Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om nya publikationer, kommande konferenser, några pågående FoU-projekt samt några axplock från omvärlden.
 
 
Nya publikationer
 
Förskolans fysiska miljö
 
Antalet barn i förskoleålder prognostiseras öka. Ökningen av antalet förskolebarn i kombination med en större mängd förskolebyggnader i ett åldrande fastighetsbestånd, leder till behov av kunskap om hur den fysiska miljön i förskolan kan stödja barnens utveckling och personalens arbetsmiljö.

Hur ska lokaler och utemiljö utformas för att bäst stödja den pedagogiska verksamheten? Detta är en sammanställning av dokumenterad kunskap baserat på främst forskning om utformning och användning av förskolans lokaler.

Parallellt med akademiska forskningsstudier, pågår det omfattande utvecklingsarbete runt om i kommunerna. Några exempel från kommuner presenteras.

Rapporten kan användas som inspiration och stöd för huvudmännen vid utvärdering av befintliga och nybyggda förskolelokaler och utemiljöer.

Du hittar kunskapsöversikten i SKL:s webbutik

Inom fastighetsgruppen är Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
Krisberedskap i vårdfastigheter
 
Kris, störning, särskild händelse, allvarlig händelse, extraordinär händelse, samhällsviktig verksamhet, katastrofmedicinsk beredskap, säkerhetsskydd, beredskapslägen, risk- och sårbarhetsanalys, kontinuitetshantering. Det är några exempel på ord och begrepp som används när vi pratar om krisberedskap.

Men vad är då krisberedskap och vad betyder alla ovanstående ord och begrepp? Vad styr landstingens och regionernas arbete i frågorna och vilken roll har fastighetsorganisationerna? Hur kan landstingens och regionernas fastighetsorganisationer arbeta med krisberedskap? Hur gör du när det sker något och organisationen snabbt behöver gå från vardag till kris? Hur påverkar en allt mer orolig omvärld med ett ökat fokus på försvarsfrågor landstingen/regionerna och deras fastighetsorganisationer som har ett ansvar inom det civila försvaret?

I denna skrift får du svar på dessa frågor och mycket mer. Du kan även läsa inspirerande exempel från åtta olika landsting och regioner. Skriften fokuserar på organisatoriska frågor och är tänkt att fungera som ett stöd i fastighetsorganisationernas arbete med krisberedskap.

Du hittar skriften i SKL:s webbutik

Inom fastighetsgruppen är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Uppdrag att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö
 
SKL medverkar under Boverkets uppdrag i att utarbeta en vägledning för förskolans och skolans fysiska miljö interiört och exteriört.

Efterlysningar:

• Boverket och SKL söker kommuners ram-/funktionsprogram för nybyggnation av förskolor och skolors lokaler och utemiljöer. Skicka gärna era program till Helén Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se.

• Boverket söker representanter för kommunens olika roller och delar av organisationen som är involverade i planering av nya förskolor och skolor samt för drift av de pedagogiska verksamheterna och dessas fysiska miljöer – kommuncentral strategisk planering, exploatering och stadsplanering/stadsbyggnad, pedagogisk ledning och personal samt från bygg-/fastighetsorganisation. Skicka en intresseanmälan via Helén Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se

• Ett antal kommuner har redan anmält sig till SKL:s interna referensgrupp för kommuner i samband med Boverkets arbete med den nya vägledningen. Är ni också intresserade av att få löpande information om arbetet och vara med och påverka? Skicka i så fall en intresseanmälan till Helén Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se. SKL har upprättat ett digitalt samarbetsrum för att dela information löpande och för att kommunicera frågeställningar med kommunrepresentanter i referensgruppen. Inga fysiska möten är planerade för SKL:s interna referensgrupp.
 
Test LCA-verktyg och underlag till kommande lag om klimatdeklaration av byggnader
 
Projektet leds av Stockholms stad och syftar till att testa ett LCA -verktyg för att beräkna klimatpåverkan från byggmaterial på flera objekt inom Stockholms stad och andra kommuner i Sverige. Boverket har finansierat det verktyg som är framtaget av KTH och IVL och målet är att kunna ställa krav på LCA vid markanvisning och under projekteringsfasen samt upphandlingsskedet. Vidare ska projektet bidra med underlag till Boverkets arbete med att införa klimatdeklarationer för byggnader.

LCA står för livscykelanalys och redovisar en produkts miljöpåverkan. En LCA innehåller tre delar: A Produkt- och byggproduktionsskede, B Användningsskede och C Slutskede.

Kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för mer information och om ni är intresserade av att delta i projektet. 
 
BeställarKompetens
 
Energimyndighetens satsning på kompetenshöjande åtgärder kring energieffektivt byggande och renovering fortsätter inom ramen för BeställarKompetens. Under september kommer kurser genomföras i Sundsvall, Skellefteå och Skövde.

Läs mer om dessa och hela höstens kurser här
 
 
Konferenser och seminarier
 
Branschdagarna 2019 i Stockholm 10-11 april – Save the date
 
SKL:s årligen återkommande nätverkskonferens för beslutsfattare och politiker inom fastighetsfrågor i kommuner går av stapeln på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 10-11 april. Konferensen syftar till att verka som katalysator för effektivt nätverkande och kunskapsutbyte. Officiell inbjudan och anmälningslänk kommer att publiceras i oktober, men reservera gärna tiden i din kalender.
 
Miljöchefskonferens – Tema EU
 
SKL:s årliga konferens för miljöchefer och ansvariga för miljöfrågor i kommunerna hålls den 15-16 november i Stockholm. Ta chansen att diskutera med de centrala myndigheterna inom miljöområdet och med strategiska aktörer i Bryssel samt träffa kollegor från andra kommuner.

Anmäl dig här
 
Kunskapsdag om konstgräs och mikroplastläckage – fortfarande platser kvar!
 
Den 19 september bjuder SKL in politiker och tjänstepersoner bland SKL:s medlemmar för ett tillfälle till kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna på konferensen. Det finns ett begränsat antal platser i salen men det är också möjligt att följa delar av evenemanget via webbsändning.

Missa inte chansen. Anmäl er nu!
 
Arena Bygga Skola 20 november i Malmö
 
Missa inte konferensen och mötesplatsen för alla som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga, använda och förvalta skolor. Ta del av aktuell forskning och beprövad erfarenhet om olika lärmiljöer samt hur vi tillsammans kan skapa bra skolor.

Läs mer och anmäl dig här
 
Gymnasiekonferens 2018
 
Den 15-16 oktober 2018 arrangerar SKL årets gymnasiekonferens i Stockholm.
Två exempel på programpunkter: Utredning, planering och dimensionering av gymnasial utbildning samt Möjligheter och utmaningar vid nyetablering av gymnasieskolor.

Läs mer och anmäl dig här

Efterlysning: Har din kommun ett gott exempel på en lyckad om-, till- eller nybyggnad av en gymnasieskola som ni vill dela med er av till andra kommuner? Kontakta då gärna Helén Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se, så snart som möjligt,
 
 
Nytt avtal – Elenergi 2017 annonserat i DIS
 
Elenergi 2017 är annonserat i s.k. dynamiskt inköpssystem (DIS) och leverantörer kan börja ansöka till systemet. Genom DIS går det att köpa elenergi anpassad utifrån verksamhetens behov.

DIS är en elektronisk metod för upphandling. Metoden har likheter både med förnyad konkurrensutsättning och vanliga upphandlingar enligt selektivt förfarande. Dock finns det en stor skillnad mot vanligt ramavtal; systemet är öppet för alla leverantörer som uppfyller urvalskriterierna under hela giltighetstiden. Läs mer om DIS här.

Mer information om Elenergi 2017 hittar du här och nedan framgår omfattningen:
  • Fysisk leverans av elenergi och möjlighet till prissäkring
  • Hantering av egen produktion av elenergi
  • Olika prismodeller
  • Olika miljöval
Kommunens eller landstingets/regionens upphandlingsansvarige behöver alltid göra avropsanmälan innan resten av organisationen kan börja beställa. Instruktioner om hur köpförfrågan går till finns på SKL Kommentus Inköpscentrals webbplats.
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 

Boverkets webbseminarium om ändrade regler

Boverket sände den 28 juni ett webbseminarium inför de ändrade regler som börjar gälla från och med den 1 juli. Sändningen går att se i efterhand och innehåller bl.a. inslag om ändringar i plan- och bygglagen avseende verkställighet av bygglov, rivningslov och marklov, kommunal avtalssamverkan, ändrad lovplikt för solceller och marklovsplikt. Information ges även om ny förvaltningslag, ändringar i BBR (avsnitt 1, 5 och 6), energihushållningsregler och energideklarationer samt stöd till innovativt och hållbart byggande av bostäder.

Se webbseminariet på Boverkets webbplats där du också kan läsa mer om innehållet.

Boverket förlänger övergångsperioden för energireglerna

Boverket förlänger övergångsperioden för energireglerna i avsnitt 9 i Boverkets byggregler (BBR) till 1 januari 2019. Det innebär att fram till årsskiftet kan antingen specifik energianvändning eller primärenergital användas när en byggnads energiprestanda ska fastställas.

Läs mer på Boverkets webbplats

Ny vägledning om LCA för byggnader

Boverket har tagit fram en första version av vägledning om livscykelanalyser (LCA) för byggnadsverk. Det är en metod för att beräkna miljöpåverkan under hela livscykeln, från utvinning av råvaror till återvinning och avfallshantering.

Läs mer på Boverkets webbplats
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se