Riktade statsbidrag sätter käppar i hjulet för förnyelse
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Riktade statsbidrag sätter käppar i hjulet för förnyelse
 
Med en knapp vecka kvar till valet utlovas fler och nya riktade och detaljreglerade statsbidrag till välfärden. De många riktade bidragen sätter käppar i hjulet för förnyelse.

Vi, som representerar Sveriges kommuner, landsting och regioner, vill se långsiktiga förutsättningar i form av fler generella statsbidrag. Då kan välfärden utvecklas så att den ännu bättre möter medborgarnas behov. Det skriver Lena Micko, SKL:s ordförande, och Anders Knape, SKL:s vice ordförande, i en debattartikel.
 
 
 
Vd-krönika
Valet är grunden i vår demokrati
 
 
Fem dagar kvar till valdagen och överallt pratas det politik. Det är engagemang och entusiasm. Men det är också hårda ord och oro. Många har redan förtidsröstat – om trenden håller i sig kommer det att vara fyra av tio väljare. Samtidigt är det många  som bestämmer sig i sista sekund.
 
 
 
Fler har fått behandlingar för psykisk ohälsa
 
Antalet patienter som fått behandlingar för psykisk ohälsa har dubblerats sedan 2009. Dessutom har KBT-behandlingar via internet ökat kraftigt. Det visar en sammanställning från SKL.
Tillgången till behandlingar har ökat
Många konkreta förslag i utredningen av komvux
 
Komvuxutredningen har presenterat sitt betänkande. SKL delar bilden av att kraven på komvux har ökat, och välkomnar förslag som syftar till ökad flexibilitet och mindre administration.
Arbete krävs för att få upp antalet sökande
 
 
Mer från SKL
 
Kompetenssatsning för att främja digital utveckling
SKL och regeringen har kommit överens om att tillsammans främja förändrings- och innovationsledning i kommuner, landsting och regioner. 10 miljoner kronor används för ett kompetenslyft.
Pengarna ska användas under åren 2018-2020
 
 
 
Möjligheter och utmaningar med automatisering i välfärden
Demografiska förändringar väntas leda till svårigheter att klara såväl finansiering som kompetensförsörjning inom kommun- och landstingssektorn. Därför är det nödvändigt att hitta nya och effektivare arbetssätt. SKL:s nya rapporter belyser möjligheter och utmaningar med automatisering i välfärden.
Om automatisering, robotar och AI i välfärden
 
 
Kompetensförsörjning i fokus i lärarförhandlingarna
SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl skriver på Arbetsgivarbloggen: "Svensk skola står inför flera utmaningar. Det allra viktigaste för SKL och våra medlemmar är att möta lärarbristen och säkra kompetensförsörjningen i skolan för åren framöver."
Arbetsgivarbloggen
 
 
Personal och villkor i vården
"Det har väl inte undgått någon att landstingen och regionerna behöver rekrytera mer personal. Och det är också viktigt att behålla de medarbetare som redan arbetar i vården. Då är arbetsvillkoren viktiga." Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen.
Vårdbloggen
 
 
Alla barn och elever har rätt till digital kompetens
Digital kompetens är en fråga om demokrati. Lika lite som det går att strunta i att ge barn och elever färdigheter i svenska eller matematik kan vi välja bort att ge barn och elever digital kompetens, skriver Per-Arne Andersson på Skolbloggen.
Skolbloggen
 
 
Marknadsanalys av konstgräsplaner
2017 beställde SKL en marknadsanalys av konstgräsplaner. Nu har rapporten publicerats och den går igenom hur marknaden på området har utvecklats och vilka alternativ som finns. Den slår bland annat fast att en övergång till ett så kallat "4G-system" kommer innebära en minskning av syntetiskt ifyllnadsmaterial.
Marknadsanalysen

 
 
Att styra blocköverskridande och i minoritet
Valet 2014 ledde till ett nytt politiskt landskap. I drygt 55 procent av alla kommuner, regioner och landsting har inget av blocken egen majoritet. SKL har initierat tre forskningsstudier för att lära mer om hur det fungerar.
Koalitioner, blocköverskridande samarbeten och minoritetsstyren
 
 
Nytt från omvärlden
 
Digitaliseringsmyndighet invigd
Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, startade den 1 september. Myndighetens uppdrag är att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig.
DIGG:s webbplats

Uppdrag för stärkt ledarskap inom hälso- och sjukvården
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag till ett nationellt program för ledarskapsfrågor i hälso- och sjukvården.
Uppdraget sker i samråd med SKL och ska slutredovisas senast 30 april 2019

Regelanpassningar för cykel
Regeringen har beslutat om fem regeländringar knutna till den nationella cykelstrategin.
Fem regeländringar

Förslag om ökad insyn i skolornas ekonomi
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att alla kommuner och enskilda huvudmän ska redovisa ekonomisk information på skolenhetsnivå. Skolverket ska därefter publicera informationen på ett jämförbart sätt. 
Ändringarna i skollagen föreslås träda i kraft 1 juli 2019