Arbetsgivarinformation angående sommarens bränder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Arbetsgivarinformation angående sommarens bränder
 
I samband med sommarens bränder behövde 
många arbetsgivare förstärka bemanningen med personal från andra räddningstjänster som deltog i räddningsinsats utanför det egna insatsområdet. I och med detta uppstod frågor som rör arbetsmiljö, arbetstid och ersättningar som behöver hanteras.

Information angående sommarens bränder
 
 
Nya arbetsmiljöregler för arbetskläder
 
Arbetsmiljöverket har beslutat om nya föreskrifter för att förebygga smittrisker. Två tydliga nyheter:
  • Regler om tvätt av arbetskläder
  • Arbetsgivaren ska bekosta de arbetskläder som behövs enligt Socialstyrelsens regler.
Nya arbetsmiljöregler för arbetskläder
Anmäl dig till höstens heltidskonferenser
 
Heltidsresan fortsätter och höstens konferenser inspirerar lokala parter att arbeta vidare med implementeringen av en heltidsorganisation. OBS: extrainsatt konferens i Göteborg:

11 oktober, Malmö
24 oktober, Umeå
14 november, Stockholm (Fullbokad)
22 november, Göteborg (Fullbokad)
28 november, Göteborg (Extra konferens)

Anmälan heltidskonferenser om arbetstidsförläggning och arbetsmiljö 
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Stark neonatalvård behöver fler specialistsjuksköterskor
I en studie från SKL framgår att specialistutbildningen för sjuksköterskor innehåller för lite neonatalvård för att nyexaminerade specialistsjuksköterskor ska vara tillräckligt rustade för den vård som barnen och familjerna behöver.

Staten ett stort ansvar för att utveckla och anpassa utbildningssystem och arbetsmarknadspolitik till de förutsättningar som råder. Det måste finnas tillräckligt med utbildningsplatser och utbildningarnas innehåll måste formas så att de möter såväl dagens som framtidens behov av kompetens, skriver Agneta Jöhnk.

SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
Notiser
 
Långsiktig lösning för kommunal tjänstepension
Överenskommelsen innebär att de berörda pensionärer som vid årsskiftet drabbades av sänkt pension, framöver kan räkna med en långsiktigt stabil och förutsägbar pension som inte kan sjunka, säger Ulf Olsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelgation.

Långsiktig lösning för kommunal tjänstepension
 
 
Använd kompetens rätt i vården
När vårdens medarbetare i större utsträckning jobbar med uppgifter de utbildats för ökar också möjligheterna för att förbättra patientsäkerheten och öka tillgängligheten. Läs SKL:s nya rapport Använd kompetens rätt om hur nya och befintliga yrkesgrupper kan fördela arbetsuppgifter mellan sig för att ge patienterna en bättre vård.
 
 
 
Lärarbrist möts med strategier för kompetensförsörjning
Vi måste fortsätta rekrytera lärare och andra yrkeskategorier till skolan, men vi kommer inte kunna möta hela behovet av nya lärare enbart med rekrytering. Vi behöver våga tänka och göra nya saker och det kommer att behövas bättre och närmare samarbeten mellan kommuner, regioner, skolor, lärosäten och fackförbund, skriver Caroline Olsson, chef för arbetslivssektionen SKL, och Maria Caryll, chef för utbildningssektionen SKL.

Lärarbrist möts med strategier för kompetensförsörjning
 
 
"Chefoskopet ger oss ett gemensamt språk"
I Skåne har tre kommuner gått samman för att förbättra de organisatoriska förutsättningarna för sina chefer. Kävlinge, Lomma och Burlöv är först ut att använda Suntarbetslivs verktyg Chefoskopet, som är ett verktyg för att förstå och utveckla chefers organisatoriska förutsättningar. Tanken med verktyget är att ge en teoretisk och praktisk grund för ett förändringsarbete i den egna organisationen.

"Chefoskopet ger oss ett gemensamt språk"
 
 
Utbildning i Allmänna Bestämmelser
AB webb – utbildningen som ger grunderna i Allmänna Bestämmelser har uppdaterats utifrån AB 17. Utbildningen vänder sig till dig som är nyanställd inom HR eller chefer med personalansvar.

Du får en grundläggande kunskap om AB och viss arbetsrättslig lagstiftning som har ett nära samband med AB, exempelvis lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Anmäl mig till utbildningen i AB