningen är det många parter som jobbar tillsammans för att skapa en mer jämlik och kunskapsbaserad vård för patienter. Flera nyhetsbrev/föden finns sedan tidigare att följa, till exempel:
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) (nyhetsbrev och flöden att prenumerera på)
Uppdrag Psykisk hälsa (länk för att prenumerera på nyhetsbrev längst ner på sidan)
Nationella kvalitetsregister (flöden på startsidan)
 
 
Du är väl anmäld till den 5 september?
 
Två heldagsträffar (5 september och 21 november) ordnas nationellt under hösten, detta för att underlätta uppstarten av nationella programområden (NPO) och nationella samverkansgrupper (NSG). Fokus ligger på gruppernas första uppgifter. Syftet är också att underlätta samarbeten mellan grupperna. Dagarna kommer att innehålla erfarenhetsutbyte samt utbildningsinslag.

Anmäl dig här!
 
 
Nationella arbetsgruppers uppdrag
 
En uppdragsbeskrivning är framtagen om hur Nationella arbetsgrupper utses av Nationella programområden. Här framgår vad det generella uppdraget innebär, samt stöd för hur respektive arbetsgrupps specifika uppdrag kan utformas, sammansättning och kompetens bland representarerna och ansvarsfördelningen mellan arbetsgrupp och dess Nationella programområde.
Uppdragsbeskrivningen på projektplatsen.
 
 
Mall till stöd i kartläggning av Nationella programområden
 
Nu finns en vägledande mall för kartläggning av Nationella programområden, samt en bilaga med tips på datakällor att använda. Ni hittar dem på projektplatsen i mappen för Mallar och rutiner.
 
 
Ramarna satta för kommunikation som en viktig pusselbit av jämlik vård
 
För första gången kommer så många stora aktörer med ansvar för svensk hälso- och sjukvård samman för att skapa en god, jämlik och kunskapsbaserad vård. Detta ställer också stora krav på kommunikation och enhetliga arbetssätt. Kommunikation kan underlätta mycket vad gäller att göra arbetet med sammanhållen kunskapsstyrning både ändamålsenligt och enklare att förstå, för aktörer i och utanför systemet.

Det innebär att vi med fördel göra vissa saker lika, till exempel att all patientinformation ska gå via 1177 och att vi i regel inte ska skapa nya varumärken och olika plattformar för vårt arbete. Snarare ska vi samla oss, så att det blir lätt att göra rätt för vårdens professioner och andra som arbetar med/påverkas av kunskapsstyrning. Detta finns nu samlat i styrdokumentet ”Principer för kommunikation”, i vilket ramarna för kommunikation har satts.
 
Här framgår också att kommunikationsstöd ska finnas på alla nivåer i systemet. Ett nätverk av kommunikatörer i landet som ska stödja kunskapsstyrningsarbetet är därför under uppbyggnad, med en första träff i höst.

Arbetet koordineras från den Nationella stödfunktionen vid SKL av kommunikatör Selma Wolofsky, i nära samarbete med ID-nätverket (kommunikationsdirektörer i landsting/regioner) och kommunikationsdirektörerna Maria E. Karlsson, Landstinget Sörmland, och Christina Jörhall, Region Jönköpings län/adjungerad till Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan.
 
 
Nytt partnerskap med myndigheter ska främja jämlik vård
 
Styrgruppen i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning samt fyra myndigehter i Rådet för statlig styrning med kunskap har gått in i ett nytt partnerskap. Målet för partnerskapet är att bidra till att vården är kunskapsbaserad, säker, individanpassad, jämlik, tillgänglig och effektiv, det vill säga en God vård.

Viktiga perspektiv i detta är bland annat ökad samverkan, dialog och samordning av initiativ som kan bidra till behovsanpassad kunskapsutveckling, bättre stöd för implementering och användandet av bästa tillgängliga kunskap, samt att resurserna i vården används på bästa sätt.

Myndigheterna i partnerskapet är Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och Läkemedelsverket.
 
 
Ny beredningsgrupp till hösten
 
Fram till sommaren är NSK regiongrupp (NSK-R) beredningsgrupp till Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning.
Till hösten övergår NSK-R, i vilken det sitter representanter från respektive landsting och region, till att bli ett nätverk för utbyte av erfarenheter och lärdomar, och en ny beredningsgrupp bildas.

Den nya beredningsgruppen består av en ordinarie ledamot och en ersättare från respektive sjukvårdsregion. Beredningsgruppen leds av Marie Lawrence, samordnare nationell stödfunktion vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Första mötet hålls i slutet av augusti/början av september. Då uppdateras också informationen om styr- och bredeningsgrupp på webben.
 
 
Bemanning nationell stödfunktion i semestertider
 
Från slutet av juni till mitten av augusti har den nationella stödfunktionen vid SKL lite lägre bemanning. E-postadressen Kunskapsstyrning-vard@skl.se bevakas löpande, men svarstiden kan vara lite längre än vanligt.
 
 
Om utskicket
 
Detta utskick riktar sig till dig som har ett uppdrag i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning, samt till dig som arbetar med närliggande frågor. Syftet med sammanhållen kunskapsstyrning är att skapa förutsättningar för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig och användas vid varje möte mellan vårdpersonal och patient. 

Prenumerera på utskicket
Om du inte får utskicket direkt till din e-postadress idag men skulle vilja få det, registrera dig här!

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa — tillsammans gör vi varandra framgångsrika!
Läs mer om kunskapsstyrning på webben