Många frågor kring glapp i gymnasielagen
 
Den nya gymnasielagen, som ska möjliggöra för unga vuxna asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige för studier, väcker fortsatt många frågor i kommuner, landsting och regioner.
– Vi räknar med att regeringen tar ansvar för de konsekvenser som den nya gymnasielagen för med sig, inte minst i en situation då lagstiftningen innehåller en del otydligheter och nu dessutom prövas rättsligt i domstol, säger Lena Micko, ordförande SKL.
Frågor och svar kring regelverket, kommunens skyldighet och statlig ersättning
 
SKL har tagit fram ett stöd till kommuner, landsting och regioner kring de nya reglerna för unga vuxna, som kan söka uppehållstillstånd om de studerar eller har för avsikt att studera.
Kommunerna tar stort ansvar för arbetsmarknadsinsatser
 
Kommunerna gör allt fler insatser inom det arbetsmarknadspolitiska området, med både fler deltagare och fler anställda. Det visar en ny sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting.
Webbsändningar
 
Under hösten fortsätter SKL:s webbsändningar om aktuella ämenen som rör kommuner, landsting och regioner. Information om kommande program finns i kalendariet på skl play. Där kan man även se redan sända program i efterhand.
Agenda för integration
 
Den 22 augusti sändes höstens första avsnitt av Agenda för integration. Programmet tar bland annat upp de oklarheter i den nya gymnasielagen som råder kring unga vuxna asylsökandes rätt att få uppehållstillstånd för studier samt det remissvar på Mottagandeutredningens förslag som SKL just nu arbetar med.
Kommunal vuxenutbildning
 
I webbsändningen presenteras grundläggande fakta om vuxenutbildningens uppdrag och målgrupp, urvalsregler och elevernas studiefinansiering. Detta varvas med goda exempel på hur vuxenutbildningen kan fungera i praktiken.
Öppen förskola - en arena för integration
 
I webbsändningen presenteras arbetet inom satsningen. Två kommuner berättar om hur de har utformat lyckade verksamheter. Dessutom informerar Länsstyrelsen om ett statsbidrag som kan sökas för finansiering.
Konferenser:
 
En inkluderande och väl fungerande arbetsmarknad
 
SKL anordnar tillsammans med Arbetsförmedlingen denna konferens vid två tillfällen i Stockholm, den 22 och 26 oktober. Då konferenserna äger rum en dryg månad efter valet kommer representanter för den nya regeringen att bjudas in för att informera om arbetsmarknadspolitikens inriktning de kommande åren.
KomVux 50 år
 
Konferensen som äger rum den 26 oktober i Stockholm bjuder på en överblick om KomVux historia fram till idag samt spaningar in i framtiden för den kommunala vuxenutbildningen. Konferensen arrangeras av Skolverket i samverkan med SKL och branschorganisationen Vuxenutbildning i Samverkan (ViS). Konferensen är kostnadsfri.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.