Regionala cancercentrum om hur insatser kommer patienten till nytta – Koll på resultat med Vården i siffror – Gemensam lärandeträff 21 november – Dela erfarenheter i Öppet forum i höst – Stärkt koppling till Nationella kvalitetsregister 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fokus på resultat och patientens väg genom vården i RCC
 
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) samarbetar på nationell nivå för att tillsammans med landsting och regioner skapa en mer jämlik cancervård i landet. Arbetssättet har lett till stora förbättringar i cancervården. Framgångarna kommer bland annat av att vården baseras på det systematiska sättet att koppla ihop nationella vårdprogram med nationella kvalitetsregister, tillsammans med en stark struktur för förankring och tillämpning i vården. I dag utgörs Nationellt programområde för cancer av RCC i samverkan.

I filmen nedan delar Pia Jestin, funktionschef Regionalt cancercentrum Uppsala-Örebro, och Lena Sharp, t.f verksamhetschef RCC Stockholm-Gotland, med sig av flera framgångsfaktorer kring uppbyggnadsfasen av RCC. Filmen är inspelad vid den gemensamma lärandeträffen för Nationella programområden och Nationella samverkansgrupper den 5 september, och är cirka 3 minuter. Intervjuar gör Anders Edström.

TIPS! RCC i Öppet forum eftermiddagen den 21 september
Dra nytta av flera erfarenheter av uppbyggnadsarbetet i RCC vid Öppet forum den 21 september. Under webbsändningen kan du också ställa frågor i livechatten. Inbjudan skickas ut via projektplatsen.
Se webbsändningen här
Redan nu kan du läsa om erfarenheter från RCC i "Att leda med kunskap".
 
 
Material från lärandeträffen den 5 september
 
Ett stort tack till alla som deltog vid lärandeträffen! Presentationen från dagen hittar ni på projektplatsen, tillsammans med länkar till hälso- och sjukvårdsrapporten och Vården i siffror. Inom kort kommer också flera korta filmer med presentatörerna från dagen att läggas upp.
Projektplatsen 
 
 
Anmäl dig nu till gemensam lärandeträff den 21 november!
 
Varmt välkommen till den andra av två heldagsträffar som ordnas nationellt under hösten för att underlätta uppstarten av Nationella programområden och Nationella samverkansgrupper. Vi stödjer varandra i hur vi kan ta oss an de initiala uppgifterna för grupperna och fortsätter bygga upp samarbeten grupperna emellan. Allt med syfte att skapa en god, jämlik och kunskapsbaserad vård!

Tid och plats
21 november 2018, Münchenbryggeriet
Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm, lokal: Mälarsalen

Anmäl dig här!
Se inbjudan här (i projektplatsen)
Lärandeträffar i systemet våren 2019 den 13 mars och 15 maj
 
Vi fortsätter med två heldagsträffar under våren 2019, den 13 mars och 15 maj. Inbjudan kommer att gå ut under hösten, men bocka gärna för dagarna i din kalender redan nu!
 
 
Få fokus på resultat med verktyget Vården i siffror
 
Vården i siffror är ett verktyg för kvalitets- och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård. Kvalitetsindikatorer och andra mått i verktyget ger faktaunderlag för analys och dialog inom och mellan huvudmän och vårdgivare.

Här finns resultat och mått som gäller allt från specifika behandlingsinsatser till väntetider och hur patienterna upplever vården. Även uppgifter om kostnader och produktivitet redovisas, liksom mera beskrivande data om vårdutnyttjande och hur sjukvården bedrivs. Du kan visa data på flera nivåer, till exempel vårdcentral, landsting och riket som helhet, samt visa jämförelser mellan dessa och i förhållande till målvärden.

Läs mer om Vården i siffror

Tips och instruktionsfilmer

Utgå från indikatorer
I verktyget kan du enkelt visa en översikt av resultatet för alla landsting och regioner för de indikatorer du är intresserad av. Det går även att spara de rapporter som du vill återkomma till. 

Se hur du gör i instruktionsfilmen (cirka 8 minuter):
 
Funktionen "Min översikt"
I Min översikt kan du jämföra ditt landsting/din regions resultat mot målvärden eller jämföra med andra. En film om hur du gör hittar du här (cirka 8 minuter):
 
 
Hur går tankarna kring stöd i analys?
 
Hallå där Björn Wettermark, sjukvårdsregional projektledare för etableringen i Stockholm/Gotland och ledamot i Nationell samverkansgrupp för analys och uppföljning. 

Vad ser du är nyttan med att boosta de Nationella programområdena med stöd i analys?
– Vi behöver veta hur verkligheten ser ut för att kunna göra rätt prioriteringar. Stöd i analys är en viktig del i att kunna kartlägga variationer i vården, brister och förbättringsområden. Det i kombination med dialoger med patienter och professioner för att fånga upp viktiga områden att utveckla som inte syns i data.
 
Hur hoppas ni kunna göra det i sjukvårdsregion Stockholm/Gotland?
– Vi planerar att rusta med stöd i värdskapet så att alla NPO:er får tillgång till en analytiker med kunskap om programområdets sjukdomar och de datakällor och metoder som finns. Analytikerna skulle också kunna bidra i att utveckla indikatorer och ställa krav på strukturerad vårddata där sådan saknas.
 
Vilka utmaningar finns, och hur går tankarna kring lösningar just nu?
– I Stockholms/Gotland har vi i dagsläget inte analytiker till alla Nationella programområden, det är en bristkompetens i hela landet.
En annan utmaning är också att i systemet som helhet få till ett enhetligt sätt att jobba med analys i de Nationella programområdena. I Nationell samverkansgrupp för uppföljning och analys diskuterar vi därför att ta fram en gemensam arbetsbeskrivning och ett metodstöd till analytiker kopplade till programområdena.

Foto: Selma Wolofsky
 
 
Stärkt koppling mellan Nationella kvalitetsregister och Nationella programområden
 
Arbetet med att koppla samman de Nationella kvalitetsregisterna med de Nationella programområdena har pågått sedan uppstarten av en sammanhållen kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården, som ett sätt att säkra tillgång till relevant och användbar data och följa upp resultat och insatser.

Förutsättningarna för denna koppling ser så klart olika ut beroende på tillgång till både register och data inom respektive område. Organisationen för Nationella kvalitetsregister är också under utveckling för att se att registren är relevanta och möter upp de behov som finns.

En del av att stärka kopplingen är att de Nationella Programområdena stöttar i arbetet med att se över registrenas relevans, användbarhet och hurvida registrets variabler är användbara för analys och uppföljning inom kunskapsstyrningens områden, detta i samarbete med Nationell samverkansgrupp för Nationella kvalitetsregister som sammanställer informationen.

Till stöd för uppgiften kommer en mall för inspel kring kvalitetsregister att tas fram och finnas på projektplatsen vid slutet av vecka 38 i mappen Mallar och rutiner. Kansliet för Nationella kvalitetsregister har också sammanställt listor med vilka register som kopplar till de Nationella programområdena. Dessa finns i respektive NPO-mapp på projektplatsen.

För frågor, kontaka kvalitetsregister@skl.se
 
 
Dela erfarenheter i Öppet forum i höst
 
Till hösten fortsätter Öppet forum, som då blir webbsändnigar med livechatt, öppna för alla som verkar i kunskapsstyrningsarbetet och kopplat till det.

Datum och teman under hösten
21 September – Så arbetar Regionala cancercentrum i samverkan för en bättre vård
Se webbsändningen här
8 okt – Nationella kvalitetsregister och NPO – hur gör vi störst skillnad tillsammans?
26 oktober – Stärkt uppföljning och analys 
16 November – Kunskapsstöd till nytta för patienter, professioner och hälso- och sjukvårdsledning
12 December – Kom gärna med förslag!
Formen är cirka 20-25 minuters presentation och 15-20 min chatt med möjlighet att ställa frågor/bolla idéer och dela erfarenheter.

Inbjudan med länk till webbsändningen går ut via projektplatsen. 
Webbsändningarna kommer också att spelas in och vara möjliga att se i efterhand.
 
Vilka goda exempel eller lärdomar vill du att Öppet forum ska handla om?
Tipsa på: Kunskapsstyrning-vard@skl.se.
 
 
Arbete med Triangelrevision för en god och jämlik strokevård uppmräksammat i samband med Mona Brittonpriset 2018
 
Claes Gustafsson, överläkare Sahlgrenska sjukhuset och projektledare triangelrevision SKL, får Mona Brittonpriset 2018 för sitt arbete med triangelrevision av strokeenheter. Det i samband med årets Stroketeamkongress (bilden).

Vid triangelrevision utvärderar tre vårdenheter med muliprofessionella team varandra (A utvärderar B, B utvärderar C och C utvärderar A) utifrån satta kriterier med målet att skapa en god och jämlik vård. 41 av landets 72 strokeenheter beräknas ha genomgått triangelrevision mot slutet av året.

De sedan tidigare etablerade Nationella programråden för astma/KOL, diabetes och stroke har tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting utvecklat triangelrevision. 

TIPS! Läs mer och se en film om triangelrevision i Västra Götalandsregionen här.
 
 
Mall för verksamhetsplan
 
En mall för verksamhetsplan för Nationella programområden respektive Nationella samverkansgrupper är under framtagande. Styrgruppen beslutar om mallarna vid mötet i september, och förhoppningsvis kan de tillgängliggöras i slutet av samma månad. Ni hittar dem då på projektplatsen i mappen för Mallar och rutiner.
 
 
Kunskapsstöd för hela vårdkedjan – vidareutveckling av NKK
 
Hittills innehåller Nationellt kliniskt kunskapsstöd nationella rekommendationer och tillägg anpassade för patientmötet i primärvård. Hösten 2018 startar en vidareutveckling av kunskapsstödets informationsmodell och IT-infrastruktur.
 
Utvecklingen sker utifrån den förstudie som presenterades för styrgruppen för Landsting och regioners system för kunskapsstyrning i april. Enkelt uttryckt handlar det om att administrera, lagra och distribuera kvalitetssäkrat kunskapsinnehåll till hela vårdkedjan, alltså inte endast primärvård utan också specialiserad vård.
 
Utvecklingsteamet ska ta fram en prototyp för hur olika typer av innehåll ska hanteras i den gemensamma databasen så att landsting och regioner ska kunna hämta och integrera det i sina egna system. Höstens arbete planeras ske i samverkan med bland andra företrädare för de Nationella programområdena för barn och ungdomars hälsa, cancer, psykisk hälsa och företrädare för strokesjukvården. Dessa bjuds in till workshopar i oktober och november.
 
Projektet kommer även ha avstämningar med landsting och regioners kundgrupper för journalsystem. Prototypen beräknas vara klar vid årsskiftet.

Läs mer om Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Nationellt kliniskt kunskapsstöd via öppen data, Inera
 
 
Vägen till framgång börjar i våra patienters vardag
 
Vid uppstarten i våras av Landsting och regioners system för kunskapsstyrning var ett av målen att vårt arbete – för god, jämlik och kunskapsbaserad vård – skulle vara igång till sommaren 2018. Nu i september kan vi se att vi har tagit våra första steg mot att skapa nytta för, och med, landets patienter. Det är stort och mycket motiverande! 

I landstingen, regionerna och sjukvårdsregionerna bygger vi upp och kalibrerar tidigare sätt att arbeta kring kunskap. Vi skapar både större enhetlighet och ändamålsenlighet i våra kunskapsorganisationer.
 
De Nationella programområdena och Nationella samverkansgrupperna har också börjat kartlägga sina områden och ojämlikheter i vården. Nästa steg blir att identifiera och genomföra insatser som kan minska variationerna. 
 
Vi befinner oss i en omställning som kommer att ta tid, vi behöver vara uthålliga. Vi lägger rälsen samtidigt som vi kör tåget, som behöver gå i takt med andra aktörer i landet för att undvika parallella spår. Men vi är på rätt väg!
 
Under sommarmånaderna har samverkan med flera patient- och professionsföreningar fått tydligare former för att underlätta samarbete. Det är en hörnsten i systemet och ett stöd i att navigera insatser till det som gör nytta för patienten.
 
Genom partnerskapet som ingicks i juni med myndigheter i Rådet för styrning med kunskap skapar vi också möjlighet för ännu starkare uppslutning kring god och jämlik vård i Sverige. Det förstärks ytterligare av att regeringen nyligen har gett en utredare i uppdrag att se hur statens arbete kan fungera väl ihop med huvudmännens struktur för kunskapsstyrning.
 
För trots att internationella jämförelser visar att vi har en vård av toppklass, så finns det stora möjligheter till förbättringar. Det finns skillnader mellan oss och inom varje enhet som inte är orsakad av patienternas behov. Det ska vi förbättra tillsammans! För att nå dit behöver vi bland annat omsätta befintlig kunskap i större utsträckning – både i och om våra verksamheter och ge möjlighet till att varje arbetslag kan följa sina egna resultat.
 
Vår väg till framgång börjar i patientens vardag. Analys av vårdens resultat är därför startpunkten i våra gemensamma insatser för jämlik vård. Arbetet kräver ett bredare perspektiv än vad någon i Sveriges vårdlandskap kan förväntas bära på egen hand. Det kräver tillit, ett öppet sinne för varandras erfarenheter och idéer samt mod att göra plats för nya arbetssätt.

Mats Bojestig, ordförande
Strygrupp för kunskapsstyrning i samverkan

Bild: Johan W Avby
 
 
Om utskicket
 
Detta utskick riktar sig till dig som har ett uppdrag i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning, samt till dig som arbetar med närliggande frågor. Syftet med sammanhållen kunskapsstyrning är att skapa förutsättningar för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig och användas vid varje möte mellan vårdpersonal och patient. 

Prenumerera på utskicket och arkiv
Om du inte får utskicket direkt till din e-postadress idag men skulle vilja få det, 
registrera dig här! Via sidan hittar du även arkivet med tidigare utskick.

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa — tillsammans gör vi varandra framgångsrika!
Läs mer om kunskapsstyrning på webben