SIP, primärvård och hedersvåld
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Satsning på SIP för äldre och multisjuka
 
I den nya lagstiftningen kring samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård blir SIP ett viktigt verktyg för både kommunerna och landstingen för att främja god vård vid utskrivning.
I juni 2018 beviljades SKL statliga medel för att under året stödja användningen av SIP, genom att nyutveckla och anpassa redan framtaget material med särskilt fokus på äldre personer och multisjuka personer med stora samordningsbehov.
Det finns nu tre utbildningstillfällen planerade, utbildningarna är kostnadsfria och genomförs i Stockholm.

Läs mer och anmäl dig till utbildningstillfällen via denna länk

 
Primärvårdens arbete med psykisk ohälsa
 
Under 2018 görs en satsning på primärvårdens arbete med psykisk hälsa. Utbildningarna riktar sig till primärvårdspersonal men också till kommunal hälso- och sjukvårdspersonal.

Läs om satsningen och anmäl dig till höstens utbildningar
World Mental Health Day - Visst går det!
 
Att många unga mår dåligt och slussas runt istället för att få det stöd de vill ha är ingen nyhet. Men hur går vi vidare? Vilket stöd vill de unga själva ha?
Välkommen till en inspirationsdag i samarbete med barn och unga med disskussioner om vägar till förbättrad psykisk hälsa. Det blir en dag av föreläsningar och samtal med fokus på ny kunskap och konkreta lösningar.

Dagen arrangeras av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) och Riksförbunder Hjärnkoll och vänder sig till alla som möter barn och unga i sin profession.

Läs mer och anmäl intresse
Psykisk hälsa och hedersrelaterat våld i fokus
 
Psykisk hälsa och hedersrelaterat våld står i fokus när IFAS har sin årliga konferens på Norra Latin i Stockholm den 11 och 12 oktober.
Intresseföreningen för hälso- och sjukvård samt tandvård för asylsökande och migranter, är en nationell intresseförening för
all personal som arbetar inom hälso- och sjukvård samt tandvård för asylsökande och migranter.

Läs mer om konferensen på IFAS webbplats
Ökning av psykosomatiska besvär bland 11-åringar
 
Det har skett en ökning av psykosomatiska besvär bland 11-åringar. Andelen är nu den högsta sedan undersökningen Skolbarns hälsovanor, genomförd av Folkhälsomyndigheten, startade i mitten av 1980-talet. Undersökningen visar även att skolstressen bland 11-åriga flickor har ökat, och att allt färre uppger att de trivs mycket bra i skolan.

Läs mer om undersökningen hos Folkhälsomyndigheten
Stöd till sårbara spädbarnsföräldrar
 
Det senaste avsnittet i Socialstyrelsens podd ”På djupet” handlar om stöd till sårbara spädbarnsföräldrar. Vilka insatser fungerar och hur ser hjälpen ut i dag?

Lyssna på podden och läs mer
Funktionshinder i tiden
 
8–9 november är det dags igen för konferensen Funktionshinder i tiden. Årets tema är delaktighet och konferensen bjuder på ny forskning och goda exempel från verksamheter inom funktionshinderområdet.

Läs mer och anmäl dig till konferensen
Sen uppdatering av Psykreg.se
 
Under sommaren har uppdateringen av Psykreg.se haltat en smula, men sidan har nu uppdaterats och siffrorna för augusti kommer inom kort. På sidan presenteras hur många registreringar respektive landsting gjort inom de psykiatriska kvalitetsregistren. (Statistiken bygger på registrering i kvalitetsregistren BipoläR, BUSA, ECT, Kvalitetsstjärnan, PsykosR, Q-bup och SBR.)
Tidigare år har det funnits specifika prestationsmål men i årets överenskommelse finns inget sådant mål.