Kommuner tar stort ansvar för arbetsmarknadsinsatser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kommuner tar stort ansvar för arbetsmarknadsinsatser
 
Kommunerna gör allt fler insatser inom det arbetsmarknadspolitiska området, med både fler deltagare och fler anställda. Det visar en sammanställning från SKL.

– Kommunerna gör viktiga insatser på lokal nivå. Vi ser också att det finns en rad gemensamma utmaningar för kommunerna och Arbetsförmedlingen. Till exempel insatser för ungdomar som saknar gymnasieutbildning eller för nyanlända med svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Leif Klingensjö, sektionschef, SKL.
 
 
Vd-krönika
Så blir sommarens erfarenheter till viktiga lärdomar
 
 
I kommun efter kommun inleds det nya läsåret, och med det är vardagen för många ett faktum. På SKL sätter vi igång arbetet med att summera en annorlunda sommar.
 
 
 
Ny chef för vård och omsorg på SKL
 
Skatteunderlagsprognos
från SKL
 
Skatteunderlaget kommande år kommer att utvecklas betydligt svagare än hittills. Den bedömningen görs i SKL:s senaste skatteunderlagsprognos.
Prognos: konjunkturen kulminerar nästa år
 
 
Mer från SKL
 
Låt kommunerna få ansvaret för byggprocessen
"Sveriges kommuner lider idag av en process för bostadsbyggande som försenar, fördyrar och försvårar byggandet. Regeringen måste släppa fram fler kommuner som vill starta egna lantmäterier." Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Lärarbrist möts med strategier för kompetensförsörjning
"Antalet elever i den svenska skolan ökar, samtidigt som många lärare går i pension. De kommande tio åren kommer antalet barn att öka med 350 000. Ökningen sker samtidigt i alla skolformer från förskola till vuxenutbildning."
Debattartikel av Caroline Olsson och Maria Caryll, SKL
 
 
Satsning på våldsförebyggande arbete i skolor
SKL och regeringen har kommit överens om ytterligare 5 miljoner kronor till våldsförebyggande insatser som bidrar till jämställhet i förskola och skola.
SKL ska samla framgångsfaktorer från skolors arbete
 
 
Låt oss inspireras på Kommek i Malmö
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver på Ekonomibloggen om att hon alltid uppskattat Kommek: "Inte bara för möjligheten att förkovra mig på alla intressanta seminarier, utan också för att få träffa kollegor från Sveriges kommuner, regioner och landsting, knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter."
Ekonomibloggen
 
 
Sjukvårdsdebatter heta i valrörelsen
Hans Karlsson skriver om sjukvårdsdebatten i valrörelsen: "Nu finns ju så många idéer och förslag för framtiden – och alla tar sikte på att göra välfärden bättre för patienter och brukare. Ibland blir debatten förstås litet väl svart/vit eller saknar några viktiga fakta, men det hör väl till i de heta debatterna i vår demokrati."
Vårdbloggen
 
 
Fler åtgärder behövs för unga utanför studier och arbete
SKL har vänt sig till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström med förslag till åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar.
Skrivelse: Viktiga insatser för ungas etablering
 
 
Ändrat huvudmannaskap för läkemedel är inte vägen framåt
"Företrädare för läkemedelsindustrin, patientföreningar och Läkarförbundet hävdar att landsting och regioner inte kan ta ansvar för den framtida läkemedelsanvändningen och att den i högre grad bör styras av staten. Deras argumentation saknar viktiga fakta."
Debattartikel av Dag Larsson och Marie Morell, SKL
 
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringen presenterar åtgärder efter sommarens värme, torka och bränder
Regeringen har under sommaren presenterat flera åtgärder och utredningar med syfte att stärka samhällets krisberedskap med anledning av sommarens värme, torka och bränder:

Socialtjänstens krisberedskap ska utvärderas efter värmeböljan

Trafikverket ska säkra beredskapen vid skogsbränder

Förbättrat stöd inför kommande värmeböljor till sjukvård och äldreomsorg

Utredning ska stärka krisberedskapen i vården

Ny utredning om välfärdsteknik i äldreomsorgen
Hur kan välfärdstekniken bättre tas tillvara inom äldreomsorgen? Vilka förutsättningar och hinder finns det? Detta ska nu undersökas i en utredning som tillsatts av regeringen.
Ska redovisas senast 1 mars 2020
 
Uppdrag att skapa fler vägar in i läraryrket
Regeringen har gett sju universitet och högskolor i uppdrag att arbeta med insatser som ska resultera i effektiva och ändamålsenliga utbildningsvägar till lärar- och förskollärarexamen.
Ska bland annat ta fram metoder för att bedöma och validera reell kompetens