Vilka konferenser arrangerar SKL i höst? 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till höstens konferenser!
 
På SKL planerar vi för fullt för höstens aktiviteter för att möta er medlemmar. Håll utkik och tipsa gärna andra som kan vara intresserade! 

Redan i dagarna arrangeras Grönskans betydelse för en hållbar stadsutveckling (3 september) samt Bygglovschefskonferensen (12 september, fulltecknad). 

Har du tankar kring mötesplatser vi bör arrangera? Hör gärna av dig till oss.

Ann-Sofie Eriksson
Sektionschef
 
 
Detaljplanekonferenser 2018
 
Idé, gestaltning och genomförande – vad kan detaljplanen styra?
Nu är det dags för SKL:s årliga detaljplanekonferens! I höst håller vi den två gånger – både i Stockholm 27-28 september och Göteborg 12-13 november. Vi varvar aktuell omvärldsbevakning med kommunexempel och ger stort utrymme till gruppövningar, diskussioner och möjlighet till erfarenhetsutbyte med kollegor från andra kommuner.
 
Under dagarna pratar vi om gestaltningsfrågor i kopplingen till detaljplaneringen. Kommer det nya nationella målet för arkitektur-, form- och designpolitiken att påverka kommunen? Vilka är de instrument som kommunen har för att påverka gestaltningen? Vi tar också upp temat digitalisering. Hur kommer kravet på att alla planer ska upprättas digitalt att påverka detaljplanen? Och hur ser digitaliseringsresan ut?
 
Välkommen till två spännande dagar! 
Vilken kompetens behövs för att bygga om Slussen? 
SKL:s Trafik- och gatudagar 
 
Årets tema: Vilken kompetens krävs i samhällsbyggandet? Två av talarna: 
  • Eva Rosman, kommunikatör vid Slussenprojektet. En av Stockholms viktigaste knutpunkter är under ombyggnad – vad kan vi lära oss av projektet och vilka kompetenser krävs för framgång?
  • Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.
Ta del av hela programmet på länken nedan. 
 
Datum:1 oktober 10.15 - 2 oktober 14.30
Ort: Stockholm
Plats:Clarion Hotel Stockholm, Skanstull
Målgrupp:Handläggare i kommunen som arbetar med trafik- infrastruktur, miljö och plan och byggfrågor.
Kostnad:5200 kr medlemmar och 6200 kr övriga deltagare, priset inkluderar middag.
Anmälan:Anmälan görs till konferens@konstella.se.
 
Kontakt: Konstella 
 
 
Bostäder till alla – hur svårt kan det vara? (webbsänds)
 
SKL bjuder in till en seminariedag som adresserar den kanske största utmaningen idag inom det bostadspolitiska området – att som det uttrycks i regeringsformen ”det allmänna ska trygga rätten till bostad” för alla.

Dagen kommer att innehålla en rad praktiska och handfasta exempel som visar hur olika aktörer (staten, kommunerna, bostadsföretagen och entreprenörerna) alla kan bidra till att vi närmar oss målet. Dagen kommer att sätta in frågan om bostäder till alla i en europeisk och svensk kontext – hur gör andra, hur har vi tänkt i Sverige och vad kan vi förvänta oss sker framöver.
 
Datum:Torsdagen den 1 november 2018
Ort: Stockholm
Plats:SKL, Hornsgatan 20, Stora Hörsalen
Målgrupp:Kommunchefer samt chefer och strateger inom samhällsutvecklings/-byggnadsområdet.
Kostnad:3 000 kr per deltagare.
1 500 kr vid deltagande via webben.
Anmälan:Anmälan görs till konferens@konstella.se.
 
Kontakt: Jan-Ove Östbrink  
 
 
Översiktsplanering i mindre kommuner
 
En översiktsplan ska vara aktuell under flera år och ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen i kommunen. Innehållet i planen och omfattningen av processen kan skilja sig väsentligt från kommun till kommun. Vilka behov har ni i din kommun?
 
SKL bjuder in till en andra översiktsplanedag med fokus på mindre kommuner. Denna gång väljer vi att lägga tiden på några olika verksamhetsområden inom den översiktliga planeringen så som gestaltad livsmiljö, bostadsbyggande och landsbygdsfrågor.
 
Dagen är upplagd så att varje pass inleds med en föreläsning och därefter samtalar vi i mindre grupper, allt på plats i Stockholm. Dessutom kommer några mindre kommuner att redovisa hur de jobbar med ÖP.
 
Datum:Måndagen 12 november 9.30 - 16.30
Ort: Stockholm
Plats:SKL, Hornsgatan 15, Koch
Målgrupp:Kommunala översiktsplanerare, observera att fokus för dagen är på mindre kommuner.
Kostnad:2 000 kr per deltagare.
Anmälan:Anmälan görs till konferens@konstella.se.

Kontakt: Eva Hägglund
 
 
Arena Bygga Skola 2018
 
En konferens och mötesplats för alla som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga, använda och förvalta skolor. Ta del av aktuell forskning och beprövad erfarenhet om olika lärmiljöer samt hur vi tillsammans kan skapa bra skolor.
 
Datum:Tisdagen 20 november 2018 10.00 - 17.00
Ort: Malmö
Plats:Studio, Nordenskiöldsgatan 24
Målgrupp:Tjänstepersoner och politiker från kommuncentral planering, utbildning och fastighet – förvaltningschefer, skolchefer, rektorer, pedagoger, lokalstrateger, fastighetsansvariga, stadsplanerare, förtroendevalda och andra som arbetar med planering och bygge av skolor.
Kostnad:Medlemmar i SKL 2 400 kronor exklusive moms.
Icke medlemmar i SKL 3 400 kronor exklusive moms.
Mingel med avslutande workshop ingår i priset. 
 
Kontakt: Konstella
PBL - tillsyn, ingripanden och påföljder
 
En endagskurs om relevanta bestämmelser kring tillsyn enligt plan- och bygglagen (2010:900) samt tillämpningen av plan- och byggförordningen (2011:38). 

En genomgång av förvaltningsrättsliga grunder ger förutsättningar för att utforma förelägganden på ett korrekt sätt. Även viteslagen och annan på området tillämplig lagstiftning kommer att behandlas. Utrymme kommer att ges till erfarenhetsutbyte och diskussioner.
 
Datum:Onsdagen 12 december 9.30 - 16.30
Ort: Stockholm
Plats:KAPITEL8 Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15
Målgrupp:Tjänstemän hos byggnadsnämnder, men även till kommunjurister, förtroendevalda och övriga med intresse för dessa frågor.
Kostnad:3 500 kr per deltagare.
Anmälan:Anmälan görs till konferens@konstella.se.
 
Kontakt:  Olof Moberg
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.