Nuläge och utmaningar i elevhälsan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nuläge och utmaningar i elevhälsan
 
Drygt hälften av kommunerna önskar att staten ska bidra till att det utbildas fler inom de yrkesgrupper som behövs i elevhälsan. Det visar en ny kartläggning från SKL.
 
– Det är tydligt att kommuner och skolor satsar på att forma elevhälsoteamen för att på bästa sätt möta elevernas olika behov. Det går inte att utforma elevhälsan på exakt samma sätt på varje skola eftersom behoven ser olika ut. Däremot måste vi eftersträva att alla elever ska ha samma tillgång till en god elevhälsa, säger Per-Arne Andersson på SKL.
 
 
Vd-krönika
En viktig ny myndighet
 
 
Den 1 september startar Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Myndigheten är efterlängtad och matchar på ett bra sätt SKL:s kraftsamling i digitaliseringsfrågorna. Tillsammans kommer DIGG och SKL bidra till att digitaliseringens möjligheter tillvaratas. Och jag tror att det är precis vad offentlig sektor behöver.
 
 
 
Fler röstar olika i de allmänna valen
 
Stödet för riksdagspartierna varierar i riksdags- och kommunval. I de återkommande väljarundersökningarna har röstdelningen ökat och uppgick till 33 procent i 2014 års val.
Stora skillnader i enskilda kommuner
Att vara toppolitiker och kvinna
 
Lyssna till SKL:s podcast om politiskt ledarskap. I det senaste avsnittet samtalar gästerna om att vara just toppolitiker och kvinna - om strukturer, kulturer och glastak. Och om att sannolikheten för skilsmässa ökar dramatiskt när en kvinna blir toppolitiker.
Politiskt ledarskap - en podcast från SKL
 
 
Mer från SKL
 
Välfärdens utmaningar i fokus på Kommek
SKL deltog i flera av de närmare 70 seminarierna på årets Kommek i Malmö. Och i den välbesökta montern fanns experter på plats för att svara på frågor om befolkningsförändringar, välfärdens finansiering och den nya redovisningslagen.
Se film från Kommek

Ekonomibloggen: SKL:s chefsekonoms reflektioner från Kommek
 
 
Heroiska insatser under sommarens bränder
Flera omfattande skogsbränder har rasat runtom i landet under sommaren. Brandmän, övrig personal och volontärer har gjort heroiska insatser. Samtidigt behöver landets räddningstjänster rekrytera fler beredskapsbrandmän framöver.
Jeanette Hedberg skriver på Arbetsgivarbloggen
 
 
Lyssna på valrörelsens vårddebatt
"I en valrörelse ska förstås de stora visionerna och åsikterna brytas, men jag är helt övertygad om att vi alla tjänar på att debatterna byggs på fakta och alla de nyanser som finns i en sån komplex verksamhet som hälso- och sjukvården." Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen efter att ha varit bisittare i en vårdpolitisk debatt.
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
3,5 miljarder kronor för mer likvärdig skola
För att stötta skolorna i deras arbete med att öka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskola bidrar staten under 2019 med 3,5 miljarder kronor. Nu har Skolverket beslutat hur mycket pengar varje kommun och ansvarig för fristående skola kan begära ut nästa år. 
De 30 skolhuvudmän som kan begära ut mest

Handbok för kommunikatörer i att möta informationspåverkan
MSB har tillsammans med forskare vid Lunds universitet tagit fram en handbok i att möta informationspåverkan. Handboken riktar sig främst till kommunikatörer i offentlig sektor.
Ska stärka medvetenhet, kunskap och förmåga

Vårdanalys: brist på läkare i primärvården
En rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) visar att det finns ett stort antal läkarvakanser i primärvården och betydande geografiska skillnader i tillgången till fast anställda läkare.
Rapporten: "Både staten och landstingen behöver stärka sin styrning av läkarförsörjningen"