Använd kompetens rätt i vården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Debatt - Använd kompetens rätt i vården
 
Svensk sjukvård har mycket höga medicinska resultat. För att fortsätta ha en kostnadseffektiv sjukvård med toppresultat krävs att hälso- och sjukvården klarar kompetensförsörjningen.
För att klara den utmaningen behöver vi göra flera olika saker. En av dem är att utveckla nya arbetssätt som är effektivare än dagens och som också gör att personalen verkligen får använda sin kompetens på bästa sätt, skriver Lena Micko, ordförande SKL, och Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL, i en debattartikel.
 
 
Vd-krönika
Tillit en viktigt grund för välfärden
 
 
Årets Almedalsvecka är i full gång. SKL deltar i över 200 öppna seminarier och diskussioner. /.../ Ett av de seminarier som jag deltagit i var hos Tillitsdelegationen. Det handlade om hur vi kan utveckla en tillitsfull dialog och styrning i våra välfärdsverksamheter. 
 
 
Långsiktig lösning för kommunal tjänstepension 
 
Framtidens välfärd - SKL:s fokus i Almedalen
 
Under Almedalsveckan har SKL:s politiker och kansli deltagit på ett stort antal seminarier om välfärdens alla olika områden. Stort fokus har legat på rekrytering, digitalisering och nya arbetssätt.
SKL:s tre seminarier om framtidens välfärd
 
 
Mer från SKL
 
Stöd i frågor om den så kallade gymnasielagen
Med anledning av att "ny möjlighet till uppehållstillstånd" (s.k. gymnasielagen), har trätt i kraft 1 juli, har SKL har tagit fram ett stöd till kommuner, landsting och regioner kring de nya reglerna. Den nya lagen innebär att unga vuxna, före detta ensamkommande barn, ska kunna söka uppehållstillstånd om de studerar eller har för avsikt att studera.
Frågor besvarade utifrån befintligt regelverk
 
 
Automatisering kan minska arbetskraftsbristen
Välfärden står inför stora utmaningar. Befolkningen ökar snabbt, samtidigt råder arbetskraftsbrist. Därför måste nya, effektivare arbetssätt användas. SKL har i två rapporter gått igenom forskningsläget som visar att det finns en stor potential att automatisera arbetsuppgifter inom många områden. 
Automatisering är en del av lösningen
 
 
Hur ska välfärden klara kompetensförsörjningen i framtiden?
Det är en av de stora frågorna under Almedalsveckan i Visby. SKL har genomfört tre välbesökta seminarier om framtidens välfärd, och deltar även i flera andra organisationers debatter och samtal i ämnet under veckan, skriver Agneta Jöhnk på Arbetsgivarbloggen.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Välfärdens framtid är Almedalens viktigaste fråga
För mig är välfärdens framtid den viktigaste frågan. Hur vi ska kunna tillgodose invånarna med en god och kvalitativ välfärd de närmaste 20 åren. Vi vet sedan länge att de demografiska utmaningarna kommer att vara större än de varit de senaste 100 åren, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i Ekonomibloggen.
Ekonomibloggen
 
 
Digitala rådslag i #skolDigiplan fyller en viktig funktion
Tyvärr handlar diskussionen om skolans digitalisering alltför ofta om problem, oro och teknik istället för möjligheter och verksamhet. Det händer också i Almedalen. Till viss del tror jag det beror på brist på kunskap. Men syftet med skolans digitalisering är att utveckla lärandet, inte att köpa datorer, skriver Per-Arne Andersson på Skolbloggen.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Fördelningen av välfärdsmiljarder inför 2019
Regeringen redovisar en preliminär fördelning av de fem välfärdsmiljarder som ska betalas ut till kommuner och landsting för flyktingmottagandet. Fördelningen baseras på antal asylsökande och antal som tagits emot i respektive kommun åren 2014-2018. Två av de fem miljarderna fördelas utifrån folkmängd med ett enhetligt belopp per invånare.
Så mycket pengar får respektive kommun och landsting

Kunskapslyft för socialsekreterare till stöd för utsatta kvinnor
Socialstyrelsen får i uppdrag att genomföra ett kunskapslyft för socialsekreterare när det gäller att hjälpa utsatta kvinnor som drabbats av våld och sexuella övergrepp. 
25 miljoner kronor avsätts för utbildningsinsatsen

Översyn av skolans läroplaner för sex- och samlevnadsundervisningen
Regeringen ger Skolverket i uppdrag att se över behovet av förändringar i läroplanen i sex- och samlevnad, för att analysera hur hedersrelaterat våld, samtycke och pornografi, omfattas av undervisningen.
"Samtycke ska vara grunden för sex- och samlevnadsundervisningen"

Avsnitt 8: Så kan svensk neonatalvård förbättras - Neopodden från Karolinska
Eva Estling, samordnare på SKL, medverkar i Karolinska Universitetssjukhusets podd om förlossningsvård, neopodden. Avsnittet handlar om hur neonatalvården kan förbättras.
Så kan svensk neonatalvård förbättras

#42. Om äldre och läkemedel - poddavsnitt från Socialstyrelsen
I Socialstyrelsens poddcast På djupet, diskuteras olika frågor med koppling till socialtjänst och hälso- och sjukvårdsfrågor. Det senaste avsnittet handlar om äldre som blir sjuka av sina läkemedel.
På djupet - en podd från Socialstyrelsen